Sferele Dyson din jurul Găurilor Negre ar putea dezvălui existența civilizațiilor extraterestre


Una dintre cele mai dezbătute curiozități pe care le avem despre Univers este: Suntem singura specia avansată tehnologic?

O stea parțial ascunsă – Sferă Dyson

Întrebare care conduce, desigur, la alte nelămuriri:

Dacă există extratereștri, cum arată tehnologia lor?

Și cum am putea să o detectăm?

Un studiu recent ne oferă câteva răspunsuri la aceste întrebări, cel puțin în cazul în care tehnologia reprezintă un sistem gigant de captare a energiei, numit „sferă Dyson”, care colectează energia dintr-o gaură neagră.

„În acest studiu, am luat în considerare o sursă de energie a unui civilizații dezvoltate de tip 2 sau 3. O astfel de civilizație ar avea nevoie de o sursă de energie mult mai puternică decât propriul soare”, au spus oamenii de știință.

„Un disc de acumulare, o coroană, dar și jeturi relativiste ar putea reprezenta potențiale surse de energie pentru o civilizație de tip 2. Rezultatele obținute sugerează faptul că, în cazul unei găuri negre cu masă stelară, discul de acumulare ar putea genera de sute de ori mai multă luminozitate decât steaua principală”, susțin cercetătorii.

Anunt

Conceptul de sferă Dyson a fost făcut, în anul 1960, de către fizicianul Freeman Dyson, care o prezenta ca fiind drept soluție a problemei consumului de energie care depășește capacitățile unei planete. Sfera în sine este construită în jurul stelei din sistemul planetar, o megastructură care recoltează energia stelei chiar de la sursă.

Teoria lui Dyson presupunea faptul că emisiile infraroșii de energie termală ar putea evada pe măsură ce structura Dyson captează și transformă energia stelară, ceea ce ar putea, teoretic, să permită prezența acestor megastructuri ipotetice. Această semnătură infraroșie, dacă ar fi detectată, ar permite identificarea civilizațiilor extraterestre.

În studiul realizat, echipa a avut în vedere un număr de posibile procese: discul de acumulare din jurul unei găuri negre, supraîncălzit de procesul fricțiunii până la milioane de grade, dar și radiația Hawking, emisă de găurile negre, conform teoriei aparținând renumitului Stephen Hawking.

„Cea mai mare luminozitate poate fi colectată dintr-un disc de acumulare, ajungând la 100.000 de ori mai mult decât luminozitatea Soarelui, suficient pentru a susține o civilizație de tip 2. Mai mult, dacă o sferă Dyson colectează și alte tipuri de energie, nu doar radiația electromagnetică, ci și alte tipuri de energie (energia cinetică, de exemplu), energia totală ar putea fi de aproximativ cinci ori mai mare”, au concluzionat specialiștii.

Astfel de structuri ar putea fi detectabile în mai multe lungimi de undă, sferele Dyson mai fierbinți fiind vizibile în ultraviolete, iar sferele mai reci în infraroșu, exact cum a prezis teoreticianul în anii 1960.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că găurile negre emit deja foarte multă radiație în mai multe lungimi de undă, detectarea unei sfere Dyson poate fi un proces extrem de dificil.

Echipa implicată a sugerat faptul că efectuarea de alte măsurători, precum schimbările de luminozitate pe măsură ce gaura neagră este afectată de gravitația sferei, ar putea dezvălui locul în care ar putea fi ascunse civilizații extraterestre.

Cercetarea a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!