Mii de obiecte din lemn și ofrande recuperate de la Templul aztec Mayor


Arheologii au recuperat mii de obiecte din lemn de la Templo Mayor din orașul aztec Tenochtitlan, Mexico City.

Templo Mayor a fost inima unui complex format din două temple, cinci platforme și clădiri subsidiare din capitala Imperiului Aztec prehispanic. Templul a fost numit Huey Teocalli (în limba nahuatl) și a fost dedicat simultan celor doi zei: Huitzilopochtli, zeul războiului și Tlaloc, zeul ploii și al agriculturii.

Construcția templului a început undeva după 1325, dar a fost distrusă de spanioli în anul 1521. Situl arheologic de astăzi se află la nord-est de Zocalo sau piața principală a orașului Mexico, la intersecția cu ceea ce sunt acum străzile Seminario și Justo Sierra.

Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología Historia (INAH) au efectuat săpături la poalele templului, unde au descoperit depozite rituale care conțineau peste 2.500 de obiecte din lemn.

Anunt

Descoperirile constau în măști, coifuri, sceptre, pectorale, săgeți, figurine, lansatoare de săgeți, cercei, borcane și numeroase ofrande de lemn pe care preoții le-au depus pentru a consacra situl zeilor azteci.

Obiectele au supraviețuit datorită condițiilor anaerobe din sol, precum și nivelului ridicat de umiditate care le-a conservat mai bine de 500 de ani. Cercetătorii au aplicat metode moderne de conservare în care descoperirile au fost stabilizate, folosind zaharuri sintetice (lactitol și, ulterior, trehaloză) care împiedică descompunerea lemnului de către microorganisme și fluctuațiile umidității relative.

Descoperirile sunt ulterior clătite cu apă și plasate într-o cameră de căldură cu temperaturi de 50°C. Acest lucru usucă lent lemnul și permite cristalizarea controlată a zaharurilor, care generează o îngroșare a pereților celulari la nivel microscopic.

Majoritatea obiectelor din lemn provin din diferite specii de pin, dar au fost identificate și cedrul alb, chiparosul, tepozán și ahuehuete, multe dintre acestea având încă urme de policromie, cum ar fi pigmentul albastru, roșu, negru și alb la suprafață.

Săpăturile depozitelor rituale au scos la iveală, de asemenea, rămășițe botanice precum flori, păsări, mamifere și animale marine, castraveți de mare, obiecte din cupru și aur, piese de silex și ceramică.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!