Experții avertizează că inteligența artificială ar putea distruge umanitatea

Multe sisteme moderne de inteligență artificială au atins deja abilități supraomenești – roboții cu scoruri devastatoare înving campionii de șah și jucătorii de poker cu experiență.

Inteligența artificială, considerată cândva o ficțiune a scriitorilor de SF, devine treptat o parte din viața noastră. Tehnologiile moderne au învățat cum să facă diagnostice medicale cu acuratețe, să detecteze fețe, să controleze drone și mașini.

Istoricul și filozoful Emil Torres avertizează că inteligența artificială este plină de mari pericole și poate chiar distruge întreaga umanitate.

Anunt

Așadar, ce este IA – asistentul nostru fidel sau o amenințare teribilă?

În drum spre revoluția industrială

Zou Qiyong, Managing Director al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, a spus că tehnologia înaltă este foarte importantă pentru umanitate. Acesta a spus că inteligența artificială îmbunătățește eficiența producției, în special atunci când lucrează de la distanță și aduce lumea mai aproape de cea de-a patra revoluție industrială.

“Tehnologiile inteligenței artificiale pot crește eficiența și flexibilitatea în sectorul producției, în special în situațiile în care lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte și munca se desfășoară de la distanță”, a spus Qiyong în cadrul Conferinței Mondiale privind IA de la Shanghai.

El a adăugat că tehnologia modernă va avea un impact semnificativ asupra industriei, economiei, societății și culturii globale.

Mașinăriile au devenit mai inteligente decât oamenii

Filosoful și istoricul Emil Torres este convins că computerele vor deveni în curând mult mai inteligente decât oamenii. Multe sisteme au atins deja abilități supraomenești – roboții cu scoruri devastatoare înving jucători de șah cu titlu și jucători de poker cu experiență. Potrivit istoricului, inteligența artificială nu se va opri din dezvoltare, dimpotrivă.

Anunt

“Noile progrese în IT vor permite crearea de tehnologii IA din ce în ce mai avansate: algoritmi care pot rezolva probleme complexe în mai multe domenii simultan. Imaginați-vă un program care nu doar că poate învinge cu ușurință un mare maestru la șah, dar poate și scrie romane, compune muzică, conduce mașina pe o stradă aglomerată, etc.”, a scris editorialistul în The Washington Post.

Istoricul crede că inteligența artificială va depăși complet inteligența umană până în 2075. Iar acest lucru, desigur, dă naștere unor îngrijorări serioase. Torres crede că IA poate declara război oamenilor și chiar îi poate șterge de pe fața Pământului.

“Dacă inteligența artificială ne va distruge, se va întâmpla brusc, neașteptat. Procesele cognitive ale IA sunt foarte diferite de ale noastre. Ele sunt poate cel mai imprevizibil lucru din viitorul nostru”, a declarat Torres.

Tehnologia este mai periculoasă decât armele nucleare

Oamenii nu pot prezice acțiunile IA nici chiar în spațiul virtual, în timpul jocurilor, astfel că ce am mai putea spune despre sarcinile globale? Torres este convins că dacă omenirea oferă computerelor prea multă putere, aceasta va pieri.

“Dacă o inteligență artificială programată să aducă pacea pe Pământ sparge sisteme guvernamentale și lansează arme nucleare? La urma urmei, dacă oamenii vor dispărea de pe planetă, atunci nu va mai exista război. Da, putem seta computerul astfel încât să nu facă acest lucru. Dar IA poate avea propriul plan B”, a spus Torres.

Experții și oamenii de afaceri influenți vorbesc și despre amenințarea pe care o reprezintă inteligența artificială. Renumitul fizician Stephen Hawking a avertizat, în mod repetat, că IA avansată se va îmbunătăți constant. Iar viteza evoluției sale va fi incomparabilă cu viteza dezvoltării umane. Oamenii riscă să rămână mereu într-un stadiu inferior de dezvoltare.

O opinie similară este împărtășită și de miliardarul american Elon Musk. Omul de afaceri consideră că oamenii trebuie să fie extrem de atenți cu tehnologia, pentru că aceasta este potențial mai periculoasă decât armele nucleare.

“Cred că ar trebui să fim foarte atenți la inteligența artificială. Dacă ar fi să ghicesc care este cea mai mare amenințare existențială a noastră, probabil că aceasta este. Așa că trebuie să fim foarte atenți…”, a spus Musk la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

“Oamenii de știință cred din ce în ce mai mult că ar trebui să existe o supraveghere de reglementare, poate la nivel național și internațional, doar pentru a ne asigura că nu facem ceva foarte prostesc. Cu inteligența artificială invocăm un demon. În toate poveștile acelea în care există tipul cu pentagrama și apa sfințită, el este sigur că poate controla demonul. Dar nu, nu a funcționat.”, a mai spus acesta.

Nu suntem pregătiți pentru era super-tehnologiilor

Desigur, acum teoriile legate de ascensiunea mașinilor par ceva din domeniul fanteziei. Totuși, scenariul în care inteligența artificială ajunge în mâinile escrocilor sau teroriştilor periculoși este unul cât se poate de real.

Experții trag un mare semnal de alarmă: în mâinile greșite, tehnologia modernă poate deveni o armă teribilă. Deja hackerii au învățat să creeze videoclipuri false cu politicieni și celebrități influente, care aproape că nu se pot distinge de cele reale. Cu ajutorul unei drone echipate cu un software de recunoaștere facială, atacatorii își urmăresc victimele și chiar le pot ucide. Iar lista poate continua.

În opinia lui Torres, omenirea nu este încă pregătită pentru era mașinăriilor superinteligente. Înțelegerea tehnologiei abia începe să apară, iar situația din lume este una extrem de instabilă. Acest lucru, de exemplu, dovedește atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Anunt

Astăzi, implementarea inteligenței artificiale în toate sferele vieții nu înseamnă altceva decât aprinderea unui chibrit lângă o fabrică de artificii, consideră autorul.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!