Top 10 mistere regale rezolvate de știință


Tindem să ne gândim la istorie ca la o carte care a fost scrisă cândva, cuprinzând toate evenimentele petrecute. Ceea ce ar însemna că, atunci când ne dorim să aflăm ceva, tot ce trebuie să facem este să căutăm – și vom exact ceea ce vrem să știm.

Însă, spre frustrarea istoricilor – și nu numai – istoria este plină de enigme. Și, deși unele dintre lucrurile încă necunoscute pot părea că nu vor fi elucidate niciodată, progresele științei dezvăluie, cu timpul, tot mai mult din istorie.

Iată 10 mistere despre regalitate care au fost dezlegate prin aplicarea metodelor științifice.

 

  1. Familia Romanov – ”Romanovii”

Familia Romanov a condus vastele domenii ale Rusiei, timp de trei secole, ca monarhi autocrați. Puține familii regale din Europa se bucurau de atât de mult lux și atât de multă putere precum aceasta.

În 1917 însă, autoritatea Romanovilor s-a prăbușit. Pierderile din Primul Război Mondial și dorința de schimbare l-au făcut pe țarul Nicolae al II-lea să abdice. A fost capturat de bolșevici, împreună cu membrii familiei sale și duși într-o locație sigură din Ekaterinburg. Din 1918, aceștia nu au mai fost văzuți.

Conducerea sovietică a anunțat atunci că Nicolae al II-lea a fost executat, fără a preciza ce s-a întâmplat cu restul familiei regale. De-a lungul timpului, mai multe persoane au susținut că fac parte din familia Romanov.

În anul 1991, au fost descoperite rămășițele mai multor membri ai familiei regale. Studiind ADN-ul, cercetătorii au reușit să confirme faptul că sunt înrudiți, însă era nevoie să fie examinate și alte probe, pentru a se putea dovedi că este vorba despre Romanov. Astfel, au fost prelevate probe de AND de la alți membri ai familiei regale, inclusiv de la prințul britanic Philip – un nepot al Alexandrei Romanov. Rezultatul a fost pozitiv. În mod intrigant însă, trupul moștenitorului tronului, țarul Alexei și al surorii sale, Anastasia, nu au fost găsite.

  1. Anastasia

Dintre persoanele care au pretins că făceau parte din familia Romanov, cea mai faimoasă a fost Anna Anderson. În 1920, o tânără a încercat să se sinucidă, sărind într-un canal din Berlin. Salvată și dusă la spital, femeia a refuzat să se identifice, astfel că a fost internată drept o „domnișoară necunoscută”.

Un pacient al spitalului a susținut că femeia necunoscută era Tatiana, una dintre prințesele ruse dispărute. Alți ruși credeau că femeia neidentificată ar putea fi chiar Prințesa Anastasia, dată dispărută. Ulterior, aceasta a luat numele de Anna Anderson.

În următoarele decenii, Anna și-a cerut drepturile asupra unor părți din averea Romanov, în diferite procese, dar nu a reușit niciodată să convingă că este prințesa dispărută. Misterul a fost rezolvat abia după moartea ei.

Odată cu recuperarea cadavrelor Romanovilor, s-a comparat ADN-ul și s-a dovedit că Anna Anderson nu avea nicio legătură de sânge cu ei. A fost identificată ca fiind o muncitoare dintr-o fabrică poloneză, pe nume Franziska Schanzkowska. În 2007, au fost găsite încă două cadavre cu ADN-ul familiei Romanov. Astfel, toți regii ruși dați dispăruți au fost descoperiți.

  1. Richard al III-lea

Nu există un rege englez cu o reputație mai urâtă decât Richard al III-lea. Potrivit dușmanilor săi, el a ajuns pe tron ucigându-și nepoții, adevărații moștenitori, cunoscuți ca Prinții din Turn.

Tânărul Edward al V-lea a dispărut când avea doar 12 ani, permițându-i unchiului său să devină rege. Domnia sa a fost însă una scurtă. A murit în timpul bătăliei de pe câmpul Bosworth împotriva rivalului său la tron, Henry Tudor. Richard a fost învins și ucis. Singurele indicii legate de ceea ce s-a întâmplat au fost referiri la modul în care a fost tratat trupul său după bătălie – acesta fiind aruncat sub podul Bow.

