Cum ar fi viața dacă Pământul ar fi plat? Cât de ciudată ar fi o astfel de lume?


Iată 8 moduri în care viața ar deveni ciudată dacă planeta noastră ar fi plată.

1. Nu ar mai exista gravitație

Pe un Pământ sferic, gravitația acționează în același fel asupra tuturor obiectelor, oriunde în lume. Pentru ca Pământul să ia forma unui disc plat, în primul rând, gravitația – așa cum o știm noi – ar trebui să nu aibă niciun efect (altfel, ar transforma planeta înapoi în forma sferică).

Poate că un Pământ plat nu ar avea deloc gravitație, conform calculelor din anii 1850 ale matematicianului și fizicianului James Clerk Maxwell. Sau poate pe un Pământ plat gravitația ar trage totul spre centrul discului – Polul Nord. Acest scenariu ar face ravagii în întreaga lume, afirmă James Davis, gofizician la Observatorul Pământului Lamont – Doherty al Universității din Columbia, dar cel puțin recordul mondial de săritură în lungime ar fi ușor de bătut (cât timp ești orientat spre nord).

2. Nu ar mai exista atmosferă

Fără gravitație, Pământul plat nu ar mai fi capabil să-și păstreze stratul de gaze numit atmosferă. Forța gravitațională este cea care menține acest “voal” în jurul planetei noastre.

Și, fără această pătură de protecție, cerul Pământului ar deveni negru, deoarece lumina emisă de soare nu s-ar mai împrăștia pe măsură ce pătrunde în atmosfera Pământului și nu ar mai picta cerul în albastrul familiar pe care îl admirăm astăzi. Pierderea presiunii atmosferice ar expune plantele și animalele la vidul spațiului, ducând la asfixiere în câteva secunde, a scris Luis Villazon, zoolog și educator, în BBC Science Focus .

Fără o atmosferă care înconjoară planeta, apa ar fierbe în vidul spațiului. Fără o atmosferă care să ajute la încălzirea planetei, temperatura ar scădea, de asemenea, provocând înghețarea rapidă a apei rămase. Însă organismele din oceanele adânci, cum ar fi bacteriile chemo-sintetice, care nu au nevoie de oxigen, ar putea supraviețui, fiind singurele, deci, care ar putea spune povestea mai departe.

3. Ar ploua pe orizontală

Dacă gravitația ar acționa spre centrul discului planetar, adică spre Polul Nord, precipitațiile ar gravita și către acel punct. Acest lucru se datorează faptului că precipitațiile cad pe Pământ datorită gravitației și, prin urmare, acestea vor cădea spre punctul cel mai puternic al atracției gravitaționale.

Astfel, doar în centrul planetei vremea s-ar comporta așa cum o știm astăzi.

Cu cât ai călători mai departe, cu atât precipitațiile ar deveni orizontale. Apa din râuri și mări ar curge, de asemenea, către Polul Nord, ceea ce înseamnă că oceanele se vor colecta în centrul planetei, fără a mai exista, practic, apă la margini, potrivit Observatorului Pământului Lamont-Doherty al Universității Columbia.

4. Ne-am pierde cu toții

Cel mai probabil sateliții nu ar exista dacă Pământul ar fi sub forma unui disc, deoarece aceștiia ar avea probleme în orbita unui plan plat. „Există o serie de misiuni prin satelit de care depinde societatea, care pur și simplu nu ar funcționa”, a declarat James Davis, geofizician.

Depindem de sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS) pentru orice, de la serviciile GPS de pe telefon până la informațiile de călătorie și gestionarea stocurilor la timp în supermarket-uri, pentru a ne asigura că produsele sosesc cât mai proaspete și cât mai repede posibil. De asemenea, serviciile de urgență folosesc GPS-ul pentru a localiza apelanții (prin semnalul telefonului), astfel că acest tip de comunicare prin satelit ne poate salva viața.

Anunt

E aproape imposibil să ne imaginăm o lume fără GPS, putem spune fără îndoială că ne-am pierde, la propriu. Pe un Pământ plat, oamenii s-ar putea orienta doar cu ajutorul ploii orizontale, care ar indica nordul.

5. Unele călătorii ar putea dura o eternitate

Ne-am aștepta la timpi de călătorie mult mai lungi, nu doar din cauza problemelor de navigare fără GPS, ci și din cauza distanțelor pe care ar trebui să le parcurgem. Neputând zbura în jurul globului și fiind forțați să zburăm peste el, timpul de călătorie ar crește semnificativ.

6. Nu ar mai exista aurorele

Pe un Pământ plat, fără un miez solid care să genereze un câmp magnetic, acel strat protector al planetei noastre – magnetosfera – ar înceta să existe. La fel și aurorele. Numit și Lumina Nordică, acest fenomen se formează atunci când particulele încărcate de la soare lovesc moleculele de oxigen și azot din magnetosferă, eliberând energie sub forma unor spectacole incredibile de lumină.

Chiar și așa, absența aurorelor ar fi cea mai mică dintre griji. Dar Pământul nu ar mai fi protejat de vânturile solare. Astfel, planeta și tot ce se află pe suprafața sa ar fi bombardate, la propriu, cu radiații solare dăunătoare, lăsând o lume stearpă, asemănătoare lui Marte, potrivit NASA.

7. Am împărtăși cu toții aceeași vedere asupra cerului

Un Pământ plat nu ar fi împărțit în emisfere, așa cum se întâmplă cu planeta noastră. Totodată, cerul nopții, indiferent unde am fi pe discul planetar, ar fi la fel, astfel că am putea observa stelele și evenimentele legate de acestea de oriunde ne-am afla.

Dacă toți am împărtăși o singură vedere (a unei singure porțiuni din cerul nopții), am pierde numeroasele descoperiri de la sol care au fost făcute datorită accesului nostru la o vedere de 360 de grade a universului observabil de pe Pământ. Și ar trebui să ne bazăm exclusiv pe telescoapele spațiale pentru a ne lărgi viziunea asupra cosmosului.

8. Nu ar mai exista uragane

În fiecare an, uraganele (sau fenomenul de taifun sau ciclon, în funcție de locația în care se formează) provoacă daune fără precedent. În 2017, numai uraganul Harvey a cauzat în SUA daune în valoare de 125 miliarde dolari (90 miliarde lire sterline), potrivit NOAA .

Natura devastatoare a acestor furtuni tropicale provine din efectul coriolis al Pământului, care face ca furtunile din emisfera nordică să se rotească în sensul acelor de ceasornic, iar cele din emisfera sudică în sens invers acelor de ceasornic. Pe un Pământ staționar, plat, nu s-ar genera acest efect, deci nu ar exista uragane.

Acesta este și motivul pentru care nu se petrec aceste tipuri de furtuni între cinci grade nord și sud de ecuator, deoarece magnitudinea efectului coriolis este zero acolo, potrivit NASA.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!