S-a descoperit originea asteroidului care a lovit Pământul cu 66 milioane de ani în urmă și a dus la extincția dinozaurilor

O echipă de astronomi din SUA a identificat originea asteroidului (cu lățimea de 10 km) care a cauzat dispariția dinozaurilor acum milioane de ani.
Asteroidul a lovit Pământul în regiunea Peninsulei Yucatan (Mexic), locul impactului fiind astăzi cunoscut drept craterul Chicxulub.

Specialiștii au examinat rămășițele rocilor străvechi prezente în eșantioanele colectate de aici și au ajuns la concluzia că acestea provin de la meteoriți din clasa condritelor carbonice – unele dintre cele mai pure materiale din întregul sistem solar. Acești meteoriți reprezintă aproximativ 3% dintre cei care lovesc pe planeta noastră. Niciunul nu are însă dimensiunile necesare pentru un impact asemănător celui de acum milioane de ani.

Anunt

Dr. William Bottke – expert în asteroizi în cadrul Institutului de Cercetare Soutwest (Boulder, Colorado) și co-autor al studiului privind simularea asteroizilor de dimensiuni mari și a rupturilor de comete în interiorul sistemului solar – susține că, în ciuda faptului că mulți dintre aceștia au proprietăți interesante, niciun alt asteroid nu a oferit un rezultat care să mulțumească îndeajuns nelămuririle actuale, respectiv să ofere date suplimentare cu privire la un astfel de impact.

Oamenii de știință au analizat evoluția a 130.000 de asteroizi și au descoperit că rămășițele care se desprind din centura principală de asteroizi (localizată între planetele Marte și Jupiter) – mai ales cele cu un diametru ce depășește 10 km – lovesc Pământul o dată la 250 milioane de ani – de 10 ori mai frecvent decât se credea anterior.

Anunt

Forţele termice provoacă deplasarea acestora în ”trape de evacuare” dinamice, susţin cercetătorii. Forţele gravitaţionale ale planetelor determină devierea pe orbite mai apropiate de Pământ.

Conform unui studiu publicat în anul 2019 în Revista Science, numărul asteroizilor care au lovit Pământul a crescut semnificativ de-a lungul ultimilor 290 milioane de ani.

Folosind informații colectate de NASA, mai mulți cercetători – Universitatea Southampton, Universitatea Toronto și Institutul de Cercetare Southwest – au determinat vârsta craterelor și au stabilit faptul că rata de impact a crescut de 2,6 ori.

Oamenii de ştiinţă consider că această creştere ar putea fi legată de deşeurile spaţiale rezultate în urma unei ample coliziuni din principala centură de asteroizi a Sistemului Solar.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!