Avi Loeb, profesor la Harvard: Universul a fost creat în laborator

Unul dintre cele mai mari mistere ale Universului este reprezentat de întrebarea: Ce a fost înainte de Big Bang? Cum a fost creat Universul nostru? A fost oare creat într-un laborator, de către o formă superioară de inteligență – una extraterestră?

Anunt

Oamenii de știință au studiat timp de ani de zile posibilitățile care ar fi putut declanșa Big Bang-ul, respectiv modul în care a luat naștere Universul.

Avi Loeb , profesor de știință la Harvard și autor al cărții “Extratereștrii: primul semn al vieții inteligente dincolo de Pământ”, sugerează în ultimul său editorial pentru Scientific American ideea că Universul ar fi fost creat într-un laborator.

Fizica modernă are o problemă, și anume aceea că încă nu deținem o bună înțelegere a modului de unificare a mecanicii cuantice și a gravitației. Dacă am face-o, am putea, teoretic, să ne dăm seama cum să creăm un Big Bang. Această idee l-a condus pe profesorul Loeb la teoria sa.

“Dacă ne imaginăm o civilizație care a deținut cunoștințe masive de știință și tehnologie timp de mai mult de un secol, atunci aceasta ar fi putut ajunge la o teorie care a unificat mecanica cuantică și gravitația și, în cazul în care au descoperi cum poate fi creat Big Bang-ul, ar fi fost capabili să-l producă în laborator”, a spus Loeb.

“Și dacă s-a întâmplat asta, atunci există o posibilitate foarte interesantă – la fel ca în natură, de exemplu: un pui iese dintr-un ou, devine găină și depune, la rândul ei, un alt ou ș.a.m.d. Astfel, vă puteți imagina un Univers ca al nostru dând naștere unei civilizații inteligente care poate crea, la rândul ei, un Univers ca cel care a creat-o.

Anunt

Civilizațiile din Univers se pot clasifica, în principiu, în diferite clase. Civilizația de tip C este similară cu a noastră – ne bazăm pe Soare pentru a ne menține în viață și ne folosim de mediul înconjurător așa cum ne-a fost oferit. Ne putem imagina atunci și o civilizație de tip B, care nu depinde de steaua lângă care s-a născut, ba chiar își poate crea un habitat care să susțină viața departe de acea stea”, a declarat Loeb.

“Și creează o platformă în care o civilizație poate trăi fericită, folosind energia nucleară furnizată acesteia de la reactoare, și nu de la steaua lângă care a luat naștere.

Atunci civilizațiile de tip A ar fi cele capabile să recreeze mediul astrofizic în care trăiesc, în special și Universul ca întreg. Deci, crearea unui Univers în laborator implică plasarea în fruntea clasamentului de civilizații existente. Iar noi nu am ajuns încă la asta, pentru că nu avem o teorie cuantică a gravitației.”

Întrebarea este: Dacă acum suntem o civilizație de tip C, a existat vreun moment în istorie în care am primit un ghiont înainte, un imbold de la o civilizație extraterestră mult mai inteligentă și mai sofisticată?

“În urmă cu aproximativ 70 de ani, și celebrul fizician Enrico Fermi a discutat împreună cu colegii săi despre inteligența extraterestră”, a subliniat Loeb.

“Realitatea situației este aceea că ar fi putut vizita Pământul cu mult timp în urmă și poate chiar să interfereze cu tot ceea ce s-a întâmplat, dar nu am ști niciodată cu exactitate, întrucât numai microbii sau poate dinozaurii erau la acea vreme prin preajmă. Dar, desigur, o modalitate de a ne da seama dacă suntem singuri sau nu în Univers este să căutăm, căci, fără să căutăm, nu vom descoperi niciodată răspunsul.”

Aceasta este o lucrare interesantă, dar care este concluzia? Ce facem cu toate aceste informații?

“Lecția importantă care trebuie înțeleasă este aceea că ar trebui să căutăm civilizații de clasă A sau B și să învățăm de la acestea modul de comportare și de acționare împreună. În prezent, nu doar că ne bazăm pe Soare pentru aprovizionarea cu energie, dar ne distrugem singuri și mediul, cu o rapiditate care nu ne va mai permite, în principiu, să supraviețuim mai mult de câteva secole. Astfel că speranța mea este aceea că, găsind dovezi ale civilizațiilor avansate, vom fi convinși și noi să ne comportăm într-un mod mult mai inteligent”, a afirmat profesorul Loeb.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!