În următoarele decenii, mii de noi viruși vor fi transmiși de la animal la om, din cauza schimbărilor climatice globale


Omenirea trebuie să se pregătească pentru ca mii de noi viruși și boli să treacă de la animale la oameni în următoarele decenii, spune un nou studiu.

Oamenii de știință consideră schimbările climatice ca fiind principalul vinovat al acestui fenomen, care va începe în Asia de Sud-Est, unul dintre mai multe punctele cu risc ridicat.

Un studiu de la Universitatea Georgetown, intitulat “Schimbarea climatică crește riscul transmiterii virusului între specii”, publicat în revista Nature, prezice că cel puțin 15.000 de noi transmisii virale între specii vor avea loc până în anul 2070. Acest lucru se va întâmpla dacă temperaturile globale vor crește cu 2 grade Celsius.

Un climat care se încălzește la această amploare va duce la deplasarea masivă a faunei sălbatice, deoarece aceasta va încerca să se adapteze la condițiile de mediu în schimbare. În același timp, studiul clarifică faptul că este probabil ca astfel de scenarii să apară deja.

Multe animale își vor transporta paraziții și agenții patogeni în noi zone, declanșând o reacție în lanț de viruși și boli. Pe măsură ce animalele migrează, speciile se întâlnesc adesea pentru prima dată, creând astfel oportunități unice pentru transmiterea virusului, spun cercetătorii.

Studiul a prezis faptul că un număr tot mai mare de noi boli infecțioase vor fi transmise de la animale la oameni în următorii 50 de ani, în special în Africa și Asia.

Anunt

Simulările pe computer au identificat potențiale „hotspot”-uri pentru viitorul partajării virușilor. Se estimează că migrația faunei sălbatice va avea ca rezultat cel puțin 15.000 de transmisii virale între specii până în 2070, din cauza schimbărilor climatice radicale.

Orașele dens populate din Asia tropicală și Africa sunt cel mai predispuse la răspândirea virușilor în viitor, spun oamenii de știință.

Studiul a remarcat zone cu densitate mare a populației în anumite părți ale Asiei și Africii, precum și regiuni tropicale extinse unde se știe că răspândirea zoonotică are loc cel mai frecvent.

Este posibil ca liliecii să devină un purtător și un transmițător-cheie în viitor, arată acest nou studiu.

„Datorită capacității lor unice de a se răspândi, liliecii reprezintă majoritatea schimburilor virale noi și este probabil să transmită viruși pe căi evolutive, care vor facilita apariția viitoare la om”, au scris autorii studiului.

“În mod surprinzător, constatăm că această tranziție ecologică poate avea deja loc, iar menținerea încălzirii globale sub 2 grade Celsius timp de un secol nu va reduce partajarea viitorului virus.”

Studiul solicit, de asemenea, o supraveghere și o monitorizare sporite a migrației diferitelor animale, pentru o eventuală gestionare a acestui risc.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!