Lucian Blaga (1895 – 1961) este unul dintre cei mai apreciați filosofi din estul Europei, din perioada interbelică, viziunea acestuia reunind elemente de gândire ortodoxă cu aspecte ale filosofiei clasice.

Anunt

Cariera publicistică și academică a lui Blaga a fost frânată de regimul comunist instalat în România, în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, fapt care i-a stopat anvergura internațională.

Anunt

Blaga și-a format viziunea filosofică la Viena, acolo unde a urmat studii doctorale în domeniu. Lucrările care l-au făcut celebru sunt trilogiile (Trilogia Cunoașterii, Trilogia Culturii și Trilogia Cosmologică), complexitatea acestora aducându-i comparația cu Hegel, prin prisma vastității ariei filosofice analizate.

Lucian Blaga, filosoful adâncimilor metafizice

Principalele idei ale lui Blaga, din perspectivă religioasă, sunt următoarele:

  • Din perspectiva originii Universului, Blaga considera că există două variante: acesta a apărut deodată, din nimic, sau are o cauză a apariției, optând pentru a doua variantă și propunând o idee similară celei dezvoltate de Plotin, și anume că Universul a apărut dintr-o entitate cu putere de regenerare.
  • Din punct de vedere al antinomiei dintre monism și pluralism, Blaga era un pluralist, considerând că deși Universul are o singură origine, ramificațiile sale ulterioare sunt mult prea complexe pentru a fi menționate sub aceeași umbrelă.
  • Viața oamenilor poate fi una comună sau una în căutarea rezolvării misterelor Universului. Aceasta din urmă este de preferat, în ciuda faptului că omul nu va reuși niciodată să dezlege aceste mistere, deși unele succese pot apărea ocazional.
  • Blaga considera cultura ca fiind efortul cel mai însemnat al omenirii de a dezlega misterele Universului, religia fiind una dintre creațiile culturii, pentru deslușirea tainelor.
  • Marele Anonim (sau Fondul Anonim), precum numea Blaga Creatorul Universului, poate primi și denumirea de Dumnezeu, însă filosoful român evita această asociere de termeni, din cauza bagajului noțiunii din urmă.

Admirând și preluând idei de la Plotin sau Kant, Lucian Blaga avea să dezvolte una dintre cele mai originale și complexe filosofii ale secolului precedent, contextul istoric privându-l însă de o recunoaștere mai largă, atât de mult meritată.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!