Obeliscurile din Aksum, dovezi ale unei misterioase civilizații antice

Regatul Aksum a fost unul dintre cele mai importante și puternice regate ale Africii subsahariene, o civilizație extraordinar de avansată care ne-a lăsat drept moștenire monumente stranii (precum obeliscurile sau stelele din Aksum) – ridicate folosind tehnici de construcție absolut misterioase.

Un imperiu major al lumii antice, regatul Aksum, a apărut în Etiopia la începutul secolului I d. Hr. Această civilizație africană bogată a prosperat timp de secole, controlând un stat teritorial mare și accesul la rute comerciale vaste care legau Imperiul Roman de Orientul Mijlociu și India.

Aksum - An African Religious Hub | The Review of Religions

Capitala Aksum a fost o metropolă impresionantă, cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori.

Aksum a fost, de asemenea, un important centru economic, militar, cultural și religios, făcându-se remarcat prin monumentele sale elaborate, precum și pentru introducerea religiei creștine în restul Africii subsahariene.

 

Obeliscurile din Aksum

Și astăzi circulă legenda conform căreia strămoșii locuitorilor din Aksum cunoșteau procesul de topire a pietrei. O turnau în forme de lemn lungi, iar când piatra se răcea, o ciopleau, o șlefuiau și o transformau în tot felul de forme uriașe – monoliți, coloane și obeliscuri.

Anunt

Legendele locale spun că formele cele mai impunătoare au fost făcute de ciclopii care au populat platourile etiopiene, cu mult înainte ca acolo să se fi ivit strămoșii locuitorilor de azi. Uriașii le tăiau din stâncile de lângă oraș și le transportau, pe umeri, în piața din Aksum.

În ciuda succeselor dobândite de aksumologie, această importantă ramură a orientalisticii, foarte multe aspecte din trecutul regatului Aksum rămân în continuare învăluite în mister, inclusiv principala problemă a acestei științe: originea și destinația stelelor din Aksum – uriașele coloane și obeliscuri masive lucrate în blocuri de bazalt albastru, care se înalță în piața centrală din Aksum sau ”zac” de-a lungul drumului, doborâte de timp ori de barbaria omului.

Cea mai înaltă dintre coloanele care s-au păstrat până astăzi măsoară nu mai puțin de 33,5 m. Dar există și stele mai mici, cuprinse între 5 și 21 m.

În total, există peste 200 de monoliți de bazalt, deosebiți unul față de altul: fie zvelți și eleganți, splendid șlefuiți și bogat ornamentați, fie intenționat lăsați la stadiul de primitivi și grosolani.

De unde această discrepanță uriașă?

Oamenii de știință care au studiat istoria vechiului regat Aksum n-au putut oferi o explicație rezonabilă. Astfel, au apărut teorii care vorbesc despre un popor necunoscut care a precedat cu secole, dacă nu chiar cu milenii, civilizația Aksum și care ar fi responsabil pentru ridicarea primilor astfel de monoliți, cei lucrați cu o măiestrie deosebită.

Apoi, urmașii acestei civilizației misterioase au încercat să reproducă, folosindu-se de uneltele pe care le aveau la îndemână, lucrarea predecesorilor lor.

În orice caz, toți acești monoliți sunt rezultatul muncii titanice a zeci sau sute de mii de lucrători, muncă depusă vreme de decenii, dacă ținem seama de nivelul de dezvoltare a tehnicilor din acele timpuri.

File:Large obelisk in Axum, Ethiopia.jpg - Wikimedia Commons

 

Misteriosul Regat antic Aksum

Tsegai Nebeibeh, unul dintre cei mai cunoscuți aksumologi, crede că multe miturile și legendele despre originile orașului Aksum își au originea încă din timpurile biblice.

Pe vremea aceea, principalul oraș din țară, care se numea Sheba, era condus – spune legenda – de un uriaș balaur sau șarpe. Aceeași legendă mai spune că acesta cerea mereu supușilor jertfe – animale sau fete.

Iar printre nefericitele fete care cădeau victime tiranului a fost și o frumoasă ființă, îndrăgită de eroul Agaboz. Ca să-și salveze iubita, tânărul războinic a ucis monstrul, iar poporul l-a proclamat rege. După acesta, a urmat la tron fiica lui – frumoasa Makenda, regina Shebei.

În prezent, Aksum numără circa 5.000 de locuitori, dintre care 1.000 sunt călugări. Nimeni nu și-ar imagina astăzi că Aksum a fost cândva centrul unuia dintre cele mai puternice state ale Antichității.

