Invențiile incredibile ale lui Leornado Da Vinci – Video


Varietatea lucrărilor încredinţate unui pictor presupune ca acestea să nu-i reprime talentul sau să-i fie lezate aptitudinile artistice. În mod normal, seniorul cerea artistului să execute fresce, panouri, portrete sau să împodobească anumite obiecte/cărți. Unii artişti doreau să aibă ocazia de a-și etala şi alte talente decât cele plastice şi nu considerau picturile sau sculpturile ca fiind unica modalitate de a-şi face cunoscută valoarea.

De exemplu, Leornado Da Vinci, într-o scrisoare din anul 1482, către ducele de Milano, care voia să-l angajeze ca inginer, sublinia calităţile sale de inventator de maşini, constructor de poduri şi abia la final a menționat, în treacăt, talentele sale artistice.

Leonardo da Vinci este recunoscut ca autor al celebrului portret Mona Lisa, însă nici contribuţia la dezvoltarea ştiinţei nu poate fi neglijată. În acest sens, enumerăm (dintre invenţiile sale) carul de război – prevăzut cu coase, invenţie apărută în anul 1495 și maşina de război, inventată în acelaşi an. Pasionat de invenţiile militare, Da Vinci a inventat şi podul rotitor, care permitea unei armate să treacă un râu şi apoi să-l retragă, fără urme.

De asemenea, Da Vinci a încercat să realizeze un model de maşină zburătoare, însă, după numeroase încercări, aceasta nu a funcţionat. Modelele sale au fost însă preluate şi îmbunătăţite ulterior, concepțiile sale nefiind atât de diferite de cele funcţionale astăzi.

O altă astfel de mașinărie a fost “şurubul aerian“, proiect al unui elicopter, despre care specialiştii susţin că n-ar fi funcţionat niciodată. Da Vinci a proiectat însă cea mai ciudată maşinărie care probabil poate fi considerată un simbol renascentist şi care urma să funcţioneze după sistemul morilor de vânt.

Se cunosc foarte puţine detalii cu privire la talentul arhitectural pe care Leonardo Da Vinci îl avea. Acesta chiar visa la un oraş ideal, construit după propriul său plan arhitectural. Visa acest lucru în procesul regândirii arhitecturii oraşului Milano, cel în care şi-a petrecut viaţa. Modelul său de oraş era extrem de asemănător oraşelor moderne de astăzi.

Anunt

Pasionat nu doar de zbor, ci şi de apă, Leonadro Da Vinci a inventat și primul costum de scafandru din istorie. Nefiind capabil să înoate foarte bine dar dorindu-și, totodată, să poată admira frumuseţea din adâncuri, lui Da Vinci i-a venit această idee. Costumul a fost făcut din piele tăbăcită și avea un clopoţel care plutea la suprafaţă, pentru a evita orice pericol. De asemenea, costumul era prevăzut cu un tub care permitea respiraţia.

Analizând creațiile lui Da Vinci, putem spune că acesta nu a fost doar un “pictor de curte”, ci și un adevărat „produs” și simbol al Renaşterii, prevestind evoluţia umană care tindea spre autocunoaştere şi perfecţionare.

 

 

Anunt

Like it? Share with your friends!