Mențiunea lui Herodot și desenul lui Leonardo Da Vinci care ilustrează mașinăria antică folosită la construcția piramidelor

O mașinărie antică menționată de părintele istoriei, Herodot și desenată de Leonardo da Vinci – singura dovadă a mașinilor care ar fi putut fi folosite la construirea piramidelor antice?

Cum au fost construite aceste fascinante monumente egiptene? Ce vechime au aceste structuri magnifice? Ce unelte au fost utilizate la construcția lor? Au folosit egiptenii anumite mașinării pentru a le construi?

Un text antic – scris în anul 440 î.Hr., la peste 2.000 de ani după ce au fost construite piramidele – poate face lumină asupra modului de construcție a piramidelor egiptene.

„După ce au așezat pietrele pentru bază, au ridicat restul pietrelor cu ajutorul unor mașini…”

Anunt

aceasta este singura relatare scrisă care menționează felul în care au fost construite piramidele egiptene. Aparține părintelui istoriei, Herodot.

În 440 î.Hr., după ce a călătorit în Egipt și a întâlnit savanți, preoți și istorici ai vremii, acesta a putut oferi o perspectivă asupra modului în care ar fi fost construite misterioasele monumente.

Deși ceea ce a scris Herodot nu este nicidecum suficient pentru a înțelege exact cum au procedat egiptenii antici, aceasta reprezintă singura referință pe care o avem despre procesul de construcție a piramidelor și despre modul în care pietrele enorme, supermasive au fost ridicate în acele vremuri străvechi până la uluitoarea înălțime pe care o putem admira și astăzi.

O imagine a Piramidelor din Giza și a Marelui Sfinx din spațiu. Credit imagine: Reddit / Stația Spațială Internațională.

Istoria nu ar fi la fel de interesantă dacă nu ar exista astfel de structuri magnifice, precum piramidele egiptene. Ca o moștenire prețioasă a maeștrilor constructori, Piramidele Egiptului reprezintă o bijuterie a istoriei, respectiv a speciei noastre.

Deși aceste fabuloase construcții sunt cele mai faimoase de pe Pământ, ele nu sunt, totuși, cele mai vechi. Localizăm cele mai vechi piramide în Brazilia de astăzi, acolo unde civilizațiile antice au ridicat monumente masive în urmă cu aproximativ 5.000 de ani.

În nordul Braziliei, America Centrală de azi, civilizațiile antice au ridicat niște piramide uimitoare. Astfel, cea mai mare piramidă din lume este cea din Cholula, Mexic.

Chiar și așa, precum spuneam, deși piramidele egiptene nu sunt cele mai mari sau cele mai vechi, ele reprezintă, totuși, cele mai captivante structuri de pe Pământ (din numeroase motive).

În primul rând, piramidele egiptene – în special cele din Giza – sunt minuni ale ingineriei antice.

Astfel, Marea Piramidă este o construcție perfectă, absolut uluitoare – din tot ce-a fost creat vreodată în țara faraonilor.

Potrivit egiptologiei curente, ridicarea acestui monument antic a fost ordonată cu aproximativ 4.500 de ani în urmă , în timpul domniei dinastiei a IV-a a regelui Khufu.

Egiptologii susțin că piramidele au fost construite ca morminte, pentru a proteja rămășițele mumificate ale faraonilor, ajutându-i astfel pe aceștia să obțină viața veșnică.

În ciuda faptului că aceasta este explicația oficială (și care nu este susținută de dovezi concludente), milioane de oameni din întreaga lume consideră că piramidele egiptene au servit unui scop mult mai înalt și mult mai important – nu au fost doar niște morminte.

Marea Piramidă din Giza este cea mai mare din Egipt – cu un volum de 2.583.283 de metri cubi.

Anunt

Având o greutate estimată la aproape 6,5 milioane de tone, modul în care a fost construită această magnifică piramidă rămâne o enigmă profundă.

Și, la fel cum noi continuăm să ne întrebăm astăzi cum s-a  putut realiza acest lucru, oamenii din antichitate – asemenea -admirau și, în același timp, suspectau construcția piramidelor.

Marele Sfinx cu piramida faraonului Keops pe fundal. Fotografie din 1877 a fotografului francez Henri Béchard. Shutterstock.

Pliniu cel Bătrân, de exemplu, a scris despre maiestuoasele piramidele egiptene că reprezintă o expoziție inactivă și nesăbuită a bogăției regale.

„Cea mai curioasă întrebare este: cum au fost ridicate pietrele la o înălțime atât de mare?” – scria acesta.

Întrebare care a zăpăcit, de-a dreptul, experții timp de secole.