Una din primele informații despre Aksum, ca de altfel despre majoritatea orașelor din Africa de Est, ne-o oferă celebrul Periplu al Mării Eritreii – probabil cel mai vechi ”manual/ghid de călătorii” al antichității, care s-a păstrat până în vremurile noastre, scris undeva în anul 60 d. Hr. Titlul manualului vorbește de la sine.

Marea Eritreii era vechiul nume al Oceanului Indian, iar Eritrea era o parte componentă a statului Aksum.

Puternicul regat antic – care a lăsat moștenire grandioase monumente arhitectonice, lucrate cu o tehnică ce continuă și astăzi să fie o enigmă pentru noi – a cucerit imense teritorii, a controlat ambele maluri ale Mării Roșii și a avut o flotă puternică.

 

Imperiul care rivaliza cu Roma și Egipt

În acea vreme, Aksum era un stat atât de puternic încât trata de la egal la egal cu țări precum Bizanțul și India. Faptul este confirmat și de scrierile istoricului arab Mani, care în secolul III d. Hr. menționa în scrierile sale că în vremea aceea erau patru mari imperii: Aksum, Babilon, Roma și Egipt.

Aksum își datora faima și bogăția religiei și armatei sale foarte puternice. Avea pe teritoriul său nenumărate palate și biserici, care au trezit uimirea și admirația numeroșilor călători străini atrași de frumusețile sale.

Bogăția colosală, dar și monumentele impunătoare au răspândit faima Aksum în întreaga lume. Este epoca în care în marea capitală africană și-au făcut apariția grandioasele ”stele din Aksum”.

Anunt

Deși nu există dovezi concrete, mulți cercetători cred că aceste obeliscuri impunătoare au fost ridicate pentru cinstirea armatei.

Exploratorii care au cercetat jungla sud-africană au descoperit aici existența unor uriașe construcții elipsoidale – adevărate temple de piatră, cetăți cu ziduri puternice împrejur, la construcția cărora s-au folosit blocuri masive de piatră dură îmbinate perfect, fără mortar.

The Amazing Megalithic Obelisks Of Axum In Ethiopia - Hidden Inca Tours

Mai târziu, s-a putut constata că era vorba de ruinele capitalei marelui imperiu minier Zimbabwe, situat în regiunea dintre Limpopo și Zambezi, cele două mari fluvii africane.

La o privire superficială, exploratorului i-ar părea că cetățile din Zimbabwe și stelele din Aksum prezintă doar două trăsături comune: caracterul enigmatic și gigantismul construcțiilor.

La est de lacul Rudolf (azi Turkana), pe sălbaticul platou Jibaba din extremul sud al Etiopiei, pot fi văzute o serie de obeliscuri înalte de 5 m, grosolan cioplite, asemănătoare cu stelele din Aksum.

Pe la jumătatea drumului dintre Aksum și Zimbabwe, undeva în Tanzania, a fost descoperit un alt oraș misterios, denumit Angaruka. Descoperirea sa, în anul 1935, a fost cu totul întâmplătoare și se datorează unui funcționar colonial.

Studiul ruinelor i-a revenit profesorului L. Leakey.

 

Misterioasele ruine din Angaruka

Construcțiile din Angaruka și Zimbabwe, după cum avea să constate Leakey, nu au mortar la îmbinarea bucăților de piatră și prezintă multe asemănări.

În vremurile noastre, Departamentul pentru Protejarea Monumentelor Antice din Tanzania a întreprins o serie de săpături la Angaruka. Noile excavații au dezgropat, printre altele, coliere de scoici, făcându-se astfel legătura orașului cu țărmul oceanului.

S-a născut, astfel, întrebarea dacă nu este cumva posibil ca zidurile de la Jilbaba și ruinele de la Angaruka să constituie vestigii ce leagă Aksum de Zimbabwe.

Dacă privim acești monoliți așa cum au ajuns ei până în zilele noastre, obeliscurile parcă țâșnesc pur și simplu din pământ, având la bază o temelie naturală.

Însă, după cum arheologii aveau să descopere, lucrurile nu stau deloc așa.

La începutul anului 1970, a fost descoperit un amănunt senzațional. O expediție arheologică franco-etiopiană, care a întreprins vreme de doi ani săpături, inclusiv în centrul parcului stelelor din Aksum, a constatat, în vreme ce disloca straturile suprapuse de pământ și argilă, existența unor monede, vase de lut și o serie de obiecte de uz casnic străvechi, aflate la baza unei construcții cândva uriașe.

S-a crezut, până atunci, că stelele din Aksum se aflau ridicate pe o movilă naturală, cunoscută sub numele de colina Beta-Ghiorghios, acoperită cu iarbă și străbătută de poteci ce duc în toate părțile.

Săpăturile efectuate ulterior au dezvăluit însă că, în realitate, respectiva colină a fost, de fapt, în trecut, o imensă platformă, având lungimea de 115 m și fiind alcătuită din lespezi de bazalt cioplit.

