Misteriosul Disc din Phaistos. Conține acesta un mesaj pentru omenire, transmis de o civilizație necunoscută?

A fost descoperit de arheologul italian Luigi Pernier, în seara zilei de 3 iulie 1908.

Unii arheologi presupun că scrierea Discului din Phaistos este minoană (adică aparținând civilizației minoane).

S-a mai spus că ar fi, de fapt, un dispozitiv de calcul al anticilor sau chiar un mesaj pe care o cultură enigmatică a vrut să-l transmită umanității.

Anunt

Discul din Phaistos este unul dintre cele mai misterioase artefacte descoperite pe Terra.

Alături de Piatra Rosetta și mecanismul Antikithera, face parte din panteonul marilor enigme ale lumii străvechi.

 

Cum a fost descoperit?

A fost descoperit la Phaistos, de către arheologul italian Luigi Pernier (1908).

În acea seară, se dezgropau ruinele pivnițelor primului palat minoic, nu departe de Hagia Triada, pe coasta de miazăzi a insulei Creta. La circa 50 cm deasupra podelei, printre oase arse de bovidee, lângă tăblița PH-1 scrisă în liniar A (cam la 20 cm la sud de aceasta), și într-o cenușă groasă, amestecată cu pământ negru, Luigi Pernier a descoperit acest specimen unic, remarcabil de bine păstrat.

Acesta este expus astăzi la Muzeul Arheologic din Iraklion.

 

Un disc aparte

Diametrul discului este de doar 16 centimetri, pe o grosime de doar 2 centimetri. Pe prima față a artefactului sunt înșiruite 122 de caractere bizare, iar pe cealaltă 119.

Scrierea a fost efectuată în spirală, fapt care îi conferă un plus de misticism.

Anunt

Simbolurile sunt împărțite în 61 de grupe distincte, plasate, într-un mod ciudat, pe verticală.

Conține 45 de desene, înfățișând copii, femei, bărbați, coroane, insecte, arme, dar și animale stranii, cu pene.

 

A aparținut unei civilizații necunoscute

Unii arheologi presupun că scrierea Discului din Phaistos este de origine minoană (a civilizației minoane).

Aproximativ 10 semne ale discului sunt similare cu semnele de scriere liniară. Din acest motiv, alți specialiști îi atribuie o origine non-cretană. De exemplu, în conformitate cu “teoria protoionică”, discul ar fi opera unui popor cicladic.

Unul dintre cele mai importante lucruri care conferă unicitate acestui artefact sunt desenele. Acestea nu au fost sculptate și nici n-au fost realizate cu ajutorul unui instrument de scriere, ci se pare că au fost imprimate.

Discul a fost realizat între anii 1800-1600 î.Hr, având deci o vechime de aproximativ 3800 de ani.

Nu se cunosc cu exactitate nici originea sa, nici modul în care a fost realizat.

”Dacă discul este, după cum se presupune, o reprezentare textuală, avem de-a face cu un text tipărit care îndeplinește toate criteriile de definire a principiului tipografic”, susține Dr. Brekle, profesor de lingvistică.

 

Descifrarea sa este imposibilă

De-a lungul secolului XX, au existat numeroase încercări de a descifra conținutul discului, respectiv cele 61 de cuvinte – 30 pe o parte și 31 pe cealaltă – într-o secvență de imprimare în spirală. Dar semnificația a rămas încă necunoscută.

Specialiștii l-au analizat din mai multe ipostaze și au încercat să-l traducă folosindu-se de toate cunoștințele limbilor antice. Rezultatul a fost însă unul negativ. Traducerea sa pare imposibilă.

Această scriere nu a mai fost văzută până în prezent și nu poate fi atribuită niciunei culturi antice cunoscute de istorie.

Astfel, Discul din Phaistos este plasat în categoria artefactelor misterioase, imposibil de descifrat.

 

Folosit drept calendar?

De-a lungul anilor, oamenii de știință au avansat numeroase presupuneri despre ceea ce ar putea să reprezinte acest artefact. Unii sunt de părere că ar fi fost folosit ca un calendar – arătând evoluția planetelor, dar și a oamenilor de pe Terra. S-a mai spus și că ar fi un dispozitiv de calcul al anticilor sau chiar un mesaj pe care o cultură misterioasă a vrut să-l transmită umanității.

Anunt

De asemenea, se vehiculează și ideea că ar fi aparținut unei civilizații necunoscute, care a trăit în trecutul îndepărtat pe Terra și, prin diferite metode, ar fi fost transmis generațiilor următoare. În acest sens, se mai vehiculează că Discul din Phaistos este de o importanță vitală pentru înțelegerea istoriei Terrei.

Această ultimă ipoteză putea fi demonstrată în clipa în care discul ar fi fost supus analizei cu carbon 14 și astfel s-ar fi aflat adevărata sa vechime. Însă acest proces a fost inițiat și, pentru că rezultatele au fost contradictorii, oamenii de știință n-au putut oferi opiniei publice un răspuns concret. Probabil că Discul din Phaistos este mult mai vechi decât se crede, motiv pentru care nici scrierea sa nu poate fi descifrată, în ciuda faptului că sunt făcute eforturi în acest sens de mai bine de un secol.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!