Oamenii de știință susțin că sunt în pragul descoperirii celei de-a 5-a dimensiuni

Cercetătorii din cadrul Institutului Național de Standarde și Tehnologie (NIST) au studiat cu atenție structura și caracteristicile siliciului și au găsit semnele celei de-a cincea forțe.

Anunt

Potrivit comunicatului de presă publicat, această descoperire va contribui la extinderea cunoștințelor despre natură.

Altfel spus, lumea prezintă trei dimensiuni ale spațiului și o dimensiune a timpului (trecut-viitor). Cu toate acestea, așa cum a sugerat marele fizician Albert Einstein, masa distorsionează timpul și spațiul.

Pe lângă gravitație – singura forță electromagnetică cunoscută – în anii 1920, Oskar Klein și Theodor Kaluza au propus o ipoteză cu cinci dimensiuni pentru a explica forțele naturii, respective prezența materiei întunecate.

Anunt

Pentru a înțelege mai bine structura cristalină a siliciului, cercetătorii NIST l-au bombardat cu neutroni și i-au măsurat intensitatea. Când neutronii trec printr-o structură cristalină, aceștia generează unde persistente între rândurile atomice.

Iar când aceste unde se ciocnesc, acestea generează modele subtile (oscilații Pendellesung) care oferă informații despre puterea neutronilor în interiorul structurii.

Fiecare forță este mediată de particule purtătoare a căror gamă este invers proporțională cu masa lor.

Ca rezultat, o particulă fără masă, cum ar fi un foton, are o gamă infinită și invers. Limitând raza în care poate acționa o forță, se poate limita și puterea acesteia.

Testele recente au făcut posibilă limitarea puterii unei ipotetice a cincea forțe, pe o scară de lungime de la 0,02 până la 10 nanometri, definind domeniul în care se poate căuta cea de-a 5-a dimensiune în care funcționează aceasta.

Potrivit specialiștilor, cercetările suplimentare în acest domeniu vor putea duce la descoperirea celei de-a cincea dimensiuni.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!