Enigme neelucidate sau adevăruri ascunse? De ce nu se menționează construcția piramidelor în textele antice?

Niciun text antic nu menționează clar modul în care au fost construite piramidele, ce fel de instrumente și ce tehnologii au fost utilizate. Se menționează doar transportul pietrelor.

Anunt

Deși aproximativ 120 de piramide au fost construite în antichitate în Egipt, există o lipsă completă a datelor/înregistrărilor care să explice modul în care au fost construite aceste magnifice monumente.

Egiptul a fost leagănul unei civilizații antice care a permis aceleiași limbi și culturi de bază să înflorească timp de aproape 3 milenii. Când vine vorba de piramidele egiptene antice, egiptologii urmăresc originile structurilor maiestuoase până la mormintele foarte modeste care au fost construite în Egipt în timpul vremurilor predinastice.

Apoi, undeva în pragul primei dinastii, în jurul anului 2.900 î.Hr., mormintele au fost transformate, rezultând construcţii de cărămidă împărțite în mai multe camere. Primele două dinastii egiptene antice au văzut aceste tipuri de morminte construite și, deși nimic nu s-a schimbat în forma lor generală, complexitatea acestora a crescut cu fiecare generație. Egiptologii sunt convinși că structurile situate departe în deșert, lângă stâncile înalte din Abydos din Egipt, marcate de stele mari și acoperite de o movilă, reprezintă chiar primele forme arhitecturale ale piramidelor egiptene antice.

Mormintele antice ale faraonilor predinastici și dinastiei I și a II-a sunt cu adevărat grandioase și monumentale în ceea ce privește dimensiunile. Totuși, sunt incomparabile cu suprastructura care a apărut brusc în timpul celei de-a treia dinastii sub domnia faraonului Djoser, în jurul anilor 2.630-2.611 î.Hr.

Piramida în trepte a lui Djoser, de la Saqqara, a vestit epoca clasică a piramidelor Egiptului antic. În secolele care au urmat după Djoser, egiptologii susțin că faraonii Egiptului au construit piramide pe o lungime de 72 de kilometri în deșert, poziționate strategic între Abu Rawash, la nord-vest de Giza, până la Meidum, la sud de Egipt, chiar la intrarea în Fayoum. Cu excepția piramidelor construite de Djedefre la Abu Rawash și Sneferu la Meidum, cele 21 de piramide majore ale Regatului Vechi stau drept paznici pe o întindere de 20 de kilometri la vest de capitala Memphis.

Anunt

Pe măsură ce tehnicile egiptene antice de construire a piramidelor au evoluat, Egiptul va vedea construcția piramidelor cu adevărat gigantice, structuri despre care se crede că au fost construite în timpul a doar trei generații: Sneferu, Khufu și Khafre.

Revenind la piramida în trepte a lui Djoser, aceasta a marcat începutul întregului proces și este recunoscută ca fiind o clădire revoluționară, fără precedent în Egiptul antic. Se crede că a fost proiectată și construită de Imhotep. Complexul piramidal în trepte din Djoser este considerată cea mai veche clădire colosală din piatră din Egipt și cea mai veche construcție din piatră tăiată la scară largă. Se crede că a fost realizată în șase etape diferite.

Totuşi, rămâne un mister profund motivul pentru care nu există texte antice care să menționeze întregul proces de construcție a piramidelor. Djoser a creat această piramidă revoluționară și absolut niciun text străvechi nu menționează proiectarea, construcția sau finalizarea cu succes a acestei piramide, care, de altfel, a schimbat pentru totdeauna arhitectura egipteană antică.

După Djoser, au trecut câteva generații până când Egiptul a fost martorul unei alte piramide finalizate cu succes. Cu toate acestea, abia după Sneferu s-a întâmplat acest lucru. Conducătorul fondator al dinastiei a patra a construit trei piramide, una la Meidum și două la Dahshur, revoluționând formele piramidelor egiptene antice. Doar piramida lui Sneferu de la Meidum și cele două structuri de la Dahshur conțin mai mult de 3,5 milioane metri cubi de piatră.

Piramida Roșie a lui Sneferu de la Dahshur este a treia piramidă ca mărime din Egipt (după Piramida lui Khufu și Piramida lui Khafre). Cu toate acestea, din nou, mențiuni în acest sens sunt total absente din înregistrările istorice ale Egiptului antic. De asemenea, nu există niciun papirus, nicio inscripție hieroglifică sau orice altă dovadă a modului în care au fost realizate piramidele din Sneferu.

După Sneferu, fiul său – Khufu – a preluat tronul Egiptului și a revoluționat, din nou, construcția piramidelor. Experții susțin că acesta a ordonat construcția a ceea ce va deveni, în cele din urmă, cea mai mare piramidă pe care Egiptul a văzut-o vreodată – Marea Piramidă din Giza, o structură unică din multiple puncte de vedere. Construită cu ajutorul a aproximativ 2,3 milioane blocuri de piatră, dintre care unele au fost transportate până la Aswan, la aproximativ 800 de kilometri distanță, experții au estimat că Marea Piramidă din Giza cântărește aproximativ 6,5 milioane de tone. În ceea ce privește precizia și alinierea, Marea Piramidă este de neegalat. Aceasta a rămas cu titlul de cea mai înaltă construcţie de pe Pământ timp de aproape 4 milenii.

Deşi reprezintă o adevărată minune a lumii antice, lipsa completă și în cazul acesteia a textelor, hieroglifelor sau relatărilor de orice fel cu privire la modul în care a fost construită reprezintă una dintre cele mai mari enigme.

Piramidele care au fost construite ulterior, după Marea Piramidă din Giza, au fost mai mici în ceea ce privește dimensiunea și volumul. Singura piramidă care imită, într-o oarecare măsură, complexitatea Marii Piramide este Piramida lui Khafre – a doua piramidă de pe platoul Giza – despre care, de asemenea, nu există mențiuni în niciun text străvechi.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!