10 fotografii ale Sfinxului din Giza pe care probabil nu le-ai văzut niciodată

Imaginile au fost realizate înainte de majoritatea restaurărilor Sfinxului. Acestea sunt extrem de vechi, de o valoare incontestabilă.

Această structură maiestuoasă reprezintă unul dintre cele mai misterioase monumente de pe Pământ.

Nu prezintă inscripții. Se crede că există tuneluri și pasaje subterane sub enigmatica construcție.

Anunt

Savanții nu pot spune nici astăzi cine a ridicat acest monument fascinant, ceea ce nu face decât să adauge mister Marelui Sfinx, aflat deja în centrul nenumăratelor speculații (și teorii ale conspirației) care îl leagă de civilizații pierdute și ființe extraterestre.

Această statuie antică reprezintă unul dintre cele mai apreciate monumente din lume, pe cât de misterios, pe atât de fascinant, de o frumusețe uluitoare.

Arheologic vorbind, este unul dintre cele mai enigmatice monumente descoperite vreodată, deoarece oamenii de știință nu au absolut nicio idee despre constructori și despre scopul inițial.

Sfinxul deține recordul de cea mai mare statuie monolit de pe suprafața planetei. Se crede că Marele Sfinx a fost descoperit în 1817 d.Hr., când prima săpătură arheologică modernă, condusă de Giovanni Battista Caviglia, a reușit să descopere complet pieptul monumentului. Această minunată piesă de arhitectură antică rămâne una dintre puținele lucrări antice pe care nimeni nu a analizat-o îndeajuns. Oamenii de știință sunt pur și simplu uluiți de istoria sa misterioasă.

 

Aliniat astronomic?

Mulți cercetători consideră Sfinxul ca fiind un monument aliniat astronomic. Descoperirile geologice indică faptul că Sfinxul ar fi fost sculptat cu ceva timp înainte de 10.000 î.Hr., care coincide cu epoca Leului, sau Leul, care a durat între 10.970 și 8810 î.Hr.

Potrivit lui Graham Hancock, simulările pe computer arată că în 10.500 î.Hr. constelația Leului adăpostea Soarele la echinocțiul de primăvară – cu o oră înainte de zori în acea epocă, Leul s-ar fi înclinat spre est, de-a lungul orizontului, în locul unde soarele avea să se ridice în curând. Având o orientare spre est, înseamnă că monumentul cu trup de leu ar fi privit direct la singura constelație de pe cer care ar putea fi considerată în mod rezonabil propriul său omolog ceresc.

 

10 imagini rare ale Sfinxului

Astăzi există nenumărate imagini cu Marele Sfinx din Giza și aproape toate îl dezvăluie așa cum este astăzi, aproape complet restaurat, în întreaga sa glorie. Cu toate acestea, cele mai interesante imagini cu monumentul antic sunt cele realizate imediat după descoperirea acestuia.

Imaginile înfățișează numeroase cavități, intrări și ceea ce par a fi tuneluri subterane care, potrivit multor specialiști, duc undeva sub acest monument antic maiestuos.

Anunt

Aceasta este o imagine rară a Sfinxului luată dintr-un balon cu aer cald, la începutul secolului al XIX-lea. Aceasta este înainte de excavare și restaurare.

Sfinxul văzut dintr-un balon cu aer cald, la începutul secolului XIX. Imagine preluată înainte de excavare și restaurare.

Marele Sfinx din Giza înainte de a fi excavat în întregime.

Monumentul din Giza înainte de a fi excavat în întregime.

Piramidele antice ale codului și Sfinxul Giza Egipt 1860. Credit imagine: Arhiva foto istorică Photographium

Piramidele antice și Sfinxul, 1860.

Vedere de profil a Sfinxului Giza Egipt 1900-1920. Credit imagine: Photographium Historic Photo Archive

Vedere din profil a Sfinxului, 1900-1920.

Sfinx la sfârșitul anilor 1800. Credit imagine: Photographium Historic Photo Archive

Sfinxul la sfârșitul anilor 1800.

 

"Britanic

Sfinxul Giza Egipt circa 1850. Credit imagine necunoscut

1850

Una dintre cele mai vechi fotografii ale Marelui Sfinx din 1880. Credit imagine necunoscut

1880

Aceasta este o imagine rară a Sfinxului care arată suprafața capului Sfinxului. Imaginile au fost făcute în 1925. Credit imagine necunoscut

Anunt

1925

Sfinxul înainte de a fi excavat.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!