Marea Barieră de Corali – Oamenii de știință au descoperit corali gigantici, vechi de 400 de ani


Datând de acum patru secole, cu o lățime de 10,5 metri și de două ori mai mare decât cea mai apropiată rudă a sa, un coral-gigant a fost descoperit în Marea Barieră de Corali.

Acesta are o înălțime de 5,3 metri și o lățime cu 2,4 metri mai mare decât cel mai lat specimen cunoscut. Coralul poate fi asemănat, din punct de vedere al lungimii și al înălțimii, cu un autobuz modern cu etaj.

Specialiștii în domeniu consideră faptul că specimenul a apărut în recif cu aproximativ 421 – 438 de ani în urmă, iar vârsta sa confirmă faptul că precedă sosirea lui James Cook, respectiv colonialismul în Australia, nașterea lui Charles Darwin, fondarea Statelor Unite ale Americii și inventarea conceptului de „biologie”.

Anunt

Adam Smith, profesor în cadrul Universității James Cook și director al organizației Reef Ecologic, a precizat că, deși nu este cel mai mare coral din lume, acesta este unul semnificativ pentru ecosistemul său. „Este precum un bloc de locuințe. Există și alți corali, pești și alte specii care îl folosesc pentru adăpost sau hrană, astfel că reprezintă un element destul de important”, a explicat Smith.

Coralul a fost descoperit în apropiere de coasta Goolboodi – denumirea indigenă a Insulei Orfeu, parte dintr-un grup insular din Queensland – de un grup de oameni de știință și membri ai comunității care participau la un curs de știință marină.

Smith a declarat faptul că pescarii și cercetătorii din zonă știau de ceva vreme despre existența coralului, însă până atunci nimeni nu l-a analizat îndeaproape. „În ultimii 20 sau 30 de ani, nimeni nu a observat și nici nu s-a gândit că acesta ar merita fotografiat sau studiat”, a adăugat Smith.

Specia exactă căreia îi aparține coralul nu este cunoscută încă, având în vedere că nu au fost efectuate teste genetice, însă specimenul aparține genului Porites sp. Oamenii Manbarra, locuitorii Insulei Palm, au denumit coralul Muga dhambi, în traducere „coral uriaș”.

Autorii studiului au cerut monitorizarea coralului și protejarea Marii Bariere de Corali, având în vedere amenințările în continuă creștere cauzate de schimbările climatice, de scăderea calității apei și de pescuitul excesiv.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!