Nan Madol, orașul construit în urmă cu 14.000 de ani de o civilizație pierdută – Video


În 2016, UNESCO a declarat ruinele misterioase situate pe o insulă din Oceanul Pacific drept Patrimoniu Mondial. Acest oraș enigmatic este Nan Madol, iar originea sa necunoscută rămâne una dintre misiunile imposibile ale arheologiei.

Cercetătorii nu au reușit să stabilească cine au fost constructorii săi. În ciuda diferitelor studii efectuate de diverși experți, Nan Madol nu a putut fi descifrat nici măcar cu ajutorul tehnologiei avansate.

Enigma lui Nan Madol

La sud de Insula Pohnpei, în mijlocul Oceanului Pacific, se află una dintre marile minuni ale arheologiei – Nan Madol.

A fost construit pe recife de corali, folosind roci uriașe de bazalt. Greutatea rocilor uriașe variază între 5 și 40 de tone. Un aspect cu adevărat impresionant dacă luăm în considerare faptul că orașul datează din secolul II d.Hr.

Atunci când primii exploratori europeni au ajuns în oraș, au fost atât de surprinși încât l-au considerat a opta minune a lumii. Clădirile megalitice sunt încă în picioare, în ciuda faptului că fundațiile lor sunt sub apă.

Din păcate, ruinele nu au elemente artistice sau petroglife care să ajute la stabilirea datei construcției. Nu se poate stabili nici civilizația care a locuit acolo. În acest sens, există mai multe discrepanțe între experți. Diferențe care fac din Nan Madol un mare mister.

Până astăzi, pe baza rămășițelor umane găsite pe insulă, se crede că orașul datează din secolul II d.Hr, adică de acum 14.000 de ani.

Dar este posibil ca această dată să corespundă doar rămășițelor, nu și construcției în sine. Există dovezi care susțin această teorie. Un element enigmatic este acela că bazele lui Nan Madol sunt total scufundate.

Mister arheologic

Cum s-ar fi putut începe construcția cu acele roci uriașe, aflate sub apă în acel moment? Acest detaliu sugerează faptul că Nan Madol a fost, inițial, deasupra nivelului mării, scufundându-se ulterior.

Însă această abordare nu este susținută de geologi. Insula Pohnpei nu a fost niciodată afectată de un fenomen care să fi scufundat-o, așa cum s-a întâmplat cu alte orașe. Și atunci, cum a rămas aceasta sub apă?

Anunt

Până acum există 2 opțiuni – prima se bazează pe argumente științifice logice, legate de creșterea apelor oceanice, iar cealaltă este atribuită unei legende străvechi.

Potrivit istoricilor și geologilor, ultimul fenomen glaciar la scară largă a avut loc acum 14.000 de ani. Gheața care a acoperit o mare parte a Pământului s-a topit, ducând la o creștere a nivelului mării de până la 100 de metri.

Investigaţiile făcute de scafandri au permis constatarea faptului că sub apă se află rămăşiţele oraşului. Nu doar părți din vechile drumuri, dar și alei și cimitire.

Însă acest lucru duce la alte întrebări: cum au fost mutate peste 100.000 de tone de bazalt pe insulă?

Legenda

Există o legendă despre vrăjitorii gemeni, Olisihpa și Olosohpa, care au venit dintr-un loc mistic, Western Katau, ajungând la Nan Madol cu ajutorul unei canoe.

S-au stabilit acolo, au început să construiască un altar închinat zeului agriculturii, Nahnisohn Sahpw. Legenda spune că aceștia și-au folosit puterile magice pentru a controla un dragon zburător și făcând pietrele uriașe să leviteze pe insula.

Cercetătorii consideră că ruinele Nan Madol ar putea face parte din continente pierdute precum Mu și Lemuria, așa cum este prezentat și în cartea The Lost Continent of Mu, Motherland of Man, publicată în anul 1926, de James Churchward.

David H. Childress, cercetător și scriitor, a declarat, de asemenea, că misteriosul oraș ar putea fi legat de Lemuria.

Bill S. Ballinger a teoretizat, în cartea sa din 1978, Lost City of Stones, că Nan Madol a fost construit de marinarii grec, în anul 30 î.Hr.

Localnicii o numesc Atlantida Pacificului, deoarece poveștile antice ale orașelor din apropiere spun că ar ascunde sub mare un alt oraș misterios, care emite lumini din când în când.

În ciuda anilor de cercetări, nu există încă răspunsuri clare legate de civilizația pierdută. A fost  Nan Madol fondat acum 14.000 de ani? Cum a fost construit? Ce este real și ce este mit?

 

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!