Misterele incașilor. Piatra Sayhuite. Monolitul antic, o hartă tridimensională?

Piatra Sayhuite, enigmatica sculptură în granit ce seamănă cu o hartă (sau o machetă) tridimensională reprezintă unul dintre cele mai stranii artefacte ale civilizației Inca.

The Sayhuite Stone, a three-dimensional map found in an Inca site

Când maeștrii incași au construit citadelele și fortărețele, au folosit deseori procesul în cadrul căruia ciopleau blocuri masive de piatră și le poziționau într-o armonie perfectă, în cea mai bună poziție posibilă, fără să folosească mortar.

Anunt

Această modalitate de construcție este la fel de evidentă și în Peru, la Machu Picchu, unul dintre celebrele situri ale incașilor.

Dar rămășițe ale unor structuri similare au fost descoperite în multe alte locuri din America de Sud, datând atât din perioada pre-incașă, cât și din perioada în care Imperiul Inca era una dintre cele mai mari puteri de pe Pământ.

La apogeu, în secolele XIV – XV, Imperiul Incaș a prosperat nu doar pe teritoriul peruan de astăzi, ci până în nord-vestul continentului, la granițele Ecuadorului de azi, iar în sud până la Santiago, cel mai mare oraș din Chile.

Acest imperiu magnific a fost măturat de valurile istoriei după sosirea conchistadorilor, în căutare de aur – pe care incașii îl aveau din abundență. Astfel, incașii au pierit învinși de noii veniți și, odată cu ei, s-au pierdut și cele mai multe cunoștințe legate de cultura, obiceiurile și stilul lor de viață.

În lipsa unui sistem de scriere alfabetic, cele mai multe informații despre incași le avem doar datorită poveștilor trecute, din generație în generație, de către popoarele care au avut legătură cu incașii.

Piatra Sayhuite

[Zidurile ciclopice de la Sacsayhuaman, Peru]

 

O altă sursă o constituie, desigur, descoperirile arheologice datând din perioada incașă sau pre-incașă. Multe dintre acestea sunt, pur și simplu, uluitoare.

Sayhuite, un alt sit incaș important, se află la 46 de kilometri de orașul peruan Abancay. Potrivit cercetătorilor, acest sit antic (numit și Saywte) reprezenta, după unele interpretări, un centru religios legat de un anumit cult al apelor.

  • De menționat este faptul că egiptologul John Anthony West atrăgea atenția că, atunci când arheologii nu înțeleg scopul unui obiect antic, au tendința de a-l pune pe seama religiei. Este o „soluție” la îndemână, dar care, de fapt, nu ne ajută să deslușim prea multe.
Anunt

Legenda spune că aici se afla un templu acoperit cu foițe groase de aur. Nu s-a descoperit urma vreunui astfel de templu la Sayhuite, însă în zonă au fost descoperite multe alte artefacte excepționale, inclusiv cea mai neobișnuită descoperire – Piatra Sayhuite.

Mysterious Sayhuite Stone Depicts More than 200 Ancient Geometric and Zoomorphic Figures - Elite Readers

Acest monolit misterios, absolut impresionant, este împodobit cu peste 200 de figuri geometrice și zoomorfe, care alcătuiesc un fel de relief tridimensional. Poate că este vorba despre harta unui oraș pierdut, sau, potrivit altor teorii, reprezintă o descriere a Universului.

Piatra de granit are 2 metri lățime și aproximativ 4 metri lungime, iar figurile numeroase care compun relieful de pe suprafața sa reprezintă niște animale destul de comune: broaște, șerpi, reptile și chiar feline. Figurinele care înfățișează animale se află alături de alte cioplituri, care par să reprezinte lacuri, râuri, canale de irigație și tuneluri.

Situat în vârful dealului Concacha, acest artefact bizar înfățișează, cel mai probabil, un fel de reprezentare topografică pentru lucrările hidraulice.

O altă teorie susține că ar fi vorba despre un model al întregului Imperiu Inca. Astfel, diferitele regiuni sunt reprezentate prin animalele specifice.

De pildă, dacă este vorba despre o regiune cu junglă, aceasta este marcată cu animale precum jaguarul sau maimuța, în timp ce zonele aflate lângă mare sunt reprezentate de un pelican sau de un crab.

 

Piatra Sayhuite

[Schița Pietrei Sayhuite, scoțând în evidență diferitele figuri sculptate]

 

Ipotezele de mai sus ar putea oferi o oarecare explicație privind scopul pietrei, însă aceasta continuă să rămână și astăzi un mister pentru cei mai mulți cercetători și arheologi.

Unii au spus că Piatra Sayhuite ar fi servit alcătuirii unui prototip de sisteme de irigații, înainte ca acestea să fie construite.

În acest context, piatra ar fi oferit instrucțiuni și ajutor pentru specialiștii incași. Astfel, cu ajutorul pietrei, aceștia începeau un anumit proiect de construcție.

Există dovezi că piatra a fost modificată de mai multe ori, lucru vizibil și în cazul cursurilor de apă, care au fost, de asemenea, modificate.

Alte teorii susțin că, de fapt, obiectul avea, în principal, scopuri religioase, nu practice (servind, de exemplu, anumitor ritualuri ale civilizației incașe). Și această variantă este posibilă, desigur.

La fel cum este posibilă și ipoteza în care nu incașii au fost, de fapt, creatorii acestei pietre. Iar atunci misterul se adâncește și mai tare, fiind vorba despre o civilizație necunoscută.

Așadar, nu știm cu exactitate când, unde și de către cine a fost creată Piatra Sayhuite, fiindcă nu s-a descoperit niciun afloriment din care ar fi putut fi extrasă.

Anunt

Misterioasa piatră a oferit însă arheologilor informații foarte importante cu privire la culturile pre-columbiene care au ocupat cândva această regiune absolut uimitoare.

O locație de top, fără îndoială. Un loc în care trebuie neapărat să ajungi. Este, pur și simplu, fascinant. De o frumusețe și un mister care, pur și simplu, îți taie răsuflarea.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
WordPress PopUp Plugin
error: Content is protected !!