Înfricoșător și, totodată, fascinant! Top 10 fenomene inexplicabile

Știința este puternică, dar sunt nenumărate fenomene pe care nici măcar aceasta nu le poate explica. Iar când oamenii văd, aud sau cred ceva care nu este explicat, știința nu poate decât să nege lucrurile respective, să încerce să demonstreze că nu există, că sunt imposibile.

Iată 10 dintre cele mai comune fenomene inexplicabile – de la fantome la presupuse fiare/entități asemănătoare (sau nu) omului, experiențe incredibile la limita dintre viață și moarte și alte fapte uimitoare, dar inexplicabile, ale însăși minții noastre.

Zumzetul Taos

Anunt

Unii rezidenți și vizitatori ai micului oraș Taos, New Mexico, sunt de ani de nedumeriți în ceea ce privește zumzetul misterios, de joasă frecvență, din aerul deșertului.

În mod bizar, doar aproximativ 2% dintre locuitorii Taos raportează că au auzit acest sunet. Unii cred că este cauzat de o acustică neobișnuită, în timp ce alții suspectează crearea premeditată a unei isterii în masă sau vreun scop secret, sinistru. Indiferent cum este descris – ca un zgomot, zumzet sau bâzâit – și dacă acesta este psihologic, natural sau supranatural, nimeni nu a reușit încă să descopere originea enigmaticului sunet.

Bigfoot

Timp de zeci de ani, martori oculari din întreaga America au raportat ocazional observarea unor animale bizare, mari, păroase, asemănătoare omului, denumite Bigfoot. Însă, în ciuda miilor de astfel de fiare care au fost văzute, nu a fost găsit niciodată vreun corp aparținând acestei bizare specii. Niciunul nu a fost ucis de vreun vânător, lovit de vreo mașină sau descoperit mort din cauze naturale. Iar în absența unor dovezi solide, cum ar fi dinții, oasele sau alte rămășițe, existența Bigfoot se reduce la observări ale martorilor oculari și la fotografii și filme ambigue.

Astfel, fiind imposibil să se dovedească ceva concret, știința nu va putea niciodată să demonstreze că aceste creaturi stranii, precum Bigfoot și monstrul din Loch Ness, există cu adevărat.

Este posibil oare ca aceste fiare misterioase să ne pândească, totuși, din întuneric?

Intuiția

Fie că îl numim instinct, “al șaselea simț” sau orice altă denumire, cu toții am experimentat acest fenomen la un moment-dat. Psihologii precizează faptul că oamenii preiau, în mod subconștient informații despre lumea din jurul lor, ceea ce-i determină să simtă, să creadă și să cunoască anumite informații fără a ști exact cum sau din ce motiv știu acele lucruri.

Cazurile de intuiție/presimțire sunt aproape imposibil de dovedit sau de studiat, iar psihologia nu poate oferi decât o mică parte a răspunsului.

Dispariții misterioase

Anunt

Oamenii pot dispărea din diverse motive. Majoritatea sunt fugari, alții sunt răpiți sau uciși, etc., dar cei mai mulți sunt găsiți, în cele din urmă. Însă nu la fel stau lucrurile și în cazul disparițiilor cu adevărat misterioase. De la echipajul Mariei Celeste la Jimmy Hoffa, Amelia Earhart și Natalee Holloway, unii oameni pur și simplu par să fi dispărut fără urmă. Iar atunci când dovezile lipsesc în totalitate, iar pistele se pierd una câte una, nici poliția, nici știința criminalistică nu mai pot rezolva aceste cazuri.

Fantome

Spiritele celor morți și-au făcut dintotdeauna apariția în cultura și folclorul nostru. Mulți oameni au raportat că au văzut apariții stranii, fie ale unor necunoscuți, fie ale celor dragi plecați. Deși dovezile privind existența fantomelor rămân evazive, martori oculari credibili continuă să raporteze faptul că au văzut, fotografiat sau chiar au comunicat cu fantome.

