Originile inexplicabile ale poporului Ket din Siberia

Ket reprezintă un popor indigen care trăiește în Siberia, considerat a fi unul dintre cele mai mici grupuri etnice din acea regiune. Aspectul, limbajul și stilul lor tradițional de viață semi-nomad i-au uimit pe oamenii de știință în ceea ce privește originile lor, unii susținând legătura cu triburile native din America de Nord. Există chiar și o legendă conform căreia poporul Ket este venit din spațiu.

Care este oare adevărata origine a acestor oameni aparte?

Anunt

Ket în Siberia

Cuvântul “ket” poate fi tradus ca însemnând “om” și este numele modern al acestui grup etnic siberian. Înainte de aceasta, totuși, ei erau cunoscuți drept Ostyak sau Yenisei-Ostyak (un cuvânt turcesc care înseamnă “străin”), o reflectare a zonei în care locuiau. Poporul Ket s-a așezat inițial în bazinul mijlociu și inferior al râului Yenisei, situat în actuala zonă Krasnoyarsk din Siberia.

Oamenii Ket au avut, în mod tradițional, o existență nomadă, vânând și făcând comerț cu blănuri de animale. Ei și-au construit corturi din lemn, scoarță de mesteacăn și piei, creșteau reni, pescuiau. Multe dintre aceste activități sunt practicate și astăzi.

Ket Women and Children, 1913. (Domeniul Public)

Anunt

În timp ce populația Ket a fost remarcabil de stabilă în timpul secolului XX, rămânând la aproximativ 1000 de membri, a existat o scădere treptată a numărului de vorbitori nativi ai limbii Ket. Această limbă este unică, fiind considerată o “fosilă lingvistică vie”. Studiile lingvistice efectuate asupra limbii Ket au condus la teoria că acești oameni sunt oarecum înrudiți cu anumite triburi de nativi din America de Nord și că acestea din urmă au migrat din Siberia cu multe milenii în urmă.

Ket în folclor

Potrivit unei legende, Ket ar fi extratereștri veniți din stele. O altă legendă spune că acest popor s-a stabilit inițial în partea de sud a Siberiei, fie în zona din jurul Munților Altai și Sayan, fie între Mongolia și Lacul Baikal. Sosirea invadatorilor în zonă i-a forțat însă pe Ket să fugă în taiga siberiană din nord. Legendele spun că acești invadatori au fost Tystad, sau “oamenii de piatră”, care ar fi putut fi unele dintre popoarele care au format primele confederații de stepă ale hunilor.

Limbajul uluitor al oamenilor Ket

Se poate spune că cel mai intrigant aspect al poporului Ket este limbajul. Pentru început, limba Ket este diferită de orice altă limbă vorbită în Siberia. De fapt, această limbă aparține unui grup lingvistic cunoscut sub numele de Yeniseian, care constă într-un număr de limbi înrudite, vorbite cândva în regiunea Yenisei. În afară de Ket, toate celelalte limbi din această familie sunt astăzi dispărute. Limba Yugh, de exemplu, a fost declarată dispărută în 1990, în timp ce restul, inclusiv limbile Kott și Arin, au dispărut în secolul XIX.

Houseboats of the Kets, 1914. (Domeniul Public)

Se preconizează că și limba Ket  va urma același curs. Conform recensămintelor efectuate de-a lungul secolului XX, populația Ket a fost stabilă de-a lungul deceniilor – nici în creștere, nici în scădere drastică. Ceea ce este însă alarmant este faptul că a existat o scădere a numărului celor capabili să vorbească limba lor maternă. La recensământul din 1989, de exemplu, au fost înregistrați un total de 1113 oameni Ket. Cu toate acestea, doar aproximativ jumătate dintre ei erau capabili să vorbească limba nativă, iar situația s-a deteriorate ulterior. Într-un raport Al Jazeera din 2016, s-a susținut că au mai rămas doar câteva zeci de vorbitori fluenți – iar aceștia sunt, în mare parte, cei de peste 60 de ani.

Origini nord-americane?

Limba Ket a atras atenția lingviștilor, deoarece se crede că această limbă este derivată dintr-o limbă proto-yeniseiană care ar fi putut fi legată de limbi atât de diverse precum basca în Spania, barushaski în India, precum și chineza și tibetana. Edward Vajda, un lingvist istoric la Universitatea Western Washington, a emis chiar ipoteza că limba Ket ar putea fi legată de familia de limbi Na-Dene din America de Nord, care include limbi precum Tlingit și Athabaskan.

Anunt

În cele din urmă, s-a subliniat faptul că, dacă ipoteza lui Vajda se dovedește a fi adevărată, aceasta ar fi o constatare destul de semnificativă. În afară de conexiunile lingvistice, cercetătorii au încercat, de asemenea, să stabilească legături genetice între Ket și nativii americani, pentru a susține în continuare ipoteza migrației. Această încercare însă nu a avut prea mult succes. În primul rând, fiindcă puținele mostre de ADN obținute ar fi putut fi contaminate. De asemenea, nativii americani au refuzat adesea furnizarea de mostre ADN și, prin urmare, au fost folosite cele ale nativilor din America de Sud.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!