Misteriosul trib Chachapoya din Peru. Cine erau Oamenii din Ceruri, descoperiți de conchistadori în urmă cu 5 secole?

Cu 500 de ani în urmă, în adâncul junglelor muntoase din Peru, conquistadorul spaniol Pedro Cieza de Leon a întâlnit un trib cu oameni extrem de diferiți de incași.

Anunt

Acesta relata:

„Sunt cei mai albi și cei mai frumoși oameni pe care i-am văzut. Iar soțiile lor erau atât de frumoase și, datorită blândeții, mulți dintre ele meritau să fie soțiile incașilor și, de asemenea, duse la Templul Soarelui.”

Pe lângă faptul că aveau pielea mai deschisă decât incașii, despre acești oameni se mai spunea că erau mult mai înalți, având părul blond și ochii albaștri.

Anunt

Aceşti misterioși locuitori s-au pierdut însă în istorie; incașii îi numeau Chachapoyas, care însemna Oamenii Norilor/Oamenii din Ceruri. Ei trăiau în pădurile dense care se înalță deasupra râurilor Maranon și Huallaga, o regiune îndepărtată a Munților Anzi, la marginea de nord a pădurii tropicale amazoniene, care se află atât de sus (față de nivelul mării) încât regiunea părea că se pierde, la propriu, în nori.

1,394 Chachapoyas Peru Stock Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from  Dreamstime

Cum de aveau pielea atât de albă? Există două teorii fascinante. Una din ele spune că, înainte de a se retrage în munți, Chachapoyas aveau tenul închis la culoare. Dar de-a lungul secolelor populația izolată a evoluat la o piele mult mai deschisă și a căpătat o statură mai înaltă din pricina condițiilor întunecate din zonă și a climatului rece.

O altă teorie ne spune că Chachapoyas (spre deosebire de aproape orice altă cultură autohtonă din America de Sud) ar fi putut veni din Europa, fiind de fapt urmaşii vechilor vikingi. Acest lucru dă crezare unei legende incașe conform căreia Oamenii Norilor ar fi sosit, pe corăbii, dinspre est. La est se află Oceanul Atlantic. Deci, probabil în timpul Evului Mediu, triburile nordice au traversat Atlanticul și au ajuns undeva în apropierea gurii râului Amazon. Apoi, observând că temperatura este prea ridicată, au migrat sute de kilometri, spre munți, stabilindu-se în pădurile situate la altitudini mari.

Până astăzi însă nu există dovezi concludente care să susțină niciuna dintre aceste teorii, astfel că misterul Oamenilor din Ceruri se menține. Tribul Chachapoya rămâne una dintre cele mai fascinante enigme ale istoriei.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!