Sedna, planeta misterioasă care poate aduce sfârșitul vieții pe Pământ

Ipotezele privind misterioasa planetă Nibiru se adeveresc pe zi ce trece. Dacă până în prezent NASA a negat cu vehemenţă Planeta X (Nibiru), în ultima perioadă constantele ecuaţiei existenţei unei asemenea planete încep să se înmulţească. Norul lui Oort, alimentat de existenţa unei planete misterioase, pot provoca sfârşitul unui alt ciclu de viaţă pe Pământ.

Anunt

Norul lui Oort

Dar ce poate fi la capătul sistemului nostru solar? Acesta este extrem de mare, extinzându-se până la 125.000 unităţi astronomice (1 AU reprezintă distanţa medie de la Pământ la Soare) sau 2 ani-lumină. Având în vedere că cea mai apropiată stea este la 4.22 de ani-lumină, Sistemul Solar s-ar putea extinde până aproape de jumătatea distanţei faţă de cea mai apropiată stea.

Acest presupus “obiect” este atât de îndepărtat încât nu a fost niciodată studiat în amănunt. Se crede că Norul lui Oort se află la 50.000 unităţi astronomice faţă de Soare, practic la graniţa gravitaţională a întregului sistem.

În acest nor se nasc cele mai multe comete de gheaţă care se îndreaptă spre Pământ. Specialiştii cred în existenţa acestui nor, datorită faptului că există comete cu orbite extrem de lungi care trec foarte aproape de Soare, iar apoi se întorc. Norul lui Oort ar putea avea un trilion de obiecte de gheaţă în interiorul acestuia.

Extincţia vieţii pe Pământ a avut mai multe cicluri, ultimul fiind acum aproximativ 65 de milioane de ani, atunci când un asteroid gigant a lovit Terra, provocând dispariţia dinozaurilor.

Anunt

De asemenea, în anul 1908, explozia din pădurea Tunguska a fost pusă pe seama unei comete, însă până în prezent nu s-a demonstrat nimic concret. Deocamdată nu se ştie exact cât durează un ciclu de viaţă pe Pământ, dar oamenii de ştiinţă susţin faptul că în ultimii 250 de milioane de ani mai multe astfel de cicluri (viaţă-extincţie) au avut loc.

Planeta misterioasă

Planeta Sedna este deosebită, fiind singura planetă dincolo de Pluto care se află în afară centurii Kuiper şi care are o orbită diferită de oricare altă planetă cunoscută din sistemul nostru solar.

Are suprafaţa roşie şi orbitează soarele într-o orbită eliptică, foarte elongată, în care cel mai apropiat punct de Soare din orbita ei, numit periheliu, se află în afara centurii Kuiper, la 76 AU distanţă de soare, iar cel mai depărtat punct, numit afeliu, este la o distanţă de 900 AU, în direcţia constelaţiei zodiacale Sagittarius, adică spre centrul galaxiei noastre. O orbită în jurul Soarelui, deci 1 an pe Sedna reprezintă echivalentul a 10.500 ani pe Pământ.

John Mattese, profesor emerit de fizică la Universitatea din Louisiana, crede că Sedna poate avea o masă de 3 până la 5 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter. De asemenea, unii specialişti susţin faptul că Sedna poate fi de până la 13 ori mai mare decât planeta Jupiter. Așadar, pornind de la aceste constante, cei mai mulţi oameni de ştiinţă susţin veridicitatea existenţei unei planete imense, precum Nibiru/Planeta X sau Sedna.

Legătura dintre Senda şi Norul lui Oort este una foarte simplă. Dacă planeta misterioasă este atât de mare pe cât se presupune, odată cu ajungerea sa în apropierea Norului lui Oort, aceasta poate provoca probleme gravitaţionale atât de mari încât să declanşeze o rafală de comete cu direcția Terra. Acesta ipoteză nu este demonstrată însă, fiind deocamdată o simplă presupunere.

Dar până la proba contrarie, orice ipoteză trebuie luată în considerare. Dacă Sedna este, de fapt, planeta Nibiru? Dacă trecerea sa pe lângă Norul lui Oort va provoca o ploaie de comete care va pune capăt vieţii pe Pământ? Nimeni nu poate răspunde acum cu exactitate acestor întrebări, dar cu siguranţă viitorul va face lumină în acest sens.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!