Istoricii au crezut că au identificat un posibil loc de înmormântare în orașul Leicester, însă excavarea întregii zone depășea resursele de care dispuneau. Au dezgropat doar 1% din sit în căutarea mormântului lui Richard al III-lea. În mod incredibil, chiar în prima zi au fost descoperite oasele, iar ADN-ul a confirmat că aparțin regelui.

Examinând oasele, s-a stabilit că Richard al III-lea nu era cocoșat, așa cum l-au portretizat unii dușmani, deși avea într-adevăr scolioză. Deși nu și-au putut da seama ce rană l-a ucis, cert era faptul că trupul său fusese mutilate grav până în momentul morții sale.

 

  1. Delphine Boel

Nu toate misterele despre familiile regale sunt străvechi. Unele implică persoane care încă sunt în viață. De exemplu, în anul 1999, un adolescent belgian a publicat o biografie neautorizată a reginei Paola a Belgiei, care sugera că regele Albert al II-lea al Belgiei a avut o fiică nelegitimă, cu câteva decenii în urmă.

Presa a identificat această presupusă fiică – pe numele el Delphine Boel, însă regele nu a confirmat zvonurile.

„Eu și Regina ne amintim și de vremuri foarte fericite, dar și de criza pe care am trăit-o acum mai bine de 30 de ani. Împreună am putut, de-a lungul unei lungi perioade, să depășim acele dificultăți și să nutrim profundă înțelegere și iubire unul pentru celălalt. Această perioadă ne-a fost reamintită recent. Nu dorim să ne oprim asupra acestui subiect care aparține vieții noastre private.”

Anunt

Când Delphine a decis să-și confirme paternitatea, a fost nevoie de un ordin judecătoresc pentru a-l convinge pe Albert al II-lea să furnizeze o probă de ADN. În urma analizei, s-a dovedit că Delphine era într-adevăr fiica sa, aceasta primind dreptul la titlul de Prințesă a Belgiei. Este cunoscută astăzi sub numele de Alteța Sa Regală Principesa Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine de Saxe-Cobourg.

  1. Albert I al Belgiei

Albert I era un alpinist pasionat, iar în 1934 și-a propus să escaladeze un munte în regiunea Ardenilor. Trupul său a fost găsit atârnând de o frânghie. Deși acest lucru părea un accident evident, au apărut zvonuri conform cărora regele ar fi fost omorât sau s-a sinucis. Unii chiar au susținut că trupul său nu a fost niciodată acolo unde s-a menționat că ar fi fost descoperit.

Problema a fost rezolvată cu ajutorul celor care au mers în acea zonă și au luat diverse suveniruri-probe, printre acestea frunze îmbibate cu sânge. Acestea au confirmat, în timpul anchetei, că trupul lui Albert I a fost găsit acolo unde au susținut oficialii. Probele au fost testate ADN și au confirmat faptul că sângele aparținea regelui. S-a stabilit că Albert I ar fi alunecat, lovindu-se la cap.

  1. Hatshepsut

Hatshepsut a fost cea de-a doua femeie-faraon care a stat pe tronul Egiptului. După moartea soțului său, în 1479 î.Hr., ea a domnit ca regentă pentru fiul său, însă datorită sângelui ei regal, a devenit faraon conducător.

După ce a condus Egiptul timp de 20 de ani, Hatshepsut a murit, iar succesorul ei, Thutmose III, fiul soțului mort al lui Hatshepsut, a luat măsuri pentru distrugerea moștenirii ei. Inscripțiile care îi menționau numele erau cioplite, iar statuile darâmate. Apoi, când mormântul ei a fost descoperit, mumia a dispărut. A fost aceasta o încercare de a o șterge din istorie?

Howard Carter a descoperit, în anul 1903, un mic mormânt care conținea două mumii. Unul dintre cadavre aparținea lui Sitre-In, asistenta medicală a lui Hatshepsut. Celălalt nu a putut fi identificat. Însă un dinte descoperit într-o cutie care conținea rămășitele lui Hatshepsut a făcut posibilă identificarea trupului ca fiind al femeii-faraon. Dar motivul pentru care corpul ei a fost scos din propriul sarcofag rămâne un mister.

  1. Mormântul lui Filip al Macedoniei

Filip al II-lea al Macedoniei a fost unul dintre cei mai mari lideri militari ai Greciei antice. În 1977, au fost excavate unele dintre mormintele regale ale regilor vechii Macedonia, iar unul dintre ele se credea că aparține acestuia.

