Civilizația Vinca din Tărtăria, leagănul primelor culturi ale lumii

România se poate mândri cu o descoperire unică în lume. În localitatea Tărtăria, județul Alba, au fost descoperite unele dintre cele mai importante tăblițe de lut din lume.

Anunt

Povestea începe în anul 1961, atunci când  au fost descoperite trei tăblițe de lut cu cea mai veche scriere din lume, datând din 5500 î.Hr.

Multe dintre semnele de pe aceste tăblițe se întâlnesc în alfabetul fenician, etrusc sau grec. În prezent, tăblițele sunt păstrate la Muzeul Transilvaniei din Cluj, fără a fi expuse publicului.

Anunt

În anul 2009, autoritățile locale au început să-i exproprieze pe cei care aveau teren în zona sitului arheologic. Peste trei hectare de teren au fost săpate și au fost descoperite astfel numeroase amulete, săbii, obiecte de ceramică. Toate acestea au fost duse la Muzeul Bruckental din Sibiu.

Până în anii ’60, se considera că scrierea sumeriană era cea mai veche din lume. Această descoperire avea să schimbe ordinea cronologică a apariției limbajului scris și însăși localizarea leagănului în care a luat naștere prima civilizație a lumii.

Cele trei tăblițe descoperite au schimbat cursul istoriei. Mulți cercetători au încercat să minimalizeze importanța lor. Au mai fost descoperite 26 de figurine din lut și piatră, o brățară confecționată din scoici și câteva oase umane care aparțineau unui adult.

Atenția a fost acaparată însă de cele trei tăblițe. Două dintre acestea au formă rectangulară, iar o alta este rotundă. Scrierea este reprezentată doar pe o parte, iar cele două tăblițe rectangulare prezintă o gaură în mijloc. Două dintre tăblițe sunt acoperite cu semne pictografice care redau texte vechi, cu peste un mileniu anterior celor similare descoperite în Sumer.

Descoperirea reprezintă un subiect de controversă printre specialiștii în domeniu. Osemintele descoperite aparțineau unei femei cu vârsta de 55 de ani. Iar acum 7.000 de ani această vârstă se atingea foarte greu. Se presupune că femeia ar fi fost o preoteasă sau un șaman, având în vedere obiectele de cult descoperite din jurul scheletului. Tăblițele par să aparțină civilizației Vinca, una dintre cele mai vechi culturi ale lumii,

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
WordPress PopUp Plugin
error: Content is protected !!