Gelul inovator care oferă o nouă speranță în tratamentul bolii Parkinson


Oamenii de știință din cadrul ANU (Australian National University), în colaborare cu Institutul Florey de Neuroștiințe și Sănătate Mentală, au dezvoltat un nou tip de gel care ar putea transforma radical modalitatea de tratare a bolii Parkinson.

Acest gel inovator oferă speranță pacienților care au suferit și alte afecțiuni neurologice, precum accidentele vasculare cerebrale.
Noul gel este compus din aminoacizi naturali – elementele constitutive ale proteinelor și acționează asemenea unei porți de acces, facilitând transferul în siguranță a celulelor stem în creier și, totodată, restabilind țesutul deteriorat, prin eliberarea unei proteine (GDNF) care permite dezvoltarea.

Introducerea celulelor stem în acest gel are rolul de a diminua expunerea la stres atunci când sunt injectate în creier, respectiv integrarea mai facilă, cu succes a acestora.

Profesorul David Nisbet (Școala de Cercetare Medicală John Curtin) a susținut faptul că, utilizând această procedură, substanța se transformă într-un lichid, permițând astfel injectarea sa în creier printr-un capilar foarte mic, cu ajutorul unui ac. Odată ajuns în creier, gelul revine la forma sa inițială (solidă) și oferă suport celulelor stem în procesul de înlocuire a neuronilor dopaminergici pierduți.

Anunt

„În ciuda faptului că medicamentele care conțin dopamină reprezintă un tratament frecvent utilizat de pacienții care suferă de Parkinson, majoritatea au efecte secundare nedorite, care se agravează în timp”, afirmă profesorul Clare Parish, șeful Laboratorului de Celule Stem și Dezvoltare Neuronală din cadrul Institutului The Florey.
Acesta confirmă și faptul că “transplantul de celule stem prin intermediul acestui gel evită multe dintre aceste efecte secundare și este capabil să ofere o intervenție unică de susținere a nivelului dopaminei în deceniile următoare.”

Profesorul Nisbet susține faptul că gelul inovator are capacitatea de a trata și pacienții care au suferit un AVC și poate fi utilizat chiar și pentru tratarea genunchilor sau umerilor afectați, acest lucru fiind dovedit de reușita numeroaselor studii pe animale. “Prin introducerea gelului cu celule stem, s-a observat o îmbunătățire semnificativă în mișcarea coordonată a labelor animalelor, precum și recuperarea generală a funcției motorii”, a spus acesta.

Astfel, noua tehnologie a acestui gel este rentabilă și ușor de fabricat în masă. Tratamentul ar putea fi în curând disponibil în spitale, însă este nevoie să mai fie supus câtorva studii clinice înainte de acest pas, în scopul “asigurării că se bifează toate aspectele privind siguranța, eficacitatea și aprobarea de reglementare”, afirmă profesorul Parish. “Sperăm însă ca această nouă tehnologie să fie disponibilă pentru utilizare într-un viitor cât mai apropiat.”

Cercetarea a fost publicată în revista Advanced Functional Materials.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!