13, număr norocos sau ghinionist?


2 shares

În multe țări, numărul 13 este asociat cu ghinionul și chiar a dat naștere unei fobii recunoscute sub numele de Triskaidekaphobia, un cuvânt inventat în anul 1911.

Vineri 13 a fost considerată o zi cu ghinion încă din anii 1800, ca o combinație între o zi cu ghinion, vineri, și numărul asemenea, 13.

Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție pentru numărul 13, deși pentru ei numărul a fost unul aducător de noroc. Aceștia credeau că există 12 trepte pe scara către viața veșnică și cunoaștere și că a face al treisprezecelea pas însemna să treci prin moarte în viața veșnică.

13, pentru egipteni, a fost asociat cu nemurirea. Codul mesopotamian de la Hammurabi (1760 î.Hr.) omite numărul 13 în lista sa. Acest lucru pare să indice clar faptul că această superstiție a existat cu mult înaintea erei creștine.

Vineri, 13, este un subiect tabu. Cavalerii Templieri au fost arestați și condamnați de trupele lui Filip al IV-lea, regele Franței, într-un “raid înainte de zori” din ziua de vineri, 13 octombrie 1307.

Numărul 13 a fost ocolit timp de secole. Unele tradiții creștine spun că la Cina cea de Taină, Iuda – ucenicul care L-a trădat pe Iisus – a fost al 13-lea om care s-a așezat la masă și, din acest motiv, se consideră că 13 poartă un fel de blestem. Chiar și în prezent, se consideră de rău augur ca 13 persoane să stea împreună la masă. Se crede că unul dintre invitați va muri în decursul unui an.

Cu toate acestea, numărul 13 nu a reprezentat doar răul și ghinionul în tradiția iudeo-creștină. De exemplu, cele 13 atribute ale Lui Dumnezeu (numite și cele 13 atribute ale milei) sunt enumerate în Tora (Exodul 34:6-7). Unele biserici creștine moderne folosesc, de asemenea, în predici, cele 13 atribute ale Lui Dumnezeu.

Triskaidekaphobia i-a afectat și pe vikingi – se crede că Loki din panteonul nordic a fost cel de-al 13-lea zeu. Mai precis, se credea că Loki a conceput uciderea lui Baldr și a fost al 13-lea invitat care a sosit la înmormântare.

Acest lucru este probabil legat de superstiția menționată anterior, conform căreia dacă se adună 13 oameni, unul dintre ei va muri în anul următor.

Anunt

Acest lucru a fost ulterior creștinat în unele tradiții, spunându-se că Satana era al 13-lea înger. O altă tradiție nordică implică mitul Norna-Gest: când nornii neinvitați au apărut la aniversare – crescând astfel numărul de oaspeți de la 10 la 13 – nornii l-au blestemat pe copil, legându-i în mod magic durata vieții de cea a unei lumânări mistice.

Perșii antici credeau că cele 12 constelații din zodiac controlau lunile anului și că fiecare a condus pământul timp de 1000 de ani, la sfârșitul cărora Cerul și Pământul se prăbușeau în haos. Prin urmare, 13 este identificat cu haosul și motivul pentru care persanii își părăsesc casele pentru a evita ghinionul în cea de-a 13-a zi a calendarului persan (o tradiție numită Sizdah Bedar).

13 a fost un număr esențial pentru anumite tradiții ale geometriei sacre, deoarece reflecta un model care putea fi clar observat că există în om, natură și în cer.

De exemplu, există 13 articulații majore în corpul uman. Există 13 cicluri lunare într-un an solar, iar luna călătorește pe cer cu 13 grade în fiecare zi.

Este posibil ca folclorul asociat cu numărul 13 să fie absolut apocrif? Sau a devenit un număr demonizat tocmai pentru că era sacru în vremurile precreștine?

Unele popoare cred că reprezintă o emblemă a unei cunoștințe secrete, o cunoaștere care într-adevăr conferă putere celor care sunt familiarizați cu aceasta. Este o cunoaștere de care ortodoxia s-a temut de mult timp și a încercat s-o suprime.

Poate acesta este motivul pentru care numărul 13 a fost întotdeauna asociat cu magia și ocultismul și de ce este un număr perceput ca posedând o putere misterioasă.

13 poate fi perceput ca ghinionist pentru cei care se tem de gnoza secretă (gnoza, într-unul dintre cuvintele grecești pentru cunoaștere, γνώσις, reprezintă cunoașterea spirituală a unui sfânt sau a ființei umane mistice, iluminate), însă pentru adepții acelei gnoze este (și a fost dintotdeauna) un număr sacru.

Majoritatea lanțurilor hoteliere preferă să nu aibă camera cu numărul 13 și mulți zgârie-nori nu au un etaj 13, unii arhitecți alegând să-l omită.

Astfel, superstiția continuă și în ziua de azi, misteriosul număr fiind unul care inspiră teamă majorității.

Anunt

Like it? Share with your friends!

2 shares
error: Content is protected !!