Dezvăluire ciudată dintr-un papirus egiptean: lista zeilor coborâți din cer care au condus timp de 36.000 de ani

A existat un timp în Egiptul antic – înainte ca regatul faraonilor să fie condus de muritori – când ființe venite din cer domneau peste Pământ, conform scrierilor antice. Aceste ființe enigmatice, cunoscute ca zei sau semi-zei, au trăit și au controlat Egiptul antic timp de mii de ani. Lista Regilor din Torino este dovada clară a acestui lucru.

Misterioasa listă reprezintă un canon scriptural medieval. Un canon este o colecție sau un set de legi/texte generale. Lista Regilor din Torino este probabil cea mai importantă dintre așa-numitele liste ale regilor din Egiptul antic. În ciuda daunelor destul de mari, documentul conține materiale valoroase pentru egiptologi și se potrivește într-o oarecare măsură cu renumita colecție istorică a lui Manetho cu privire la Egiptul antic.

Anunt

Papirusul enigmatic – Canonul Regal din Torino – redactat într-o formă de scriere cursivă egipteană antică, cunoscută sub numele de hieratic, a fost achiziționat la Teba, în anul 1822, de către diplomatul și exploratorul italian Bernardino Drovetti, în călătoria sa la Luxor.

Deși a ajuns în Italia aproape intact, alături de alte papirusuri, pergamentul a fost ulterior rupt în numeroase bucăți, fiind astfel nevoie să fie reasamblat și reinterpretat, un proces extrem de minuțios. Jean-Francois Champollion, un egiptolog francez, a asamblat primele 48 de piese ale puzzle-ului (1790 – 1832). Gustavus Seyffarth, un arheolog german și american, a mai reunit ulterior încă o sută de fragmente (1796 – 1885). Istoricii caută și pun laolaltă și astăzi componentele-lipsă ale Listei Regilor din Torino.

Format acum din 160 de fragmente, papirusului îi lipsesc două părți cruciale: prefața și concluzia listei. Se crede că numele scribului Listei Regelui din Torino se află în secțiunea de introducere.

Ce sunt mai exact aceste liste de regi egipteni antici?

Anunt

Sunt liste cu nume regale păstrate într-o anumită ordine, de regulă cronologică. Faraonii au comandat frecvent aceste liste pentru a demonstra originea sângelui lor regal, prin enumerarea tuturor faraonilor într-o succesiune neîntreruptă (a dinastiei).

Potrivit legendei, aceste liste au fost create mai degrabă ca o formă de închinare a strămoșilor și nu în scopul cunoștințelor istorice. Egiptenii antici credeau că faraonul este o reîncarnare a lui Horus pe Pământ și că va fi legat de Osiris după moarte.

Egiptologii au folosit aceste liste pentru a reconstrui cea mai logică înregistrare istorică, comparându-le și între ele, precum și cu datele adunate din alte surse.

Prin ce se distinge Lista Regilor (Canonul Regal din Torino) în egiptologie?

Toate celelalte liste au fost scrise pe suprafețe “durabile”, dacă putem spune așa – precum morminte, pereți ai templelor sau roci.

Lista Regilor din Torino, cunoscută și sub numele de Canonul Regal de la Torino, stă înscrisă pe un papirus, în scriere hieratică. Măsoară aproximativ 1,7 metri lungime. Spre deosebire de alte liste regale, aceasta include toți conducătorii, inclusiv minorii și uzurpatorii.

În plus, menționează cu precizie perioadele domniilor. Această listă pare să fi fost întocmită în timpul domniei lui Ramses al II-lea, renumitul faraon din dinastia a XIX-a. Este cea mai cuprinzătoare și mai actualizată listă, datând de la Regele Menes.

Cea mai fascinantă și controversată secțiune a Canonului Regal din Torino descrie povestea zeilor, semi-zeilor și a spiritelor morților care au domnit timp de mii de ani.

Fragmentele din papirus care au supraviețuit sunt pur și simplu uluitoare. Conform informațiilor rămase, au fost înregistrate nouă dinastii ale acestor faraoni predinastici, inclusiv Venerabilii din Memphis, Venerabilii din Nord și, în cele din urmă, Shemsu Hor (însoțitorii sau urmașii lui Horus), care au domnit până în vremea lui Menes.

Anunt

Piatra din Palermo este o altă listă regală care tratează epocile preistorice și regii egipteni legendari. Și, chiar dacă nu ajunge atât de departe în timp precum Papirusul Canonului din Torino, și aceasta conține informații absolut uimitoare, care pun la îndoială istoria noastră tradițională și tot ceea ce am crezut că știm până acum.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!