Oamenii de știință au descoperit cauza celei mai mari extincții de pe Pământ

Un eveniment cunoscut sub numele de Marea Moarte s-a desfășurat pe întreaga planetă în urmă cu peste 250 de milioane de ani. Oamenii de știință au descoperit că extincția în masă a fost cauzată de încălzirea globală extremă și rapidă.

Anunt

Acest eveniment catastrofal a ucis peste 80% dintre speciile marine, precum și 70% dintre vertebratele terestre și majoritatea speciilor de insecte din lume. Ceva greu de imaginat.

Cu toate acestea, oamenii de știință, pentru o lungă perioadă, n-au putut explica recuperarea îndelungată a planetei după acest eveniment.

Temperaturile globale au rămas extrem de ridicate, iar ecosistemele s-au epuizat timp de peste 5 milioane de ani – un interval mult mai lung decât orice alt eveniment de extincție în masă.

Anunt

Oamenii de știință Terry Ission și Sophia Rousey, de la Universitatea Waikato, au sugerat faptul că dispariția unei specii de organisme a prelungit procesul de recuperare a planetei.

Astfel, dispariția din oceane a organismelor producătoare de siliciu poate duce la supraîncălzirea planetei. Mineralele argiloase se formează în oceane și eliberează dioxid de carbon (CO2) în acest proces. Aceste minerale sunt compuse în principal din siliciu și, prin urmare, nu se pot forma în lipsa acestuia.

Organismele producătoare de siliciu concurează pentru aceeași silice, ceea ce înseamnă că un ecosistem silicios sănătos care utilizează cantități mari de siliciu va ajuta la reducerea cantității de CO2 eliberat atunci când se formează mineralele argiloase.

Este bine cunoscut faptul că extincția în masă a organismelor producătoare de siliciu a avut loc în oceane în timpul extincției în masă de la sfârșitul Permianului și că aceste organisme nu și-au revenit timp de 5 milioane de ani.

Un studiu publicat în revista Nature Communications a constatat că acest lucru ar duce la o creștere a emisiilor de CO2 în atmosferă, determinând ca temperaturile ridicate de pe Pământ să persiste pentru o perioadă lungă.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!