O examinare recentă a cadavrelor găsite a confirmat că oasele aparțin lui Filip. Deși a fost un general excelent, Filip a fost rănit de mai multe ori de-a lungul vieții sale. Într-o bătălie și-a pierdut ochiul drept, într-o alta a fost grav rănit la piciorul drept, iar în urma analizei rămășițelor găsite în mormânt, s-au descoperit leziuni grave la genunchiul drept, care au cauzat fuziunea oaselor piciorului. Vârsta oaselor confirmă, de asemenea, că aparțin regelui Filip.

     3. Eadgyth

Cele mai vechi rămășițe ale unui membru regal britanic aparțin lui Eadgyth, fiica regelui Edward cel Bătrân și nepoata regelui Alfred cel Mare, care a murit în 946 d.Hr.

Eadgyth a fost trimisă în Germania și s-a căsătorit cu împăratul Sfântului Imperiu Roman, Otto I, murind la vârsta de 30 de ani. Însă nu s-a aflat niciodată ce s-a întâmplat cu trupul său. În 2008, a fost dezgropat un sarcofag la Catedrala din Magdeburg. În interior se găseau rămășițele unei femei și o inscripție conform căreia acestea aparțineau lui Eadgyth.

Testul ADN era imposibil de făcut, astfel că cercetătorii au folosit alte metode pentru a confirma bănuiala. Au analizat izotopii din smalțul dinților descoperiți în sicriu și au concluzionat că femeia provenea din Wessex, la fel ca Eadgyth. Alte cerecetări au arătat că dieta ar fi fost una bogată în pește și carne, pe care numai o persoană bogată și-ar fi permis-o. După ce a fost (aproape) identificată ca fiind Eadgyth, trupul femeii a fost reîngropat într-un sicriu de titan.

  1. Moartea lui Tutankhamon

Niciun faraon al Egiptului nu a fost atât de renumit precum Tutankhamon. Iar acest lucru nu se datorează atât faptelor celebre atribuite vieții sale, cât, mai degrabă, naturii spectaculoase a mormântului în care a fost găsit.

Când Howard Carter a deschis mormântul lui Tutankhamon, în anul 1922, a descoperit numeroase obiecte de aur, absolut fascinante, care dezvăluiau măreția unui mormânt regal. Cu toate acestea, corpul lui Tutankhamon a lăsat în urmă o serie de mistere.

Regele a murit tânăr, iar o radiografie a fragmentelelor osoase a arătat o rană la nivelul capului. Așa a apărut teoria conform căreia Tutankhamon a fost atacat și ucis. Scanări ulterioare ale oaselor au sugerat însă o altă teorie: rămășițele lui Tutankhamon erau extrem de deteriorate, fiindcă atunci când corpul a fost găsit prima dată, acesta a fost lipit cu rășini folosite la îmbălsămare. Astfel, Carter și alți cercetători au rupt multe dintre oasele lui Tutankhamon, în încercarea de a scoate masca de aur de pe cap.

Alte radiografii au arătat că una dintre leziunile de la picior a fost făcută chiar înainte de moarte. Se pare că tânărul rege Tutankhamon ar fi suferit un accident care a declanșat o infecție gravă, în urma căreia a murit.

  1. Ludovic al XVII-lea

Regele Ludovic al XVI-lea și regina Maria-Antoaneta au fost executați cu ghilotina în timpul Revoluției franceze, fiul lor, Ludovic al XVII-lea, rămânând moștenitorul tronului. Pentru a nu-l ucide și pe el, fiind doar un copil, revoluționarii l-au închis într-o celulă, lăsându-l să moară în condiții de neînchipuit.

După doi ani petrecuți în închisoare, băiatul avea o mulțime de răni și suferea de malnutriție, iar în cele din urmă a murit. A fost efectuată autopsia, iar trupul său a fost aruncat apoi într-o groapă comună. Astfel, revoluționarii au crezut că acesta era sfârșitul poveștii.

Pentru că trupul copilului nu a putut fi identificat, peste 100 de pretendenți au apărut, în întreaga lume, toți reclamând tronul Franței. Din fericire, medicul care a efectuat autopsia furase inima micuțului prinț. Aceasta a ajuns la membrii supraviețuitori ai familiei Bourbon, fiind depusă în cripta regală din Paris. O mică bucată din inimă a fost folosită pentru analiză, în scopul confirmării că aceasta aparținea prințului. Iar confirmarea a fost posibilă întrucât o șuviță din părul mamei sale, Maria-Antoaneta, fusese păstrată într-un colier.

 

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!