16 curiozități și mistere din Antichitate

1. Egiptul este cel mai vechi stat suveran. Și-a obținut suveranitatea odată cu formarea primei dinastii, în anul 3100 î.Hr.

2. În Colosseum, pe timpul romanilor, se organizau lupte între corăbii, arena fiind umplută cu apă, pentru a simula marea.

3. Prima măsură de contracepție cunoscută a fost inventată de către egipteni, în anul 2000 î. Hr. și consta în folosirea excrementelor de crocodil.

Anunt

4. În Egiptul antic, dacă un pacient murea în timpul operației, chirurgilor li se tăiau mâinile.

5. În urma cercetărilor efectuate de un grup de egiptologi britanici, s-a descoperit faptul că cele 30 de mumii achiziționate din Egipt de Prințul de Walles, în anul 1869 și donate ulterior unor muzee britanice sunt, de fapt, false. Ziarul „Sunday Telegraph”, cel care a relatat acest fapt, a precizat faptul că, deschizându-se un sarcofag cu numele unui bărbat, s-a descoperit că acesta conținea osemintele unei femei.

6. Babilonienii foloseau coloranți naturali la vopsirea țesăturilor și a fibrelor textile din care confecţionau museline, voaluri, broderii și covoare ornamentale în toate culorile. De asemenea, foarte multe rețete utilizate acum 5.000 de ani, precum și procedeele chimice ale babilonienilor, sunt valabile și astăzi. Într-o singură sală a palatului lui Assurbanipal din Ninive au fost descoperite peste 10.000 de astfel de rețete, inscripționate pe cărămizi de argilă.

7. Hârtia, una dintre cele mai mari invenții ale Chinei Antice, a fost produsă pentru prima dată cu aproximativ un secol mai devreme decât se credea inițial. În urma unor săpături arheologice din nord-vestul Chinei, la Gansu, s-au descoperit resturi de hârtie datând din anul 71 î.Hr.

Anunt

8. La romani, orele nu erau considerate identice cu cele din zilele noastre, deși sistemul de măsurare a timpului se asemăna cu cel de astăzi. Astfel, ei împărțeau ziua în 24 de ore, dar considerau că perioada de la răsăritul soarelui până la apus are 12 ore, indiferent de anotimp, iar noaptea are tot 12 ore. Așadar, vara, orele erau mai mari ziua și mai mici noaptea. Iarna, prima oră a dimineții începea la 7:30 și dura doar 45 de minute. Vara, prima oră începea la 4:30 și dura aproximativ o oră și un sfert.

9. Pentru secarea lacului Fucino, romanii au construit un tunel uriaș necesar irigării unui întins teren agricol. Lung de 5.400 de metri, la acest tunel au lucrat 30.000 de oameni, timp de 11 ani, jumătate dintre ei pierzându-și viața din cauza condițiilor inumane de lucru. Cu toții au fost zidiți în pereții tunelului.

10. În timpul atacului trupelor persane ale lui Darius al III-lea asupra lui Alexandru cel Mare, Peritas, câinele lui Alexandru, a sărit și a mușcat de buză un elefant care tocmai voia să-i atace stăpânul. Astfel, Alexandru a supraviețuit, ducându-și mai departe visul de a cuceri lumea, datorită credinciosului său prieten.

11. În religia Egiptului antic, exista credința conform căreia corpul uman era compus din 36 de părți, fiecare dintre acestea fiind protejată de către un anumit zeu sau o anumită zeiță.

12. 50.000 de manuscrise în limba sanscrită, scrise cu 2.000 de ani înaintea erei noastre, s-au păstrat până în zilele noastre, deși au fost scrise pe frunze de palmier. Aproape întreaga învățătură indiană se păstrează pe aceste manuscrise.

13. Dintre ruinele Pompeiului a fost dezgropat un stup original, în formă de vas cu două mânere și cu mai multe compartimente. Este cunoscut faptul că scriitorul antic Pliniu cel Bătrân considera că mierea cade din cer pe plante, de unde este culeasă de albine. El spunea că mierea este o adevărată mană cerească, care cădea în zilele călduroase și mai ales când apărea curcubeul, fiind „sudoarea cerului, un fel de salivă a astrelor sau un suc al aerului care, astfel, se curăța”.

14. Primele mașini automate au fost construite în secolul II î.Hr. de către mecanicul Heron din Alexandria. Cercetând efectele mișcării aerului, el a inventat un dispozitiv cu ajutorul căruia ușile templelor se deschideau singure. În esență, aparatul construit de el se baza pe fenomenul dilatării aerului la căldură. Tot Heron a construit și un aparat automat pentru distribuirea apei, care funcționa numai dacă se introducea o monedă.

15 Cel mai vechi tunel din lume a fost construit de babilonieni, pe sub fluviul Eufrat. Avea o lungime de 1 km, o lățime de 4 metri și lega cele două palate ale reginei Semiramida. Pereții săi depășeau grosimea de 3 metri.

16. În Roma antică, pentru alimentarea cu apă a populației, s-au construit apeducte a căror lungime atingea 428 km. În vechea cetate Histria s-a descoperit un apeduct construit de romani, având lungimea de 25 km. Acesta, împreună cu alte două apeducte, transportau zilnic către oraș un volum de apă de 2.500.000 de litri.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!