Misterul Marii Piramide din Cholula, cea mai mare structură construită vreodată de om – Video

Aparent, un deal obișnuit. În realitate, CEA MAI MARE (ca volum) PIRAMIDĂ din LUME, aproape de două ori mai mare decât Piramida lui Keops din Egipt!

Marea Piramidă din Cholula reprezintă un enorm complex situat în oraşul mexican Cholula, al cărui nume înseamnă „loc de refugiu”, provenind din cuvântul ”cholollan”.

Great Pyramid of Cholula, Mexico - Landmark Review | Condé Nast Traveler

Anunt

Complexul măsoară aproximativ 400 de metri pe fiecare latură a bazei şi are o înălţime de 66 de metri, baza acesteia fiind de patru ori mai mare decât Marea Piramidă din Giza. Cu cele 4,5 milioane de metri cubi, este considerată cea mai mare structură construită vreodată de om.

Nu se ştie exact când a fost începută construcţia sa, arheologii estimând că a fost realizată între 300 î.Hr. şi începutul erei creştine, iar pentru finalizarea complexului ar fi fost nevoie de o perioadă cuprinsă între 500 şi 1000 de ani.

Cholula Pyramid in Puebla and Other Cool Things to See

În prezent, uriașa construcție de la Cholula este considerată cea mai mare piramidă de pe mapamond. Ca înălțime, ea este mai scundă decât Piramida lui Keops (Egipt), dar are un volum cu aproape 2 milioane de metri cubi mai mare. Este un monument remarcabil, ce ar merita aceeași faimă ca și Marea Piramidă din Egipt.

Marea Piramidă de la Cholula a fost construită, se pare, în patru faze. Construirea ansamblului a început în secolul III î.e.n.  Astăzi, admirabila structură este considerată cea mai mare piramidă din lume și, în același timp, cel mai mare monument clădit vreodată pe mapamond. Volumul său estimat este de 4,45 milioane de metri cubi. Volumul Marii Piramide din Gizeh este de circa 2,5 milioane metri cubi, aceasta din urmă fiind, însă, considerabil mai înaltă.

Piesele de ceramică găsite la Cholula, un vechi oraș care avea, la apogeul său, o populație de aproximativ 100.000 de oameni, sunt foarte asemănătoare cu cele găsite la Teotihuacan – așezare urbană care la momentul său de maximă dezvoltare, avea 200.000 de cetățeni. Interesant este că declinul ambelor orașe a survenit aproape simultan. Cândva, locul în care se află Marea Piramidă din Mexic purta numele de Acholollan. Dacă Teotihuacan însemna „locul în care omul devine zeu”, Acholollan s-ar putea traduce „loc de zbor”. Foarte interesante toponime, în ambele cazuri.

În secolul VIII, orașul Cholula a trecut printr-o scădere foarte severă a populației. Însă uriașul monument și-a păstrat importanța religioasă. Biserica din vârful celei mai mari piramide din lume a fost construită la sfârșit de secol XVI, de către spanioli. Dată fiind existența și importanța atribuită lăcașului de cult catolic, imensa piramidă de dedesubt nu a putut fi readusă la aspectul inițial prin excavații și restaurată, așa cum s-a întâmplat cu monumentele de la Teotihuacan. Acesta este motivul principal pentru care Marea Piramidă din Cholula este, în prezent, departe de a avea faima complexului de la Teotihuacan.

Anunt

Se povestește că fiecare dintre cele șase structuri suprapuse din care e formată piramida a fost ridicată de către una dintre națiunile indigene care au stăpânit, la un moment-dat, în acele locuri cu atmosferă de legendă. Doar trei dintre structurile suprapuse au fost explorate, în adâncime. Potrivit unei legende, masivul monument a fost construit, din cărămidă, de către un uriaș pe nume Xelhua, după ce a scăpat ca prin minune din revărsările de ape care ar fi avut loc în Valea Mexicului.

În interiorul piramidei, pe o lungime de 8 kilometri, se întind tunelurile explorate de către arheologi, în secolul trecut. Dacă ar fi scoasă la lumină integral, Marea Piramidă a Lumii Noi ar arăta, probabil, spectaculos. Deocamdată, putem doar să ne imaginăm înfățișarea sa de odinioară…

The Largest Pyramid in the World | History Today

Atât de mare este piramida Tlachihualtepetl, încât în vârful său a existat suficient loc pentru construirea unui lăcaș de cult, numit Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios. Acest lăcaș de cult catolic, ridicat cu secole în urmă, există și astăzi. Cândva, anticul monument precolumbian, construit de către băștinașii amerindieni în mai multe faze, avea o înălțime de 66 de metri și o lungime a laturei bazei de 450 de metri. A fost construit cu trudă, de-a lungul mai multor secole.

IMG_5225b – Peter's Travel Blog

Potrivit mitului, piramida a fost construită din cărămizi de chirpici de către un uriaş numit Xelhua, după ce acesta a fost salvat dintr-un mare potop care a avut loc în apropierea Văii Anahuac.

În prezent, piramida realizată pe parcursul mai multor generaţii, pare un deal natural, acoperit cu iarbă. În realitate, aceasta este formată din şase structuri suprapuse, câte una pentru fiecare grup etnic care a cucerit regiunea. Astăzi, pe partea sa superioară, unde pe vremuri se afla templul, există o biserică catolică care datează din 1594.

What Is the Largest Pyramid in the World and Where Is It

Practica de construcţie a culturilor mesoamericane includea remodelarea clădirilor vechi, cu scopul de a conserva şi extinde structurile originale. Dintre cele şase structuri, numai trei au fost studiate în mod aprofundat. În interiorul piramidei se află 8 km de tuneluri săpate de arheologi, dintre care doar 800 de metri sunt accesibili turiştilor. Tunelurile, arcuite şi bine iluminate, permit observarea diferitelor faze de construcţie, care aparţin şi altor culturi, diferite de cultura Teotihuacan. În afara acestor atracţii, sala muzeului găzduieşte o serie de obiecte interesante descoperite aici de-a lungul timpului şi îndeosebi lucrări de artă din ceramică.

Who built the Great Pyramid of Cholula? - Quora

Piramida în sine este doar o mică parte a unei mari zone arheologice din Cholula, estimată a avea cel puţin 154 de hectare. În ciuda importanţei evidente a acestui sit pre-columbian, piramida este relativ necunoscută şi insuficient cercetată, comparativ cu alte situri celebre, precum Teotihuacan, Chichen Itza şi Monte Alban.

 

 

Anunt

 

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!