Deja-vu

Deja-vu-ul reprezintă o expresie franceză care înseamnă “deja văzut”, referindu-se la acel sentiment distinct, derutant și misterios de a fi experimentat anumite circumstanțe înainte. De exemplu, un om ar putea intra într-o clădire, într-o țară străină pe care nu o mai vizitase niciodată și poate simți, brusc, faptul că decorul îi este familiar. Unii asociază deja-vu-ul cu experiențele psihice sau cu unele vizionări (nedorite) din vieți anterioare. Ca și în cazul intuiției, cercetările în psihologia umană pot oferi câteva explicații vagi, însă, în cele din urmă, cauza și natura acestui fenomen rămân un mister.

OZN-uri

Nu mai există nicio îndoială că există OZN-uri – mulți oameni văd pe cer obiecte stranii, pe care nu le pot identifica. Dacă vreunul dintre aceste obiecte reprezintă sau nu nave spațiale extraterestre – aceasta este o cu totul altă chestiune – însă având în vedere distanțele enorme și eforturile uriașe implicate (doar pentru ca alți locuitori ai planetei, de peste tot din Univers, să observe Pământul), un astfel de scenariu pare destul de greu de crezut.

Totuși, aparițiile și incidentele cu OZN-uri vor rămâne poate pentru totdeauna neexplicate.

Experiențe în apropierea morții și viața de dincolo

Oamenii care au fost cândva aproape de moarte au raportat deseori diverse experiențe mistice (cum ar fi intrarea într-un tunel, ieșirea într-o lumină, reunirea cu cei dragi, un sentiment profund de pace, etc.), care pot sugera o existență dincolo de dimensiunea cunoscută de noi. Deși astfel de experiențe sunt extrem de profunde, nimeni nu a putut oferi dovezi sau informații plauzibile de “dincolo de moarte”.

Scepticii sugerează faptul că aceste experiențe reprezintă, de fapt, halucinații naturale și previzibile ale unui creier traumatizat. Un studiu efectuat în anul 2015 asupra persoanelor aflate în stop cardiac a constatat faptul că, atunci când inima se oprește, este acoperită de semnale de la creier, care încearcă să rămână activ. Iar această confuzie de semnale ar putea fi responsabilă pentru toate experiențele din apropierea morții, spun cercetătorii.

Puterile psihice și ESP

Puterile psihice și percepția extrasenzorială (ESP) se numără printre cele mai comune fenomene inexplicabile, iar credința în acestea este foarte răspândită. Mulți oameni cred că intuiția reprezintă și ea o formă de putere psihică, o modalitate de a accesa cunoștințe speciale despre lume sau despre viitor. Cercetătorii au testat oameni care pretind că dețin puteri psihice, dar rezultatele – în condiții științifice controlate – au fost până acum negative sau ambigue.

Unii susțin faptul că puterile psihice nu pot fi testate sau, din anumite motive, se diminuează în prezența scepticilor sau a oamenilor de știință. Iar dacă acest lucru este adevărat, știința nu va putea niciodată să dovedească existența acestor abilități supranaturale.

Conexiunea corp-minte/puterea minții

Anunt

Știința medicală abia începe să înțeleagă modurile în care mintea influențează corpul. Efectul placebo, de exemplu, demonstrează clar faptul că oamenii pot provoca o ușurare a simptomelor medicale sau chiar vindecarea complete a suferinței, doar prin puterea minții – crezând că remediile sunt eficiente – indiferent dacă acestea sunt sau nu.

Folosind procese mult prea puțin înțelese, capacitatea organismului de a se vindeca este absolut uluitoare, mai presus decât orice ar putea crea medicina modernă. Deci – deși există multe alte fenomene bizare, care nu pot fi dovedite – știința corpului și a minții noastre, chiar dacă de către majoritatea neînțeleasă sau neacceptată (încă) – poate fi considerată (dacă nu cel dintâi) cu siguranță printre cele mai uimitoare fenomene dintre toate.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!