Filosofie. Psihologie. Von Hartmann și fericirea iluzorie

Eduard Von Hartmann (1842 – 1906) a fost un filosof german care a încercat să armonizeze filosofiile lui Schopenhauer și Hegel, un aspect formidabil având în vedere starea conflictuală dintre cei doi filosofi, dar și viziunile total opuse ale acestora.

Anunt

Von Hartmann, care mai este cunoscut și filosoful inconștientului, a încercat să sublinieze rolul central al minții inconștiente.

Filosoful german, fiu al unui ofițer din armata prusacă, a fost deturnat de la cariera militară de o rană gravă suferită la genunchi.

Anunt

Cea mai importantă lucrare a lui Hartmann este Filosofia Inconștientului (1884).

Iată cele mai importante caracteristici ale filosofiei lui Hartmann:

  • filosoful german a căpătat impresia unui adept al pesimismului, pornind de la viziunea negativă asupra civilizației (Schopenhauer) pe care însă a ponderat-o cu optimismul lui Hegel privind viitorul umanității.
  • Omenirea ar trebui să-și canalizeze eforturile către evoluție (viziune pe termen lung) în detrimentul încercării atingerii unei fericiri iluzorii (viziune pe termen scurt).
  • Deoarece înțelepciunea este prezentă în acțiunile inconștientului, aceasta este cea mai bună lume posibilă (afirmație ce reia viziunea lui Leibniz). Cu toate acestea, nu înseamnă că lumea este, în sine, bună.
  • Viața este caracterizată de 3 iluzii: fericirea este posibilă în această viață, viața următoare poate fi încununată de fericire, bunăstarea poate fi atinsă pe Pământ – aspecte ce îi confirmă înclinația către pesimism.
  • Speranța omului rezidă în starea de non-existență și non-dorință. Cu toate acestea, Hartmann se opunea sinuciderii și propunea utilizarea valențelor inconștientului, situat deasupra dorințelor banale căutate în mod uzual de oameni.

Viziunea lui Von Hartmann se află la intersecția filosofiei cu psihologia, fiind evaluată în mod diferit – lăudată de Jung, criticată de Nietzsche.

Dincolo de caracteristicile viziunii sale, Von Hartmann a reușit să surprindă apropierea științifică a filosofiei și psihologiei.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!