O regiune activă de formare stelară oferă indicii legate de evoluția sistemului solar

O regiune activă de formare stelară, din constelația Ofiucus, oferă astronomilor noi indicii despre condițiile în care Sistemul nostru Solar a luat naștere. Mai mult, noul studiu relevă modul în care acesta s-ar fi îmbogățit cu elemente radioactive de scurtă durată.

Anunt

Încă din anii 1970 există dovezi ale acestui proces de îmbogățire, atunci când oamenii de știință care studiau incluziunile minerale din meteoriți au concluzionat că acestea erau rămășițe pure ale Sistemului Solar și conțineau produse (descompuse) ale radioizotopilor de scurtă durată.

Aceste elemente radioactive ar fi fost împrăștiate în Sistemul Solar în curs de formare de către o supernovă din apropiere sau de vânturi stelare puternice de la un tip de stea masivă, cunoscută sub denumirea de Wolf-Rayet.

Autorii noului studiu, publicat la 16 august în jurnalul Nature Astronomy, au utilizat observații pe mai multe lungimi de undă asupra regiunii de formare stelară din constelația Ofiucus, inclusiv noi date spectaculoase în infraroșu, pentru a dezvălui interacțiunile dintre norii gazoși de formare stelară și radioizotopii produși într-un grup de stele tinere aflat în apropiere.

Anunt

Descoperirile indică faptul că supernovele din acest grup stelar reprezintă cea mai relevantă sursă a radioizotopilor de scurtă durată din norii de formare stelară.

„Sistemul Solar a fost, cel mai probabil, format într-un nor molecular uriaș, alături de un un grup stelar, iar una sau mai multe supernove au contaminat gazul care s-a transformat în Soare și sistemul său planetar.

Deși acest scenariu a mai fost sugerat în trecut, noul studiu folosește observații pe mai multe lungimi de undă și o analiză sofisticată, pentru a deduce măsurători cantitative ale posibilității modelului”, a explicat Douglas N. C. Lin, unul dintre autorii lucrării și profesor emerit de astronomie și astrofizică în cadrul Universității din California, Santa Cruz.

John Forbes, autor principal al studiului și cercetător la Centrul pentru Astrofizică Computațională în cadrul Institutului Flatiron din New York, a susținut faptul că datele provenite de la telescoapele spațiale cu raze gamma permit detectarea de astfel de raze emise de radioizotopul Al-26.

„Aceste observații reprezintă o adevărată provocare. Putem detecta radioizotopul doar în două regiuni de formare stelară, iar cele mai relevante informații provin de la Ofiucus”.

Procesul de îmbogățire pe care îl observăm aici este în concordanță cu ceea ce s-a întâmplat în timpul formării Sistemului Solar în urmă cu 5 miliarde de ani.

Odată ce am identificat acest bun exemplu al procesului, am încercat să creăm un model al grupului stelar din apropiere care a produs radioizotopii pe care astăzi îi observăm în raze gamma”, a declarat Forbes.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!