Asemănările incredibile dintre Lista Regilor Sumerieni şi povestirile din Geneza Biblică. Cum era posibil ca, înainte de Marele Potop, oamenii să trăiască sute sau chiar mii de ani?

Lista Regilor Sumerieni reprezintă un manuscris (redactat inițial în limba sumeriană), în care erau menționați toți regii Sumerului (Irak-ul antic de sud), durata domniei și locația.

Anunt

În acele vremuri, domnia era văzută ca fiind acordată de zei și putea fi transferată de la un oraș la altul, ceea ce a dus la anarhie în teritoriu.

Dar cum este posibil ca atât Geneza, cât și această listă a regilor sumerieni să descrie personaje a căror viaţă era extrem de îndelungată, înainte de Marele Potop?

Iată câteva exemple:

– Alulim: 28.800 ani
– Alalgar: 36.000 ani
– En-Men-Lu-Ana: 43.200 ani
– En-Men-Gal-Ana: 28.800 ani
– Dumuzi: 36.000 ani
– En-Sipad-Zid-Ana: 28.800 ani
– En-Men-Dur-Ana: 21.000 ani
– Ubara-Tutu: 18.600 ani.

Anunt

Există numeroase similitudini între aceste texte antice (Lista Regilor și Geneza Biblică), care ne fac să credem că poveștile menționate acolo ar fi putut proveni din aceeași sursă.

Unul dintre cele mai interesante detalii despre Lista Regilor Sumerieni este faptul că aceasta descrie opt regi care au domnit pe Pământ pentru un total de 241.200 de ani – de când zeii au „coborât din cer” și până în momentul Marelui Potop care a măturat Terra.

Un alt aspect interesant este faptul că descrieri similare ale acestor domnii longevive se regăsesc și în Geneză, și în Coran.

Astfel, ni se menționează că:

– Adam a trăit 930 de ani
– Set, al doilea patriarh – 912 ani
– Enos, cel de-al treilea, 905 ani
– Cainan – 910 ani
– Mahalaleel, 895 ani
– Enoh – 365 ani
– Lameh – 777 ani
– Noe – 500 de ani.

Precum se observă, şi în Biblie sunt precizați 8 patriarhi (conducători) până în momentul Marelui Potop, la fel ca şi în Lista Regilor. Este adevărat că în Biblie sunt perioade mai scurte de viaţă (de sute, şi nu de mii sau zeci de mii de ani ca în cazul sumerienilor), dar e posibil ca în trecut măsurarea timpului să se fi făcut altfel, de aici rezultând aceste diferenţe mari. Totuşi, se mai poate face o asemănare frapantă între cele două texte: imediat după Potop, conducătorii au trăit mult mai puţin (de exemplu, Moise – 120 de ani / Biblie sau Jushur de Kish – 1.200 de ani / Lista regilor sumerieni).

Există numeroase povestiri mitologice care vorbesc despre zei nemuritori. În ochii ființelor umane, o astfel de longevitate ar putea fi ușor interpretată ca semn al nemuririi.

Totuşi, misterul persistă și astăzi: cum este posibil ca, înainte de Marele Potop, oamenii să fi trăit sute, mii sau chiar zeci de mii de ani?

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!