Inginerie antică incredibilă! Pietrele “îndoite” ale Templului din Valea lui Khafre

Templul din Valea lui Khafre, situat pe platoul Giza, reprezintă una dintre cele mai fascinante structuri antice de pe Pământ. Are blocuri supermasive de pietre, unele depășind greutatea de 150 de tone, precum și elemente de design care, în mod straniu, seamănă izbitor cu elemente descoperite în Peru.

În plus, incredibilele pietre, care par a fi „îndoite” din interior, sunt un alt detaliu care a provocat atât confuzie, cât și admirație în ​​rândul experților, dar și al turiștilor.

Unul dintre cele mai faimoase temple din Valea Egiptului este, fără îndoială, cel al lui Khafre, situat pe platoul Giza, la doar 500 de metri de Piramida sa și în imediata apropiere de Marele Sfinx.

Anunt

Este, totodată, unul dintre cele mai bine conservate temple antice din Egipt, supraviețuind mii de ani aproape intact.

Pereții din calcar ai templului măsoară 45 metri, iar grosimea lor scade exponențial. Sunt acoperiți cu granit roșu lustruit, atât la interior, cât și la exterior, iar podeaua este din calcar alb.

Auguste Mariette a descoperit-o în anul 1852 și i-a dat numele de Templul Sfinxului, crezând că îi servește. S-a considerat că templul a servit atât pentru procesul de mumificare a faraonului, cât și pentru purificarea sa înainte de a fi îngropat în interiorul piramidei.

Intrările sunt flancate de sfincși, iar acoperișul structurii este susținut de coloane construite tot din granit roșu. Este lipsită de picturi și inscripții și are deschideri în partea superioară a pereților, care permit pătrunderea luminii naturale.

Interiorul templului a fost decorat cu statui ale faraonului. Toate se află într-o stare foarte deteriorată, cu excepția uneia, cea care este depozitată în prezent în Muzeul Egiptean din Cairo.

Templul lui Khafre este considerat ca fiind o minune absolută a ingineriei antice, iar stilul său arhitectural distinctiv face din acesta una dintre cele mai vechi și mai bine conservate clădiri din Egipt.

Anunt

Abilități inginerești fascinante au permis ca fațada construită fără mortar să rămână neclintită timp de mii de ani după construirea templului.

Alte două temple cunoscute, de o amploare similară, sunt Sfinx-ul, situat în apropiere și incredibilul templu Osirion de la Abydos, în Egiptul de Sus. Toate cele trei temple prezintă detalii incredibile care i-au derutat pe experți încă de la descoperirea lor.

Una dintre principalele caracteristici ale Templului lui Khafre este cantitatea uriașă de pietre megalitice folosite la construcția sa. Structura de bază a templului din vale este una dintre caracteristicile sale cele mai neobișnuite: este construită în întregime din blocuri masive de calcar care depășesc 150 de tone fiecare.

Rămâne un mister modul în care constructorii antici au reușit să transporte și să ridice aceste pietre masive la înălțimi de peste 12 metri.

Interiorul templului prezintă pietre care par ca și cum ar fi fost „îndoite” de către constructori. Se crede că acestea au fost extrase de lângă Marele Sfinx.

Pe lângă cantitatea și dimensiunea uriașă a pietrelor utilizate în construcție, o altă caracteristică uluitoare e reprezentată de pereții templului, care au fost montați cu o precizie fără precedent, făcând interiorul templului să arate ca un masiv puzzle tridimensional.

Pietrele au fost transportate cu atât de multă precizie, încât unele dintre ele au mai multe suprafețe expuse cu colțuri și unghiuri diferite.

Unele dintre acestea par ca și cum ar fi fost literalmente modelate în forme sau „îndoite” pentru a se potrivi perfect cu pietrele adiacente.

Însă modul în care constructorii antici au făcut posibile toate acestea rămâne un mister profund pentru savanți.

Un alt element fascinant este acela al pereților și elementelor de design ale templului care se aseamănă izbitor cu alte situri antice de pe glob. De pildă, Ollantaytambo, un complex arheologic antic din Peru, are niște ziduri incredibile, supermasive, ridicate de civilizații antice în urmă cu mii de ani.

Asemănări stranii, surprinzătoare, pot fi identificate și în Templul Coricancha din Cuzco, acesta având elemente de design similare cu cele din cadrul omologului său din Egipt.

Să fie toate aceste asemănări o simplă coincidență? Oare cum este posibil ca civilizații antice de pe întreg globul să extragă, să transporte și să plaseze, cu o precizie milimetrică, pietre super masive cu o greutate de peste 100 de tone?

Anunt

Au urmat un anumit model? Ce tip de tehnologie au folosit? Cum au reușit cu toții acest lucru, fără a dispune de ajutorul tehnologiei moderne?

Întrebări ale căror răspunsuri nu am reușit încă să le descoperim.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!