Studiu psihologic: Relațiile/căsniciile nefericite pot afecta grav sănătatea

Relațiile/mariajele nefericite, marcate de conflicte frecvente, critici, solicitări excesive pot avea un impact negativ major asupra sănătăţii, avertizează psihologii.

Cercetătorii de la Universităţile din Nevada și din Michigan au monitorizat 373 de cupluri, pentru a descoperi dacă o căsătorie dominată de disensiuni și de opinii diferite pe mai multe aspecte, cum ar fi copiii, banii, dar și activităţile de recreere, au efecte negative asupra sănătăţii.

Anunt

 

Efecte majore asupra sănătății mintale

”Am urmărit cuplurile în primii ani de căsătorie și am evaluat starea de sănătate a partenerilor care au avut conflicte dese și de amploare, comparativ cu starea de sănătate a celor cu mariaje fericite, marcate de un număr redus de certuri”, a declarat Rosie Shrout, care a prezentat rezultatele preliminare ale cercetării în cadrul conferinţei din Colorado a Asociației Internaționale pentru Relații.

Disputele tensionate cu partenerii de cuplu au afectat negativ sănătatea ambilor parteneri, însă impactul negativ al conflictelor a fost mai mare asupra bărbaţilor decât asupra femeilor.

Potrivit oamenilor de știință, relaţiile de căsătorie marcate de certuri, de nefericire, de iritabilitate, de lipsă de empatie pot determina reacţii negative ale organismului, precum inflamaţia, modificări ale poftei de mâncare, creşterea în organism a concentraţiei de hormoni ai stresului, anxietate, etc.

Anunt

Eliberarea accentuată a acestora din urmă poate favoriza, ulterior, apariţia depresiei, a diabetului, poate determina schimbări bruște de dispoziţie și poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar.

Femeile care trăiesc într-o stare de tensiune și încordare emoţională moderată până la severă sunt de 2,9 ori mai expuse riscului de a face un atac de cord, accident vascular sau de a muri de boli de inimă, comparativ cu femeile care au un mariaj de calitate, arată un alt studiu publicat în jurnalul Epidemiology and Community Health.

 

Dezvoltarea obiceiurilor nesănătoase

În plus, relaţiile de cuplu nefericite pot contribui la adoptarea unor obiceiuri nocive, precum fumatul şi consumul excesiv de alcool. Astfel, persoanele care au dispute/certuri/momente tensionate cu partenerii de cuplu şi au manifestat episoade de depresie se confruntă cu un risc mai mare de obezitate, deoarece se pare că cei doi factori influenţează negativ felul în care organismul procesează alimentele bogate în grăsimi.

La polul opus, o căsătorie fericită, potrivit cercetătorilor, este cel mai bun medicament. Astfel, partenerii care au mai puţine interacţiuni ostile, mai multe momente frumoase și mai multe discuţii constructive au o probabilitate redusă de a fi afectaţi de ateroscleroză coronariană, iar partenerii au un risc cu 43% mai redus de a se îmbolnăvi de demenţă pe măsură ce îmbătrânesc. În plus, rutina unor obiceiuri zilnice a partenerilor poate contribui semnificativ la diminuarea riscului apariţiei bolii Alzheimer.

Cei cu o căsătorie fericită se pare că sunt mult mai protejaţi împotriva factorilor de stres de zi cu zi, potrivit unui alt studiu publicat în Jurnalul Căsătoriei și al Familiei:

”Când soţii au o zi proastă, într-o căsnicie fericită este foarte probabil să se sprijine unul pe celălalt și să empatizeze unul cu celălalt. Acest sprijin reduce oboseala, iritabilitatea, frustrarea și contribuie la menţinerea sănătăţii.”

Deși căsătoria nu protejează împotriva cancerului, totuși, conform cercetărilor, rata de supravieţuire este mult mai ridicată în cazul în care pacienții trăiesc într-un mediu armonios, echilibrat, plin de iubire, respectiv au un mariaj fericit.

De asemenea, bărbaţii care au căsătorii fericite se bucură de o sănătate fizică mult mai bună și de o viaţă mai lungă, trăind în medie cu 10 ani mai mult decât bărbaţii singuri sau cei cu căsnicii nefericite, susţin cercetătorii. În plus, bărbaţii angajaţi în relaţii fericite au venituri mai mari, iar femeile care au relaţii de cuplu de calitate au riscuri mult reduse de a fi afectate de confuzie, furie, depresie, izolare, anxietate și alte boli mintale – comparativ cu femeile singure sau care nu au o relaţie de cuplu echilibrată, satisfăcătoare, fericită.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!