CIA lansează în mediul online 13 milioane de pagini ale documentelor declasificate

 

Anunt

Aproximativ 13 milioane de pagini de documente declasificate de la Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA au fost lansate online.

Înregistrările includ observări de OZN-uri și experimente psihice din programul Stargate, care au prezentat de multă vreme interes în rândul teoreticienilor conspirațiilor.

Măsura a venit după eforturi îndelungate din partea avocaților libertății informației și a unui proces împotriva CIA.

Arhiva completă este formată din aproape 800.000 de fișiere.

Anterior, acestea fuseseră accesibile doar la Arhivele Naționale din Maryland.

Anunt

Sunt incluse lucrările lui Henry Kissinger, fost secretar de stat al președinților Richard Nixon și Gerald Ford, precum și câteva sute de mii de pagini de analiză a informațiilor, dar și cercetare și dezvoltare științifică.

Printre înregistrările mai neobișnuite, se află documente din Proiectul Stargate, cel care se ocupa de puterile psihice și percepția extrasenzorială.

Acestea includ înregistrări ale experimentelor psihice asupra celebrității Uri Geller, în 1973, când acesta era deja un interpret cunoscut.

Memoriile detaliază modul în Geller a reușit să reproducă, parțial, imaginile desenate într-o altă camera, cu o acuratețe diferită – dar uneori precisă – determinându-i pe cercetători să afirme că „și-a demonstrat capacitatea de percepție paranormală într-un mod convingător și lipsit de ambiguități”.

Alte înregistrări neobișnuite includ o colecție de rapoarte despre OZN-uri și rețete pentru cerneală invizibilă.

Deși o mare parte a informațiilor a fost disponibilă, din punct de vedere tehnic, încă de la mijlocul anilor 90, acestea au fost foarte dificil de accesat. Înregistrările erau disponibile doar pe patru computere aflate în spatele unei biblioteci a Arhivelor Naționale din Maryland, zilnic între orele 09:00 și 16:30.

Un grup non-profit pentru libertatea informației, MuckRock, a dat în judecată CIA pentru a-i obliga să încarce colecția, într-un proces care a durat mai bine de doi ani.

În același timp, jurnalistul Mike Best a investit peste 15.000 de dolari pentru a vizita arhivele, cu scopul de a le tipări și a încărca ulterior înregistrările, pe rând, aplicând presiuni asupra CIA.

„Prin tipărirea și scanarea documentelor pe cheltuiala CIA, am putut începe să le pun, gratuit, la dispoziția publicului și să ofer agenției un stimulent financiar pentru a încărca baza de date online”, a scris Best într-o postare pe blogul său.

Anunt

În noiembrie, CIA a anunțat că va publica materialul, iar acum întreaga arhivă declasificată CREST este disponibilă pe site-ul web al Bibliotecii CIA.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!