Egiptul Antic a fost condus de zei – Egiptul înainte de Faraoni


Potrivit lui Plutarh: „Ra a plecat în ceruri și Osiris a devenit faraonul Egiptului, împreună cu Isis și au construit Teba [actualul Luxor]”.

Ți-ai pus vreodată întrebări legate de Egiptul pre-faraonic și conducătorii săi, însă nu conform oamenilor de știință, ci conform textelor antice scrise cu mii de ani în urmă?

În Egiptul Antic, cu mult înainte ca primul „faraon muritor”, cunoscut sub numele de Menes-Narmer, să domnească peste pământurile Egiptului, existau alți regi și zeități „care veneau de sus” care au domnit peste țara cunoscută ca fiind Egiptul de astăzi.

Perioada pre-faraonică rămâne un mare mister pentru majoritatea savanților, mai ales că aceștia nu pot accepta ceea ce este scris, întrucât – consideră ei – este împotriva credințelor majorității istoricilor, arheologilor și egiptologilor.

Timpul de dinainte de anul 3000 î.Hr., data când primul faraon oficial a apărut în Egipt rămâne o mare enigmă.

Nu este un secret faptul că egiptenii antici considerau civilizația lor ca fiind moștenirea zeilor care nu erau de pe Pământ, ci din alte părți ale cosmosului – iar Egiptul pre-faraonic pare să susțină această teorie.

Unul dintre cele mai importante texte antice care ne poate relata mai multe despre această perioadă din istorie este Papirusul din Torino, care enumeră toți faraonii care au domnit asupra Egiptului Antic.

Nu doar că această listă include toți faraonii istorici „oficiali” ai Egiptului Antic, dar include și zeii “care au venit de sus” și au domnit peste pământurile Egiptului înaintea primului faraon muritor, cu o descendență care se întinde pe o perioadă de 13.000 de ani.

De ce oamenii de știință consideră acest text antic ca fiind doar un mit?

De ce majoritatea detaliilor textului antic au fost trecute cu vederea și omise din cărțile de istorie?

Nu știm aceste răspunsuri, totul este învăluit în mister.

Anunt

„Ei par să nu aibă strămoși sau perioade de dezvoltare; par să fi apărut peste noapte”, susține egiptologul englez Toby Wilkinson.

Există însă unii cercetători care consideră că, prin calculul informațiilor decriptate obținute din Papirusul din Torino, obținem perioada inițială – denumită Regatul lui Ptah, creatorul și primul conducător al Egiptului antic –  datând de acum 39.000 de ani.

Egiptologia și istoriografia oficială ne spun că absolut totul, până în epoca predinastică, este privit ca un mit, fără prea multă valoare istorică.

Stela Palermo este un alt text antic incredibil care a menționat conducătorii predinastici ai Egiptului Antic. Această scriere antică face referire chiar la zeul egiptean Horus, sugerând că acesta a fost un conducător fizic al Egiptului Antic cu mii de ani în urmă. Despre un alt zeu egiptean, Thoth, se spune că a domnit peste Egiptul Antic în perioada 8670 – 7100 î.Hr.

Interesant este faptul că Marele Preot egiptean Manetho, care a avut acces nelimitat la textele din Biblioteca Antică din Alexandria și care a scris istoria Egiptului Antic în 30 de volume, face referire la ființele divine care au domnit în perioada Egiptului pre-faraonic.

Dacă observi egiptologii de astăzi, realizezi că și ei folosesc datarea lui Manetho atunci când studiază dinastiile recunoscute oficial, considerând-o ca fiind un instrument demn de încredere. Totuși, dintr-un motiv misterios, aceiași egiptologi au decis să evite orice este legat de perioada istorică anterioară dinastiilor, selectând cu atenție anumite detalii, adoptându-le ca fiind ale lor și respingând tot ce nu coincide cu viziunea lor asupra istoriei.

Manetho este considerat Părintele Egiptologiei de către mulți dintre savanții zilelor noastre. Putem urmări conducătorii Egiptului într-o serie de vechi „liste regale”. Lista Regală din Abydos, de exemplu, așezată pe peretele Templului lui Sethos I din Abydos ne oferă o ordine cronologică a 76 de conducători ai Egiptului antic, de la Menes la Sethos I.

Pe lângă aceasta, avem și Lista Regală din Karnak, care poate fi găsită în Luvru. Aceasta menționează 61 de conducători, de la Menes la Tuthmosis al III-lea. Aceste două liste ne oferă o perspectivă asupra tradiției Egiptului. Lista regală a lui Sakkara prezintă 47 de regi anteriori, inclusiv Ramses al II-lea.

Mai important decât oricare dintre textele menționate mai sus este Papirusul de la Torino – acest text antic scris pe verso-ul papirusului, cu relatări din timpul lui Ramses al II-lea. (circa 1200 î.Hr.)

În starea sa originală, papirusul trebuie să fi fost un exemplar minunat din punct de vedere artistic, deoarece scenariul este unul excepțional, realizat cu finețe. Conține numele regilor în ordine (peste 300 când este complet), cu durata fiecărei domnii în ani, luni și zile și, întrucât ediția definitivă a papirusului nu a fost încă publicată, se așteaptă ca studii suplimentare să ofere rezultatele scontate.

Papirusul începe, ca și Manetho, cu dinastiile de zei, urmate de regii muritori ai dinastiilor. Aranjamentul în papirus este foarte asemănător cu cel din Epitomul lui Manetho.

Acesta din urmă ne oferă o serie de detalii interesante despre așa-zișii conducători „divini” ai Egiptului Antic, precum și dinastiile lor, pe care le împarte în trei categorii: zeii, eroii și așa-zișii „Manes”. Mulți alți autori, însă – precum Eusebiu, episcopul Cezareei în Palestina și Syncellus – vorbesc despre o descendență de zei care au domnit pe Pământ un total de 36.600 de ani. Abia după această perioadă au apărut faraonii muritori din Egiptul Antic.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!