Explicația geologilor cu privire la dispariția din Marele Canion a rocilor formate în peste 1 miliard de ani


„Decalajul” Marelui Canion reprezintă unul dintre misterele geologice de mare interes. Straturi de rocă care s-au format în peste 1 miliard de ani nu au fost depozitate în mod asemănător cu celelalte straturi geologice. De parcă acei ani nu ar fi existat niciodată.

Marele Canion, Colorado

Acest straniu decalaj a fost observat pentru prima oară în anul 1869, de geologul John Wesley Powell, în timp ce călătorea pe râul Colorado. Ulterior, oamenii de știință au reușit să dateze acele straturi. În unele locuri, roci vechi de aproximativ 1,4 – 1,8 miliarde de ani sunt situate lângă roci cu o vechime de doar 250 milioane de ani.

„Aceste linii sunt uimitoare. La bază, se poate observa clar că unele roci au fost unite. Straturile acestora sunt verticale. Apoi se vede un decalaj, iar peste acesta sunt aceste frumoase straturi orizontale care formează peisajul pe care noi îl numim Marele Canion”, a explicat Barra Peak, geolog în cadrul Universității din Boulder, Colorado.

În urma unui studiu recent, oamenii de știință ar fi găsit o explicație pentru acest fenomen. Aceștia susțin faptul că istoria geologică a Marelui Canion este mult mai complexă decât s-a crezut anterior și că regiuni diferite s-ar fi deplasat de-a lungul anilor, cauzând astfel ca unele roci și sedimente să ajungă în ocean.

„Dispunem acum de noi metode analitice care ne permit să descifrăm istoria acestui timp pierdut din Marele Canion”, a explicat Rebecca Flowers, geolog.

Aceste noi metode se bazează în principal pe termocronologie, tehnică ce folosește o serie de analize chimice pentru a măsura căldura stocată în rocile formate. Această căldură corespunde cu presiunea la care au fost supuse formațiunile geologice în momentul respectiv.

Anunt

Informațiile colectate de cercetători sugerează faptul că au existat multiple evenimente mici, dar semnificative, care pot explica acest decalaj din istoricul geologic. Aceste procese ar fi coincis cu descompunerea violentă a continentului Rodinia, cu aproximativ 633 – 750 milioane de ani în urmă, o perioadă tumultuoasă din punct de vedere al tectonicii Pământului, care ar condus la o așezare neuniformă a straturilor de rocă.

Conform mostrelor colectate și analizate de echipă, jumătatea vestică a Marelui Canion a trecut prin contracții geologice foarte diferite în comparație cu jumătatea estică, cea care este cunoscută de turiști.

„Nu există o bucată cu același istoric de temperatură”, a adăugat Peak.

De exemplu, roca subsolului din jumătatea de vest a canionului pare să fi ieșit la suprafață în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani, în timp ce, în jumătatea estică, aceleași straturi de piatră sunt îngropate sub câțiva kilometri de sedimente.

Descoperirile nu sunt suficiente pentru a închide misteriosul caz al neconcordanțelor din punct de vedere istoric, dar reprezintă cu siguranță un important pas înainte. Totodată, oamenii de știință consideră că aceleași tehnici pot fi aplicate și în alte regiuni unde au fost observate contorsiuni geologice similare.

„Marele Canion nu contenește să ne uimească, nu doar prin frumusețea sa naturală, ci și prin modul în care ne prezintă istoria geologică a planetei de-a lungul a miliarde de ani. Există aici atât de multe lucruri care nu sunt prezente nicăieri altundeva în lume. Este un laborator natural absolut fascinant”, a declarat Peak.
Studiul a fost publicat în revista Geology.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!