Civilizațiile extraterestre ar putea prospera pe marile exoplanete

Un nou studiu realizat sugerează faptul că cercetătorii aflați în căutarea vieții extraterestre ar trebui să-și lărgească orizonturile. Aceștia s-au concentrat până acum doar pe planetele similare Pământului, un punct de pornire rezonabil având în vedere faptul că lumea noastră este singura despre care știm că poate găzdui viața.

Universul ascunde însă o diversitate impresionantă de planete, unele dintre acestea fiind locuibile, conform oamenilor de știință, în ciuda faptului că nu seamănă deloc cu Terra.

Anunt

În studiul recent, specialiștii au identificat o astfel de categorie de lumi extraterestre, numite planete de tip Hycean, care sunt de 2,5 ori mai mari decât Pământul și găzduiesc oceane vaste cu apă lichidă, precum și atmosfere bogate în hidrogen.

Planetele de tip Hycean par să abunde în galaxia Calea Lactee, iar aceste lumi ar putea găzdui viața microbiană similară cu extremofilele care prosperă în cele mai ostile medii de pe planeta noastră.

„Planetele de tipul Hycean reprezintă o nouă oportunitate în detectarea vieții extraterestre”, a declarat Nikku Madhusudhan, autor coordonator al studiului din cadrul Institutului de Astronomie al Universității Cambridge.

Anunt

Lumile Hycean sunt similare cu „super-Pământurile” și cu „mini-Neptunurile” gazoase, două dintre cele mai comune tipuri de exoplanete din galaxia noastră și se disting doar prin densitate.
Planetele Hycean sunt foarte diverse. Unele își orbitează stelele-gazdă extrem de aproape, în timp ce altele orbitează la distanțe foarte mari, astfel încât primesc foarte puțină radiație stelară. Însă viața ar putea exista chiar și în lumi atât de extreme, susțin oamenii de știință.

Mai mult, planetele Hycean par a fi locurile potrivite pentru căutarea de oxigen și metan.

Madhusudhan și echipa sa au identificat un număr de lumi Hycean a căror atmosferă ar putea fi analizată de următoarea generație de observatoare, precum Telescopul Spațial James Webb al NASA, a cărui lansare este așteptată anul acesta.

„Potențialele descoperiri ar revoluționa nivelul nostru de înțelegere cu privire la viața din Univers.

Trebuie să fim deschiși la posibilitatea identificării formelor de viață în cele mai neașteptate locuri, având în vedere faptul că natura continuă să ne surprindă în moduri de neimaginat”, a precizat Madhusudhan.

Studiul a fost publicat în revista The Astrophysical Journal.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!