În ciuda eforturilor de a înțelege construcția, scopul și alinierea complicată a piramidelor, nu am reușit nici până astăzi să stabilim și să înțelegem mai mult decât ceea ce savanții au învățat cu sute de ani în urmă. Cu alte cuvinte, am făcut foarte puține progrese în acest sens.

Acest lucru se datorează și faptului că există o lipsă completă de texte (mențiuni) scrise din perioada în care au fost construite piramidele.

În afară de așa-numitul Jurnal al lui Merer – un text antic care menționează transportul pietrelor de la Tura la Giza – nu există nicio altă înregistrare care să explice modul în care pietrele au fost extrase, transportate și plasate în poziția finală, formând o piramidă a cărei înălțime inițială estimată era de 146,7 metri.

Unele pietre folosite la construcția Marii Piramide din Giza au fost extrase din Aswan. Iar carierele din Aswan sunt situate la aproximativ 800 de kilometri de piramide…

Cum au reușit constructorii vremurilor să transporte giganticele pietre de distanțe atât de mari, acum aproximativ 4.500 de ani? O mare enigmă.

Și nu doar transportul pietrelor masive este un mare mister, dar avem și o lipsă completă de înțelegere clară a modului în care blocurile masive de piatră – care alcătuiesc și miezul piramidei, dintre care unele cântăresc câteva tone – au fost stivuite pentru a forma structura interioară.

Oare egipteanul antic a folosit rampe pentru a face acest lucru? Sau este posibil, precum spunea Herodot, ca egiptenii antici să fi fost mult mai ingenioși decât ceea ce suntem noi dispuși să acceptăm?

Potrivit acestuia – în lucrarea sa, Istorii – egiptenii antici foloseau anumite mașini pentru construcția piramidelor. Se crede că acestea sunt cele care i-au ajutat pe constructori să plaseze pietrele una peste alta.

Piramidele de la Giza la apus. Shutterstock.

Herodot explica faptul că Marea Piramidă – și poate și toate celelalte – au fost construite în trepte, în funcție de altar. Apoi, după ce constructorii au așezat pietrele pentru baza structurii, le-au ridicat pe celelalte cu mașini construite din scânduri de lemn.

Iată ce spunea acesta despre misterioasele mașini și despre modul în care acestea au ajutat la construcția piramidelor:

„Piramida a fost construită în trepte, în sensul crenelului, cum se numește, sau, după alții, în sensul altarului. După ce au așezat pietrele pentru bază, au ridicat pietrele rămase la locul lor cu ajutorul unor mașini formate din scânduri scurte de lemn. Prima mașină le-a ridicat de la sol până în vârful primei trepte. Pe acesta era o altă mașină, care a primit piatra la sosirea ei și a transportat-o ​​la a doua treaptă, de unde o a treia mașină a înaintat-o ​​și mai sus. Fie aveau atâtea mașini câte trepte erau în piramidă, fie, eventual, nu aveau decât o singură mașină care, fiind ușor de mutat, era transferată de la un nivel la altul pe măsură ce piatra se ridica – sunt date ambele variante și, prin urmare, le menționez pe amândouă. Porțiunea superioară a piramidei a fost terminată prima, apoi mijlocul și, în cele din urmă, partea cea mai de jos, cea mai apropiată de pământ.”

O ilustrare a așa-numitei mașini Herodot, despre care se crede că a fost folosită la construcția Marii Piramide din Giza.

[o ilustrare a așa-numitei mașinării despre care Herodot credea că a fost folosită la construcția Marii Piramide din Giza]

 

Aceasta este singura referință cunoscută pe care o avem despre construcția piramidei. Este singura explicație detaliată care oferă indicii despre modul în care pietrele masive au fost ridicate la înălțimea pe care o vedem și astăzi.

Este extrem de bizar faptul că, deși în Egipt au fost construite aproximativ 120 de piramide, nu există niciun document antic care să menționeze procesul de construcție al acestora.

Anunt

Nu există nicio informație care datează din perioada în care se presupune că au fost construite fabuloasele piramide – sau, cel puțin, nu a fost recuperată vreodată de experți. Există o lipsă totală de informații cu privire la metodele de construcție, la scopul și la datele construcției maiestuoaselor structuri.

Această lipsă completă de înregistrări este una surprinzătoare – cu atât mai mult cu cât egiptenii antici erau deținători excelenți de înregistrări/mențiuni scrise. Prin urmare, să-și fi găsit cineva timp în ascunderea sau chiar distrugerea documentațiilor în ceea ce privește construcția de monumente care au revoluționat nu doar istoria, ci și stilul de viață egiptean antic?

Vom afla vreodată adevărul?

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
WordPress PopUp Plugin
error: Content is protected !!