Oamenii de știință au descoperit cel mai rapid asteroid din sistemul solar

Anunt

Scott Sheppard, cercetător în cadrul Institutului de Știință Carnegie din SUA, este coordonatorul echipei care a descoperit cel mai rapid asteroid din Sistemul Solar.

Mica rocă spațială, având diametrul de 1 kilometru și denumită 2021 PH27, călătorește în jurul Soarelui în doar 113 de zile pământene. Este cea mai scurtă perioadă orbitală a unui obiect ceresc cunoscut – cu excepția lui Mercur, care înconjoară Soarele în doar 88 de zile și a cărui orbită se află la o distanță de 19,9 milioane de kilometri de Soare.

Descoperirea ar putea oferi mai multe informații cu privire la nenumărații asteroizi din Sistemul Solar, mai exact originea acestora și modul de formare, respectiv dacă sunt alcătuiți din rocă solidă sau doar din colecții de resturi instabile.

Anunt

Având în vedere faptul că 2021 PH27 se apropie atât de mult de Soare, suprafața sa ajunge la o temperatură ce depășește 480 grade Celsius, îndeajuns de ridicată încât să topească plumb.

Se așteaptă ca asteroidul să se apropie tot mai mult de steaua noastră, iar în cele din urmă acesta fie va fi absorbit de Soare, fie va intra în coliziune cu Mercur sau Venus, peste câteva milioane de ani.

Cercetătorii susțin faptul că asteroidul ar fi provenit din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, ulterior forțele gravitaționale ale planetelor interioare împingându-l spre Soare.

„Înțelegerea populației de asteroizi este esențială în procesul stabilirii unei evidențe a asteroizilor aflați în apropiere de Terra, inclusiv a acelora care ar putea lovi Pământul și care nu pot fi descoperiți cu ușurință în timpul cercetărilor făcute pe timp de noapte, la mare depărtare de Soare”, a explicat omul de știință Scott Sheppard.

Momentan, 2021 PH27, cel mai rapid asteroid, se “ascunde” în spatele Soarelui, însă cercetătorii speră ca, la începutul anului viitor, acesta să poată fi observat din nou.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!