Videoclipul postat de NASA în care se aud sunetele înfiorătoare emise de găurile negre – Video


2 shares

Oamenii de știință de la NASA au reușit să înregistreze sunetele produse de o gaură neagră supermasivă, aflată la peste 200 de milioane de ani-lumină distanță de noi. Înregistrarea ciudatelor sunete a fost postată pe canalul de YouTube al Marshall Space Flight Center al NASA.

Gaura neagră ale cărei sunete au fost înregistrate de oamenii de știință este situată într-un grup de galaxii din constelația Perseus. Vorbim despre un grup de galaxii învăluite în nori de gaz fierbinte, a căror lățime este de 11 milioane de ani-lumină.

Gaura neagră din clusterul de galaxii Perseus este situată aproape de norii de gaz, iar acest fapt face ca gaura să emită acele sunete.

Anunt

În sine, găurile negre nu produc niciun sunet, dar cazul unei găuri negre din clusterul de galaxii Perseus este deosebit – undele sonore sunt generate de ondulații care se propagă prin norii de gaz sub influența forțelor de maree ale găurii negre.

În 2003, oamenii de știință de la Observatorul de raze X Chandra, NASA au colectat date despre aceste ondulații bizare.

Cu toate acestea, acele sunete erau sub nivelul pe care urechea umană îl putea percepe. Autorii noului studiu au decis să corecteze acest lucru și au modificat datele de sunet, crescându-le cu 57, respectiv 58 de octave. Rezultatul: aceste sunete absolut înfiorătoare venite din spațiu.

Anunt

Like it? Share with your friends!

2 shares
error: Content is protected !!