Oamenii de știință descoperă utilizarea inovatoare a luminii în distrugerea celulelor canceroase

Într-o premieră mondială, oamenii de știință au dezvoltat un tratament inovator care folosește lumina pentru a ucide celulele canceroase.

Anunt

Adesea ne gândim la lumină ca la o sursă dătătoare de viață, dar în cazul fotoimunoterapiei – utilizarea luminii pentru a ajuta propriul sistem imunitar al unei persoane să lupte împotriva cancerului – lumina poate fi atât o sursă de viață – pentru pacient, cât și moarte, pentru celule canceroase.

O echipă multidisciplinară de oameni de știință europeni și-a unit forțele pentru a proiecta noul tratament, care funcționează prin combinarea unui colorant fluorescent special cu un compus care vizează cancerul.

Lumina strălucitoare asupra compusului forțează celulele canceroase să strălucească în întuneric, ajutând chirurgii să elimine mai multe tumori în comparație cu tehnicile existente.

Anunt

Testul acestei terapii a fost făcut pe șoareci cu o formă deosebit de agresivă de cancer cerebral – glioblastom.

Descoperirile au arătat că șoarecii au prezentat semne clare de moarte tumorală la doar o oră de la expunerea la lumină. Tratamentul a declanșat, de asemenea, un răspuns imunitar care ar putea genera un nou atac asupra cancerului în cazul unei remisii.

Liderul studiului, dr. Gabriella Kramer-Marek, a declarat pentru The Guardian:

“Cancerele cerebrale precum glioblastomul pot fi greu de tratat și, din păcate, există prea puține opțiuni de tratament pentru pacienți. Chirurgia în acest caz este o reală provocare, din cauza locației tumorilor și, prin urmare, noi modalități de a vedea celulele tumorale care urmează să fie îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale și de a trata celulele canceroase reziduale care rămân după aceea ar putea fi de un mare beneficiu.”

Oamenii de știință sunt destul de încrezători că rezultatele vor fi duplicate atunci când vor studia tratamentul în rândul pacienților. Între timp, acest experiment strălucește precum o luminiță la capătul unui tunel lung și înfricoșător.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!