Premieră – Japonia a lansat în spațiu un motor de rachetă revoluționar

foto credit: Nagoya University/JAXA

Funcționarea motorului de detonare rotativă a fost demonstrată cu succes, a anunțat JAXA, Agenția Spațială a Japoniei.

Anunt

Experimentul reprezintă o premieră mondială.

Motorul revoluționar utilizează o serie de explozii controlate care se deplasează în jurul unui canal circular aflat la baza sa.

Anunt

Rezultatul – o cantitate masivă de forță provenită de la un motor mult mai mic, care folosește mult mai puțin combustibil. Așadar, această reușită reprezintă un pas important în explorarea spațiului cosmic, transmit reprezentanții JAXA într-un comunicat.

Japonia nu este singura țară din lume care încearcă să transforme această idee în realitate. Cercetătorii din SUA testează aceeași tehnologie în încercarea de a face rachete cât mai ușoare și mai ecologice.

Pe 27 iulie, de la Centrul Spațial Uchinoura, JAXA a lansat o rachetă de 9 metri, la o altitudine de 234 km, pentru a testa o pereche de sisteme de propulsie futuriste.
După recuperarea rachetei din ocean, inginerii au analizat datele obținute și au confirmat faptul că experimentul lor a fost un succes.

După separarea din prima etapă, racheta a declanșat demonstrațiile de test, motorul rotativ funcționând timp de șase secunde, în timp ce un al doilea motor – cu detonare prin pulsații, un sistem similar care folosește undele de la detonare pentru a arde combustibil și oxidant, a funcționat timp de două secunde.

Motorul rotativ a produs în jur de 500 newtoni de propulsie, adică doar o fracțiune din capacitatea motoarelor convenționale de rachete. Cu toate acestea, testul reprezintă dovada faptului că motoarele rotative ar putea permite omenirii să călătorească în spațiu folosind doar o fracțiune din combustibil și greutate.

„Vom încerca să punem în practică tehnologia în aproximativ cinci ani”, a declarat Jiro Kasahara, profesor la Universitatea Nagoya, care colaborează cu JAXA în privința tehnologiei.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!