NASA: Există peste 5.000 de lumi în afara Sistemului Solar


Potrivit NASA, în prezent există peste 5.000 de planete (confirmate) în afara Sistemului Solar.

Alte 65 de corpuri cerești au fost adăugate la Arhiva Exoplanetelor. Această arhivă conține informații cu privire la planetele descoperite.

“Nu este doar un număr”, a spus Jessie Christiansen, director de știință al arhivelor și cercetător al Institutului Exoplanet NASA.

“Fiecare dintre acestea reprezintă o lume complet nouă. Mă îngrijorează faptul că nu știm nimic despre ele.”

Chiar dacă existența planetelor în afara sistemului solar a mai fost presupusă și înainte, aceste lumi au fost descoperite pentru prima oară abia în anii ‘90.

Exoplanetele au caracteristici diferite

Exoplanetele reprezintă o populație de planete complet diferite de ceea ce se află în sistemul solar.

Acestea includ lumi stâncoase mai mari decât Pământul, numite super-Pământuri, mini-Neptunuri (mai mari decât Pământul, dar mai mici decât Neptun) și Jupiteri fierbinți care eclipsează cea mai mare planetă din sistemul solar și orbitează în jurul stelelor-părinte.

Oamenii de știință au descoperit și planete care orbitează în jurul mai multor stele, iar unele orbitează chiar și în jurul rămășițelor stelelor moarte.

Anunt

Dintre exoplanetele confirmate, 30% sunt giganți gazosi, 31% sunt super-Pământuri și 35% sunt asemănătoare Neptunului. Doar 4% dintre planete sunt terestre, precum Pământul sau Marte.

Descoperirile anterioare de exoplanete au fost făcute cu telescoape și sateliți precum Telescopul Spațial Spitzer, Telescopul Spațial Kepler și Satelitul Exoplanet Survey în tranzit.

Când Christiansen era student absolvent, la începutul anilor 2000, erau cunoscute doar aproximativ 100 de exoplanete.

“Am vrut să pătrund în această zonă pentru că era ceva complet nou. A fost absolut fascinant ca oamenii de știință să găsească planete în jurul altor stele. Acum exoplanetele par a fi ceva obișnuit. Kepler a ajutat cercetătorii să descopere aproximativ două treimi din cele 5.000 de planete confirmate”, a spus Christiansen.

Descoperită în 2015, se crede că planeta este foarte fierbinte, asemănătoare cu Jupiter. Este mult mai masivă decât cea mai mare planetă din sistemul solar.

“Dintre cele 65 de planete descoperite, multe dintre ele sunt super-Pământuri și mini-Neptunuri, precum și planete fierbinți de mărimea lui Jupiter. Printre ele se numără și două planete de dimensiunea Pământului, dar care au aproximativ 327 de grade Celsius, astfel că arată mai mult ca niște roci fierbinți decât ca niște planete locuibile”, a declarat Jessie.

De asemenea, aceasta a remarcat faptul că una dintre ele reprezintă un sistem cu cinci planete care orbitează în jurul unei stele roșii, spre deosebire de sistemul TRAPPIST-1, unde o stea similară conține șapte planete stâncoase.

“Dintre cele 5.000 de exoplanete cunoscute, 4.900 sunt situate la câteva mii de ani-lumină de noi. Și luați în considerare faptul că suntem la 30.000 de ani-lumină de centrul galaxiei. Dacă extrapolezi din mica bulă din jurul nostru, înseamnă că în galaxia noastră există mult mai multe planete pe care nu le-am descoperit încă, undeva între 100 și 200 de miliarde. Este absolut uluitor!”, susține Christiansen.

Nici nu ne putem imagina cum arată fiecare planetă și, mai ales, ce secrete ascunde – poate chiar existența vieții.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!