Templu antic dedicat lui Zeus, descoperit în nordul Sinaiului

O misiune arheologică de excavare la Tell el-Farma din nordul Sinaiului a descoperit un templu dedicat lui Zeus.

Anunt

Acesta, în religia greacă antică, este zeul cerului și al tunetului, care a domnit de pe scaunul său din Muntele Olimp. Zeus este adesea descris ca un bărbat în vârstă, cu barbă și reprezentat prin simboluri precum fulgerul sau vulturul.

Arheologii efectuau săpături la Tell el-Farma, cunoscut sub numele său antic de Pelusium, care datează din perioada faraonică târzie. Situl a rămas ocupat din perioada greco-romană până în perioada bizantină și în perioada islamică timpurie.

Pelusium a fost excavat pentru prima dată la începutul anilor 1900, de egiptologii francezi. Jean Clédat este cel care a găsit în vecinătate dovezi ale unui templu Zeus-Kasios (o combinație dintre Zeus și Muntele Kasios din Siria) printre fragmentele de inscripții grecești antice.

Anunt

Săpăturile actuale au descoperit în cele din urmă templul dintre Fortul Pelusium și o biserică memorială, după ce au localizat stâlpi și o serie de blocuri mari de granit. Arheologii cred că blocurile au format o scară pentru a ajunge la platforma templului și speră să poată aplica un sondaj fotogrametric pentru a determina designul arhitectural și planul templului.

În jurul enigmaticei construcții se află blocuri de granit roz care au fost extrase în secolele ulterioare pentru construirea de biserici locale, inclusiv un corint care a fost încorporat în biserica memorială din apropiere.

Inscripțiile găsite în zonă arată, de asemenea, că împăratul Hadrian l-a însărcinat pe Titos Flavios Titanas să efectueze lucrări de renovare la temple, în perioada în care Hadrian a fondat noi orașe și monumente în Egiptul roman.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!