Trei găuri negre supermasive au fuzionat. Momentul, surprins în premieră de cercetătorii din India

Anunt

Cercetătorii din India au surprins fuzionarea a trei găuri negre supermasive din trei galaxii într-un nucleu galactic triplu activ, o regiune compactă în centrul unei galaxii nou descoperite, cu o luminozitate mult mai mare decât cea normală.

„Acest eveniment rar indică faptul că grupurile mici care fuzionează reprezintă laboratoare ideale pentru detectarea mai multor găuri negre supermasive şi creşte probabilitatea de a identifica asemenea apariţii rare”, a comunicat Ministerul Federal al Ştiinţei şi Tehnologiei din India.

Găurile negre supermasive sunt dificil de detectat, deoarece nu emit lumină. Însă își pot dezvălui prezența prin interacțiunea cu mediul înconjurător.

„Atunci când praful și gazul din împrejurimi cad pe o gaură neagră supermasivă, o parte din masă este înghițită de gaura neagră, iar o altă parte este transformată în energie și emisă ca radiație electromagnetică, ceea ce face ca gaura neagră să pară foarte luminoasă.

Poartă denumirea de nuclei galactici activi (AGN) și eliberează cantități uriașe de particule ionizate și energie în galaxie și în mediul înconjurător. În cele din urmă, ambele contribuie la creșterea mediului din jurul galaxiei și, implicit, la evoluția galaxiei în sine”, a explicat Ministerul.

Anunt

O echipă de cercetători din cadrul Institutului Indian de Astrofizică, care se ocupă cu studiul unei perechi cunoscute de galaxii care interacţionează – NGC7733 şi NGC7734, au detectat emisii neobişnuite din centrul NGC773 şi o aglomerare mare şi luminoasă de-a lungul braţului nordic al NGC7733.

Cercetările lor au indicat faptul că grupul se mişcă cu o viteză diferită în comparaţie cu galaxia NGC7733. Oamenii de ştiinţă au susținut faptul că acest grup nu face parte din NGC7733, ci, mai degrabă, reprezintă o mică galaxie separată, situată în spatele braţului. Au denumit-o NGC7733N.

În realizarea acestui studiu, oamenii de știință au utilizat date provenite de la Telescopul în Spectru Ultraviolet (UVIT), telescopul optic european în câmp integral numit MUSE, care se află în Chile, precum şi imagini în infraroşu provenite de la telescopul optic IRSF din Africa de Sud.

Imaginile UV și H-alfa au confirmat, de asemenea, prezența celei de-a treia galaxii și faptul că fiecare dintre aceste galaxii găzduiește o gaură neagră supermasivă, activă în nucleul lor, formând astfel un sistem triplu AGN foarte rar.

Cercetătorii indieni au mai precizat faptul că un factor major care influenţează evoluţia galaxiei îl reprezintă interacţiunile dintre galaxii, care se produc când acestea se apropie și exercită forţe gravitaţionale uriaşe una asupra celeilalte. În timpul unor astfel de interacțiuni, găurile negre supermasive se pot apropia una de cealaltă, începând să consume gaz din împrejurimile lor și devenind astfel AGN duale.

Multe perechi de AGN au fost detectate în trecut, dar sistemul triplu este extrem de rar. Cu toate acestea, echipa de specialiști se așteaptă ca astfel de sisteme triple AGN să fie mai frecvente în grupurile mici de galaxii care fuzionează, sprijinind astfel detectarea mai multor găuri negre supermasive.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Astronomy & Astrophysics.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!