Pe versantele dealului erau construite trei terase, ce dădeau iluzia unei fundații în trepte. Astfel, s-a făcut uimitoarea descoperire că stelele nu Aksum nu reprezintă, de fapt, decât partea superioară a unei construcții gigantice îngropate în pământ.

Obelisk of Axum - Wikipedia

Taakha-Maryam

După cum se știe, nenumărate monumente de o valoare inestimabilă pentru cultura mondială au fost distruse în timpul numeroaselor conflicte militare care au avut loc de-a lungul istoriei noastre zbuciumate.

Astfel, în 1938, războiul de agresiune a Italiei asupra Etiopiei s-a concretizat prin bombardamente aeriene asupra ruinelor bisericii Sfânta Maria Taakha-Maryam.

Cu puțin timp înainte de aceste bombardamente, arheologii dezgropaseră temelia vechiului lăcaș de cult, permițând o primă reconstituire. A rezultat astfel că Taakha-Maryam, situată în imediata apropiere a parcului stelelor din Aksum, fusese o construcție mult mai mare decât cea descoperită pe colina Beta-Ghiorghios.

Probabil că, într-o primă fază, a fost reședința somptuoasă a unor conducători venerați de popor și, ulterior, a devenit lăcaș de cult.

Clădirea Taakha-Maryam măsoară 120 m lungime și 80 m lățime, palatul dispunând de peste 1.000 de săli și dormitoare.

Pardoseala era alcătuită din plăci de marmură verde și lemn de esențe rare, roșii și trandafirii. Pereții erau căptușiți cu lemn de abanos și marmură de culoare închisă, având încrustații de bronz aurit.

Ferestrele și ușile erau împodobite cu basoreliefuri, iar camerele erau ornamentate cu sculpturi în bronz și vase de ceramică. Ca dimensiuni, alături de Taakha-Maryam, rivalizau numai Husumi-Kubwa din Kilwa și celebrul Zimbabwe.

Palatul din Aksum rămâne însă fără egal în întreaga Africa tropicală.

Judecând după ruinele temeliilor descoperite, ne întrebăm – pe bună dreptate – câte etaje au putut avea giganticele construcții din această zonă.

Descoperirile arheologice făcute până acum o jumătate de secol duc la concluzia că stelele din Aksum replicau formele clădirilor din fosta cetate antică. Ar fi existat aici palate cu 4, 6, 12 și 14 etaje.

 

Tehnici de construcție greu de replicat

Monoliții din piatră reproduc, la scară redusă, toate detaliile palatului. Un singur etaj putea măsura până la 2,8 m înălțime, deci un palat cu 14 etaje ar fi avut aproximativ 40 m înălțime.

Avem de-a face cu veritabili zgârie-nori, construiți la începutul erei creștine în îndepărtata Africa, departe de Atena, Roma și Babilon.

Se naște astfel fireasca întrebare: ce nivel de dezvoltare atinsese vechiul stat african astfel încât să-și permită manipularea unor mase uriașe de constructori și materiale, ce constau mai ales din lespezi masive de piatră perfect șlefuite, pentru a nu avea nevoie de mortar ca să le fixeze?

La sfârșitul secolului XIX, arheologul britanic Bent a scos la lumină, la circa 6 km nord-vest de Aksum, în localitatea Godebra, urmele unor mari cariere de piatră. De aici, pietrarii contemporani Aksumului au tăiat blocurile de bazalt, folosindu-se de o tehnică ce s-a pierdut în timp.

La jumătatea distanței dintre carieră și oraș, Bent a descoperit un uriaș bloc de piatră cioplită, lăsat în drum și pe care constructorii, din motive rămase necunoscute, n-au mai apucat să-l folosească la construcțiile lor impresionante.

Obsesiv, persistă întrebarea și în cazul Aksumului, ca și la giganticele piramide din Egipt:

Anunt

Ce tehnică foloseau constructorii pentru transportul și ridicatul unor blocuri de piatră gigantice, de câteva tone?

Portraits of how Axum obelisks were erected - Mereja Forum

Nannos, un sol al împăratului bizantin Justinian, menționa în scrierile sale că regele din Aksum călătorea într-o caretă aurită, iar curtenii în carete argintate, toate trase de elefanți.

Faptul că oamenii reușiseră să îmblânzească elefanții ne duce cu gândul dacă nu cumva forța de tracțiune a acestora a fost cea folosită la transportarea blocurilor de granit și bazalt.

Dar se mai ridică apoi și problema existenței unor drumuri a căror infrastructură să reziste la transportul unor asemenea coloși.

Mistere pretutindeni… Vom descoperi vreodată adevărul?

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!