Cum activezi butonul de “ștergere” din creierul tău și îți îmbunătățești abilitățile de învățare

În domeniul neuroștiinței, există o veche zicală conform căreia “neuronii care lucrează împreună, se conectează”. Cu alte cuvinte, cu cât un neuro-circuit este pus în mișcare mai frecvent, cu atât el devine mai puternic. Altfel spus, “practica conduce la perfecțiune”. Cu cât exersezi mai mult cântatul la pian, vorbirea unei limbi, arta jongleriei, etc., cu atât mai puternice devin circuitele specifice din creier.

Oamenii de știință au descoperit acest lucru cu mulți ani în urmă. Cercetători ai zilelor noastre relevă însă acum o altă parte a adevărului: pentru a învăța ceva, chiar mai importantă decât exersarea acelui lucru este abilitatea de a te „dezvăța” sau de a “rupe” vechile conexiuni neuronale. Acest fenomen este cunoscut sub numele de “tăiere sinaptică”.

Imaginează-ți creierul tău ca fiind o grădină, cu excepția faptului că, în loc de flori, fructe sau legume, “cultivi” sinapse. Prin aceste conexiuni sunt conduși neurotransmițătorii – precum dopamina, serotonina ș.a.

Anunt

Celulele gliale sunt “grădinarii” creierului tău – acționează în scopul accelerării semnalelor dintre anumiți neuroni. Alți grădinari se ocupă cu îndepărtarea deșeurilor/buruienilor, eliminarea dăunătorilor – aceștia sunt reprezentați de celulele microgliale. Adică cele care au rolul de a “tăia” vechile conexiuni neuronale.

Întrebarea este: De unde știu care dintre ele trebuie eliminate?

Cercetătorii sunt la început de drum în ceea ce privește dezlegarea acestui mister, însă ceea ce se știe cu certitudine este faptul că sinapsele care sunt folosite cel mai puțin sau deloc sunt marcate cu o proteină – C1q. Iar în momentul în care celulele microgliale detectează această proteină, ele declanșează ruperea sinapsei în cauză. Acesta este modul în care creierul tău eliberează spațiu pentru crearea de conexiuni noi și puternice, astfel încât să poți învăța mereu tot mai mult.
Somnul este esențial în acest proces.

Ai avut vreodată senzația că mintea ta este “plină”, mai ales atunci când ai încercat să înveți ceva nou, să începi un nou job/hobby? Ei bine, cumva, chiar așa și este. Acumulând numeroase informații noi, creierul tău creează conexiuni, însă acestea sunt ineficiente, așa-zise conexiuni ad-hoc. Astfel, creierul este nevoit să elimine multe dintre aceste legături și să creeze căi eficiente, raționale. Și face asta în timpul somnului.

Altfel spus, în timp ce dormi, celulele creierului se micșorează cu până la 60%, pentru a permite “grădinarilor” să intre și să adune “deșeurile”.

Anunt

Ți s-a întâmplat să te trezești după o noapte de somn odihnitor și să fii capabil să gândești rapid, limpede? S-a datorat acestui proces care a avut loc în timpul somnului.

De aceea, odihna este esențială în ceea ce privește abilitățile cognitive. Un “pui de somn” de 10-20 de minute oferă (celulelor microgliale responsabile cu această sarcină) timp să elimine conexiunile neutilizate, lăsând astfel spațiu pentru noi informații.

Pentru un creier privat de somn, procesul gândirii poate fi comparat cu încercarea de a-ți face drum printr-o junglă deasă – este anevoios, epuizant. Pentru o minte odihnită, însă, drumul este curat, clar, revigorant.

Iată cum poți controla procesul de “ștergere” din creierul tău

Cum spuneam mai devreme, sinapsele neutilizate sunt cele “marcate pentru reciclare”. Cele folosite frecvent sunt “îngrijite, udate, oxigenate”. Ai grijă, așadar, ce gânduri “cultivi”, care sunt lucrurile pe care te focusezi cel mai des, care îți sunt obiceiurile.

Exemplu: dacă petreci mult timp citind teorii legate de “Urzeala Tronurilor” și aloci foarte puțin timp activității specifice job-ului tău, poți ghici deja care dintre sinapse vor fi marcate pentru eliminare.

Devii ceea ce gândești. Cu alte cuvinte, mintea ta se va focusa pe lucrurile asupra cărora îți îndrepți atenția.

Desigur, este imposibil să controlezi tot ceea ce ți se întâmplă pe parcursul unei zile, însă ceea ce poți controla este felul în care te lași afectat.
Poți alege, așadar, măsura în care ești influențat/afectat, construindu-ți astfel propriile conexiuni neuronale. În loc să te concentrezi asupra lucrurilor negative, care te țin pe loc, concentrează-te asupra celor care scot la iveală cea mai bună versiune a ta.

În loc să-ți imaginezi scenarii care probabil nu se vor întâmpla niciodată, meditează. Limpezește-ți mintea. Fii prezent și folosește-ți energia mentală pentru lucrurile frumoase, benefice, pozitive.

Este, într-adevăr, un joc de strategie. E nevoie să fii isteț, să-ți folosești mintea eficient. Și ce anume te face inteligent? Capacitatea de a opune rezistență lucrurilor negative, care nu-ți sunt de folos.

Anunt

Pentru a “șterge” ceva din mintea ta, pur și simplu încetează să te gândești la acel lucru, nu-i mai oferi atenția ta. Chiar și în cazul în care ți-l reamintești, focalizează-ți rapid atenția către altceva. Astfel, mai devreme sau mai târziu, acel lucru va fi marcat pentru reciclare.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
WordPress PopUp Plugin
error: Content is protected !!