Antibioticele pot provoca fătului leziuni permanente ale creierului

Expunerea la antibiotice încă din uter sau după naștere poate provoca bebelușului tulburări neurologice, spun oamenii de știință din cadrul Rutgers.

Anunt

Acestea pot modifica semnificativ dezvoltarea creierului uman în zonele responsabile cu funcțiile cognitive și emoționale.

Studiul în acest sens, publicat în revista iScience, demonstrează că penicilina modifică microbiomul – trilioanele de microorganisme benefice care trăiesc în corpul nostru. Constatările recomandă reducerea utilizării pe scară largă a antibioticelor sau substituirea acestora, în măsura în care este posibil, pentru a preveni afecțiunile legate de neuro-dezvoltare.

Penicilina și medicamentele conexe – ampicilina și amoxicilina – sunt antibioticele cel mai frecvent utilizate în rândul copiilor din întreaga lume. În SUA, copilului i se administrează aproximativ trei cure cu antibiotic înainte de vârsta de 2 ani. Expuneri similare sau chiar mai mari au loc în multe alte țări.

”Studiile anterioare dovedesc faptul că expunerea animalelor tinere la antibiotice produce schimbări ale metabolismului și imunității. Cercetările cu privire la tulburările provocate creierului încă din viața uterină sunt preliminare, însă relevă clar o corelație între modificarea microbiomului și cea a creierului, corelație explorată în continuare”, a declarat Martin Blaser, directorul Centrului pentru Biotehnologie și Medicină Avansată de la Rutgers.

Anunt

Studiile efectuate în acest sens au comparat șoarecii care au fost expuși la doze mici de penicilină în uter sau imediat după naștere cu cei care nu au fost expuși. S-a descoperit astfel că șoarecii cărora li s-a administrat penicilină au suferit modificări substanțiale ale florei intestinale, precum și în zona cortexului frontal și al amigdalei – două zone esențiale ale creierului, responsabile cu dezvoltarea memoriei și cu reacțiile în condiții de frică și de stres.

Dovezi tot mai numeroase fac legătura dintre modificările din tractul intestinal și semnalele transmise către creier, studiu cunoscut sub denumirea de “axa intestin-creier”. Acest proces fiind perturbat, se poate produce modificarea permanentă a structurii și funcțiilor creierului, provocând astfel tulburări neurologice sau neuro-degenerative încă din copilărie sau mai târziu, la maturitate.

”Viața timpurie, cea din uter și cea imediat după naștere, reprezintă o perioadă critică pentru neuro-dezvoltare”, susține Blaser. În ultimele decenii, s-a înregistrat o creștere a incidenței tulburărilor neuro-dezvoltării în copilărie, fiind incluse aici autismul, deficitul de atenție/hiperactivitatea, tulburările de învățare.

Sunt necesare studii suplimentare care să determine dacă antibioticele afectează în mod direct dezvoltarea creierului sau dacă moleculele din microbiom care ajung la creier sunt cele care perturbă activitatea neurologică, cauzând deficite cognitive.

 

 

Efectele expunerii la penicilină timpurie asupra microbiomului intestinal și a cortexului frontal și a amigdalei – Angelina Volkova, Kelly Ruggles, Anjelique Schulfer, Zhan Gao, Stephen D. Ginsberg și Martin J. Blaser, 2021, iScience

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!