Misterul manuscrisului Sanaa. Un alt Coran?


Coranul Sanaa este unul dintre cele mai vechi manuscrise.

A fost găsit în Yemen, în 1972, fiind descoperit în timpul restaurării Marii Moschei din Sanaa. Când a fost studiat, s-a confirmat faptul că textul a fost scris pe o bucată care avea deja scrieri pe ea, ceea ce nu era un aspect neobișnuit, având în vedere costul pergamentului.

Ordinea și dimensiunea capitolelor se potrivește cu ceea ce se găsește în Coranul de astăzi. Textul inferior a putut fi citit doar prin utilizarea luminii ultraviolete, deoarece a fost șters și suprascris. Acest text, ascuns sub formularea standard a Coranului, era diferit, formularea nu era aceeași.

Coranul, reprezentând cuvântul lui Allah, se presupune că există într-o formă standard, perfectă.

Existența unei versiuni diferite a textului, așadar, este un mare mister. Ar fi putut textul să fi fost modificat de intervenția umană înainte de publicare, lăsând astfel imperfecțiuni în Cuvântul Divin?

Anunt

În timpul renovărilor Marii Moschei din Sanaa, în 1972, muncitorii au descoperit, în podul moscheii, cantități mari de material deteriorat, printre care și pergamente vechi, ascunse. Fără nicio idee despre semnificația descoperirii lor, aceștia au împachetat pergamentele în saci și le-au depozitat pe scara unuia dintre minarete. Din fericire, președintele Autorității pentru Antichități din Yemen a auzit despre această descoperire și, astfel, le-a salvat.

Tezaurul includea 12.000 de pergamente coranice, toate incomplete și conținând doar câteva folii. Restaurarea lor a fost finalizată în 1989. Ea a adunat, de asemenea, numeroase fragmente care au ajutat la identificarea manuscriselor coranice distincte de celelalte. Au fost publicate în anii 2012 și 2017.

Ce dezvăluie Sanaa? O analiză cu radiocarbon a manuscrisului arată că textul inferior probabil a fost scris între anii 578-669 d.Hr. Acest lucru ar însemna că este unul dintre cele mai vechi versiuni ale Coranului. Atât textul superior, cât și cel inferior sunt scrise în ceea ce a fost identificat drept scrierea Hijazi, folosită în anii de întemeiere a islamului.

Textul superior pare să fi fost un text complet al Coranului, dar nu pare să fie cazul textului inferior. Într-un Coran standard, capitolele urmează o secvență de lungime descrescătoare. Acest manuscris, însă, nu este complet și, ca atare, a fost dificil de determinat dacă urmează același tipar. Textul superior se conformează îndeaproape Coranului modern și a fost datat între secolele VII și VIII.

Adevărul încă așteaptă să fie dezvăluit.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!