Fizicienii susțin că poate exista și o altă realitate decât cea percepută de noi


3 shares

O foaie de grafen curbată și întinsă, situată pe o altă foaie curbată, creează un nou model care afectează mișcarea electricității prin foi. Noul model sugerează faptul că o fizică similară ar putea apărea dacă două universuri adiacente ar interacționa.

Fizicienii născocesc uneori povești nebunești, parcă desprinse din SF. Unele dintre acestea se dovedesc însă a fi adevărate, cum ar fi aceea conform căreia curbura spațiului și timpului (descrisă de Einstein) a fost, în cele din urmă, confirmată de măsurătorile astronomice. Altele, însă, rămân (cel puțin deocamdată) doar o posibilitate sau o curiozitate matematică.

Într-un articol recent din Physical Review Research, Victor Galicki și Alireza Parkhiskar au explorat posibilitatea fantastică ca realitatea noastră să fie doar una dintre lumile care interacționează.

Modelul lor matematic poate oferi o nouă perspectivă asupra trăsăturilor de bază ale realității – inclusiv motivul pentru care Universul nostru se extinde în acest fel, precum și modul în care se leagă de cele mai scurte lungimi permise de mecanica cuantică.

Aceste subiecte sunt cruciale pentru înțelegerea Universului nostru și fac parte dintr-unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne.

O pereche de oameni de știință au dat peste acest nou aspect, examinând foile de grafen – straturi atomice individuale de carbon într-un model hexagonal care se repetă.

[Grafen]

Anunt

 

Aceștia și-au dat seama că experimentele care studiau proprietățile electrice ale foilor de grafen stivuite au produs rezultate care seamănă cu mici universuri și că fenomenul de bază s-ar putea extinde și în alte domenii ale fizicii.

În stivele de grafen, apar noi proprietăți electrice din interacțiunile foilor individuale, astfel că este posibil ca fizica să poată apărea în mod similar din straturi care interacționează în altă parte – poate în teoriile cosmologice despre întregul Univers.

Proprietățile electrice unice ale grafenului și posibila idee că realitatea noastră poate fi îngemănată undeva se datorează fizicii speciale create de formulele denumite Moiré.

Modelele Moiré apar atunci când două modele repetitive – de la hexagoanele atomilor din foile de grafen până la ochiurile ecranelor ferestrelor – se suprapun și un strat se răsucește, se deplasează sau se întinde. Modelele care apar în acest caz se pot repeta pe distanțe lungi în comparație cu modelele de bază.

În stivele de grafen, noi modele modifică fizica care se desfășoară în foi, în special comportamentul electronilor. Într-un caz special – numit grafen unghi magic – modelul Moiré se repetă de aproximativ 52 de ori mai mult decât modelul foilor individuale și nivelul de energie care guvernează comportamentul electronilor.

Galicki și Parkhiskar și-au dat seama că fizica a două foi de grafen poate fi considerată ca fiind fizica a două universuri bidimensionale în care electronii sar periodic dintr-un univers în altul.

Acest lucru a inspirat generalizarea matematicii, pentru a o aplica universurilor constând din orice număr de dimensiuni, inclusiv propriile noastre patru dimensiuni și, de asemenea, investigarea în ceea ce privește posibilitatea ca fenomene similare modelului Moiré să apară și în alte domenii ale fizicii. Acest experiment a inițiat cercetări care au adus cercetătorii față în față cu una dintre problemele fundamentale ale cosmologiei.

Anunt

Like it? Share with your friends!

3 shares
error: Content is protected !!